YoWheris Napisano 10 Maj 2006 Autor Napisano 10 Maj 2006 WitamZnalazłem lufę jakiegoś karabinu, jest ośmiokątna. Niestety nie posiadam narazie zdjęć, może w najbliższym czasie mi się uda zrobić.Jakie karabiny posiadały ośmiokątną lufę?Z góry dzięki za odpowiedzi
YoWheris Napisano 11 Maj 2006 Autor Napisano 11 Maj 2006 Tak jak obiecałem, wklejam fotki.Lufa jest niestety skrzywiona.nie mam wymiarów, dziś pomierzę.
YoWheris Napisano 11 Maj 2006 Autor Napisano 11 Maj 2006 mierzyłem jedynie kaliber. Wychodzi mi 4,7 mm. tak jak pisałem, po oczyszczeniu może dojdzie do 5 mm
Boruta Napisano 11 Maj 2006 Napisano 11 Maj 2006 Może jest stłuczona od góry jakimś młotem? To by wyjaśniało używanie jej jako palik do wiązania krów.Pozdrawiam
acer Napisano 10 Maj 2006 Napisano 10 Maj 2006 Dokładnie tak Kruszyna. Niektórzy ekscentrycy używali takich kaliberków do przydomowych" polowań na ptactwo domowe.
pokemon Napisano 11 Maj 2006 Napisano 11 Maj 2006 To jest wymienna lufa karabinowa do strzelania z za winkla" :-)PS. Sorki za mały żarcik- to tak na poprawienie humorów :-)))
YoWheris Napisano 10 Maj 2006 Autor Napisano 10 Maj 2006 WitamZnalazłem lufę jakiegoś karabinu, jest ośmiokątna. Niestety nie posiadam narazie zdjęć, może w najbliższym czasie mi się uda zrobić.Jakie karabiny posiadały ośmiokątną lufę?Z góry dzięki za odpowiedzi
kopijnik2 Napisano 10 Maj 2006 Napisano 10 Maj 2006 kaliber?długość + rysunek co było mierzone_____________Jeżeli mówimy o XIX w. to sztucery myśliwskie
YoWheris Napisano 10 Maj 2006 Autor Napisano 10 Maj 2006 Ok, pomierzę dzisiaj i rozrysuję, a kaliber wydaje się być bardzo mały. Chyba z 2-3 mm. Chyba że po oczyszczeniu otwór lufy się zwiększy choć racze to mało prawdopodobne bo wstępnie już próbowałem go oczyścić.
pedro Napisano 10 Maj 2006 Napisano 10 Maj 2006 ośmiokątna lufę miał karabinek ćwiczebny HJ (coś w rodzaju kbks) jednostrzałowy małokalibrowy niestety nie wiem kto go produkował pozdro
pedro Napisano 10 Maj 2006 Napisano 10 Maj 2006 Lokomotywa a masz może jakiś namiar (linki ) na tego flauberta? pozdro
Pytanie
YoWheris
Znalazłem lufę jakiegoś karabinu, jest ośmiokątna. Niestety nie posiadam narazie zdjęć, może w najbliższym czasie mi się uda zrobić.
Jakie karabiny posiadały ośmiokątną lufę?
Z góry dzięki za odpowiedzi
13 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.