Skocz do zawartości

kolejny czołg - złomowisko pod czestochową

tadek80

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
dzisiejsza wyborcza wspomina w artykule Kapita Jorg zamiast Klossa" o czołgu na złomowisku pod Częstochową. Jak piszą podobno to antyk" tylko nie sposób sie do niego dostać bo żelastwa wciąż przybywa i przybywa ... wiecie coś o tym?

p.s. wspominaja też o panterze wydobytej na mazurach (początek lat 90-tych) i pociętej przez miejscowych chłopów. jak twierdzi gazeta" zarobili na tym 300 zł
Napisano
Tadek80. Jak był czołg w Jonkowie - bo to o pocięcie w połowie lat 90. czołgu z Jonkowa chodzi, to i może gdzieś tam pod hałdą złomu na złomowisku pod Częstochową coś i jest...? Kto wie? :]
Napisano
Może to w Poraju pod Częstochową jechałem tam dzisiaj tam jest mega złomowisko,firma Jawa je prowadzi!!Jest to zajebiście wielko plac z kilkunastoma górami złomu,suwnicami i innymi bajerami ale czy ten czołg zalegałby tam tyle czasu???Sam chodze po złomach i na nich nic na kupie nie leży wiecznie co jakiś czas wywożą???!!!!
Napisano
Panowie, krótko nasza ziemia kryje jeszcze kilkaset cudów techniki, co znajdziemy w tym roku nie wiem, prawosławną, m113, wrak łosia ... :)
Napisano
Obecna Scrapena w Herbach była miejscem gdzie złomowano czołgi, Specjaliści z Huty Zawiercie opracowali metodę niszcenia czołgów bez użycia palnika, wieże kładziono na kowadle" i rozbijano kulą.
Napisano
Z tego co tu czytam na tym forum to bez żartów mozna by było skombinować cały dywizjon pancerny:D Ale ile w tym rzeczywistych fantów to juz sparawa znalazców:)Zamiast tych pisanych niewiadomo jakich czołgów wolał bym jednoego kompletnego Kubelwagena ;)A tak na serio to może stworzć dział Legendy":D
Napisano
Grba akurat w rozbijaniu kulą duzych detali mam doswiadczenie tak mozna rozbic tylko żeliwo i to szare o określonej grubości scianki np.rozbicie kula żeliwnej głowicy od duzej sprężarki L33 jest niemozliwe, jak i rozbicie silnika od lokomotywy, wieze były wykonywane z dobrej jakosci staliwa i stali o duzym wydłuzeniu , wieży czołgowej tak nie rozbijesz chyba ze jest wykonana z metalu na kaloryfery:) pozdro
Napisano
W 1990 podpisano w Paryżu traktat o konwencjonalnych siłach zbrojnych w Europie. Po tym traktacie zaczęło się europejskie rozbrojenie.
Z relacji telewizyjnych pamiętam spektakularne cięcie rakiet na złom oraz niszczenie wież czołgowych za pomocą wielotonowej kuli spuszczanej z wysokości. To ostatnie było zachwalane jako polska metoda oszczędzająca koszty zużycia gazów technicznych w przypadku cięcia palnikami złomowanego sprzętu.
Napisano
Zgadza sie mysmy jako pierwsi porozbijali kulami czolgi, patent tez polski. Tyle ze patentu nikt nie kupil.
Bo inni czolgi porozmontowywali, pokonserwowali i maja material np do przebudowy na ciezkie transportery opancerzone do walk w miescie.
Napisano
U mnie w firmie do dzis rozbija sie metal na wsad do pieca 5 tonowa kulą :) i uwierzcie nie wszystko tak mozna rozbic
co najwyzej wiezyczke z tankietki a nie z tygrysa pantery czy choćby pocziwego kaczorka t34
a sposób nie jest polski bo stoi stary poniemiecki kafar do tłucznie jeszcze sprzed wojny, taka tylko róznica ze kule podnosi sie elektromagnesem współczesnie i nie jest uwiazana na linie do wciagniecia pozdro
Napisano
pedro, nigdy nie mów nigdy :D - U mnie w mieście tą metodą załatwiono sporo T55, tyle że najcięższa kula miała chyba ok 10 ton. Zresztą większość naszych 55 poległa właśnie w Dąbrowie.

pozdro
Muzzy
Napisano
powiem wiecej moze to byc ten czolg co stal kiedys jako pomnik w czestochowie na ulicy kiegrzynskiej po batalionie czolgow loitnanta chochriakowa ktory swoimi czolgami wyzwolil"czestochowe.
Napisano
A ja myśle że ten czołg(z batalionu chochriakowa) to już dawno przetopiony...(zdięto go ładnych pare lat temu) Według mnie to w Herbach od tego czasu to troche sie złomu przewaliło i chyba mało prawdopodobne żeby przez tyle lat był przysypany innym żelastwem. pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie