Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Przeczytałem w jednej z książek, że w 1945 r. Rosjanie niespodziewanie zajęli wyspę Bornholm, na której miało jakoby znajdować się jedno z laboratoriów pracujących nad rozwiązaniami dotyczącymi niemieckiej bomby atomowej. Rosjanie mieli jakoby złapać tam nawet grupę niemieckich naukowców i jednego Jugosłowianina. CHciałem się dowiedzieć czy to prawda z tym Bornholmem i jeżeli tak, to w jaki sposób wrócił on w ręce norlmalnego kraju jakim jest Szwecja? Ktoś wie?

Zaden tam niespodziewany atak tylko operacja desantowa.I Bornholm wrócił jednak o ile się orientuję do Danii.Po prostu ruskie się w odpowiednim czasie wycofali.A laboratorium?Bomba na Bornholmie?Ciekawa legenda.
Pozdrawiam

2.wojna światowa spowodowała wielkie spustoszenia na wyspie.
8. i 9. maja 1945 r.(Dania została wyzwolona przez aliantów już 4. maja 1945 r.), Bornholm został zbombardowany przez sowieckie lotnictwo, głównie w Rønne i Nexø, gdzie zniszczono ponad 90% budynków.
Potem był okupowany przez wojska sowieckie do 6.kwietnia 1946 r.

http://www.bornholm.pl/historia.htm

pozdro

• 1 month later...
co do Norwegii, Sowieci w północnej czesci kraju toczyli ciężkie walki z Niemcami, praktycznie cala drewniana zabudowa bo tylko taka tam była została spalona głownie przez artylerie. Z opowiadan norwegow wiem ze w pierwszych miesiacach ludność koczowala w ziemiankach, cześć przyjeli Szwedzi a część w wojskowych namiotach. Jednak pomoc rzadu była bardzo szybka.
Rosjanie z Norwegii i borchomu wycofali sie dość szybko, w mysl postanowien z Jałty nie była to ich strefa wpływow.

• 2 years later...
  • 2 weeks later...
Komendant Bornholmu nie chciał poddać wyspy Rosjanom ,dlatego dwa razy ją bombardowano. Po kapitulacji desant składający się ze 110 żołnierzy zajął Bornholm.
Zajęte laboratorim ?
Najprowdopodobniej w pobliżu wyspy alianci zatopili parę statków załadowane bronią chemiczną. Na Bornholm znajduje się działająca 24 godziny na dobę stacja zajmująca się rozminowywaniem. Rybacy niechętnie z tego korzystają to co wyłowią ląduje szybko znowu za burtą...

fajniutkie jest to muzeum, mają tam całą torpedę i pełno rupieci. Co do Bornholmu to parenaście lat temu przed końcem liceum , zjezdziłem wyspę rowerem i parę razy pytałem o możliwośc noclegu w ogrodzie starszych ludzi, którzy mówili tylko po niemiecku.......pozdrawiam.liha

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie