Skocz do zawartości

Broń strzelecka wrzesień 39

Gość AK 77

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
A gdzie warto szukać łusek na przedwojennej strzelnicy być może wykorzystywanej przez PW. To jest, w jakiej odległości od wału wyłapującego pociski? Czy takie doły prostokątne mogły też czemuś służyć? Jak dotychczas nic oprócz gwoździa tam nie znalazłem.
Pozdrawiam
Napisano
Oj warto ,warto!!! Znam strzelnicę na której jest od sporo łusek ,przeważnie 7,92 x 57 i to tylko z lat 1921-30 ,oczywiscie polskie! Strzelnica właśnie w tych latach była używana przez WP. Trafiają się też łuski od Mannlichera ,ale tylko austriackie ,oraz resztki polskich zapalników od granatów ,porozrywane po wybuchu.
Tak więc każde potencjalne miejsce trzeba sprawdzić.
pzdr bjar_1
Napisano
Dwie sprawy :

1.) Jesli chodzi o miejsce poszukiwania łusek to odpowiem krótko: szukaj gdzie sie da nie tylko na strzelnicach i polach bitew.

2) Tak sobie przegladam wszystkie linki z tego tematu. I cały czas sobie zadaję pytanie Czy w internecie jest obowiązuje prawo autorskie" Sorry za taka dygresję , ale jak widzę zdjęcia co do których wiem z jakiej publikacji pochodzą bez podpisu to mnie krew zalewa.

Pozdrawiam Merlin
Napisano
Czy w internecie obowiązuje prawo autorskie? - nie bardzo.. W każdym razie nie w Polsce i Rosji ;->
Mozesz poszukać wątku o zdjęciach z Powstania sprzed jakiś 3-4 miesięcy.

Ja osobiście staram się wprawdzie podawać książkę itp. z której skanowałem fotografie - ale obawiam się, że mimo to i tak nie jest to działanie zgodne z prawem autorskim (które, moim zdaniem, jest zresztą zupełnie niedostosowane do rozwoju darmowych mediów elektronicznych).
Napisano
Dokładnie : łusek i innych gadżetów można szukać we wszystkich miejscach ,nawet takich w których możemy się niczego nie spodziewać. Dowód? Maj 2003 ,kumpel miał sobie dwa ule ,obydwa bez pszczółek ,no i jeden z uli sprzedał komuś ,a drugi remontował ,bo chciał sobie zakupić pszczółki i mieć dzięki nim miodek. W czasie remontu tego ula wyszło 8 kartonowych paczek amunicji 9 x 19 Parabellum po 25 sztuk w każdej. Gość do tej pory sobie w brodę pluje na myśl o tym ,co mogło byc w sprzedanym ulu...
pzdr bjar_1
Napisano
A co z krótkimi berthierami wz.1907/16 ? Gdzię były używane w 1939 roku - bo u Konstankiewicza można wycztać że nie było ich już raczej w pierwszej linii. Czy ktoś z Was wie jak rozróźnić wersje 8 mm od .22 cala na zdjęciu ?

Napisano
Tu jest link do jednostek:
http://groups.google.pl/groups?q=lebele&hl=pl&lr=&ie=UTF-8&inlang=pl&selm=26a7.00000851.3d6d0dfb%40newsgate.onet.pl&rnum=1

Po za tym:
chyba kbk. wz. 92 lub wz. 16 miał przynajmniej jeden z pułków Rezerwowej Brygady kawalerii Wołkowysk" i zapewne pewną ilość sztuk Policja Państwowa.
Napisano
Kiedyś czytałem że w berthiery był uzbrojony batalion ON Sieradz.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie