Skocz do zawartości

Hełm I DP WP im.T.Kościuszki

Arkan93

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam.Szukam pomocy dotyczącej hełmu polskiej armi w ZSRR.Jaki był tam dokładnie wzór oraz MALOWANIE(kod farby)??!! Jakim kolorem malowane były hełmy armii czerwonej?Nadmieniam,że przeszukałem w wyszukiwarce i jej rezultaty są nikczemne.Zaobserwowałem wogóle,że b.rzadko są tu poruszane tematy o naszych żołnierzach na wschodzie.Za pomoc z góry dziękuję i pozdrawiam.
Napisano
http://lwp.armiam.com/lwp.html
Fakt w sieci jest z tym kłopot,to jest link do stronki zza oceanu rekonstruktorów 1DP im.Tadeusza Kościuszki.
Taka ciekawostka.
pozdrawiam
kruszyna
Napisano
Witam!

Hełmy stosowanie przez 1, czy 2 AWP to hełmy sowieckie najczęściej wz.40, na zdjęciach widywałem również wz.39. Była na nich ta sama farba, która pokrywała garnki Iwana. Wymalowana kurica to raczej rzadkość.

Niestety, na rynku nie ma chyba 100% zgodnego odpowiednika tej barwy, ja nie znalazłem.

Pozdrawiam, Łukasz
Napisano
Witam.Troche materiału jest w gazecie Archeologia Wojskowa nr4 z roku 1994. Autorem jest Bogusław Perzyk tytuł LWP 1943-45:szeregowcy 1DP-Sielce,lenino,1943.Polecam i pozdrawiam.
Napisano
a co rozumieć pod pojęciem kodu farby w odniesieniu do radzieckiego chełmu? Że niby RAL maiał być podany? Kolor był uzależniony od tego jak sie komu w mieszalni ręka omsknęła. W II rzeszy bawiono się w standaryzację maskowan, kolorów itd. U Sowietów była olbrzymia masówka i jeśłi kolor był zielony to było OK. A jakie były wytyczne z rozporządzenia komisarza ludowego to niestetyy trzeba udać sie do Moskwy najpewniej albo zapuścić jezyka na rosyjkich, ukraińskich stronach.
Perzyk podaje że chełm ma być zielony" i tyle.
Napisano
Witam, jeżeli chodzi o hełmy radzieckie używane w LWP w okresie wojny, to występowały one z malowanymi kuricami szarą farbą przez szablon i dotyczy to hełmów z pierwszych dostaw, egzemplarzy wyprodukowanych w 1942 i 1943r. Nie jest jasne czy orły te malowane były fabrycznie" czy w polskich jednostkach.W latach pożniejszych orły na hełmach radzieckich nie były malowane. Spotykane często kurice w kolorze białym, różnych rozmiarów to malowanki powojenne, do 1950r. malowanie orłów piastowskich na hełmach było dość powszechne. Jeżeli chodzi o lakier to do ok. 1943 hełmy były w charakterystycznym, stosunkowo jasnozielonym kolorze, stosowanym zresztą po wojnie na hełmach radzieckich wz.60 i wz.68. Egzemlarze z lat produkcji 1944-45 występowały również odcieniach oliwkowych. pozdrawiam
Napisano
http://www.helmets.ru/cat_rus.htm
Przypomniałem sobie o tej rosyjskojęzycznej stronie.Ładne zdjęcia chełmów w orginalnych kolorach.
pozdrawiam
kruszyna

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie