Skocz do zawartości

kolejne muzeum?

jaca2003

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
W Teleexpresie podali ze w Warszawie powstała izba ku wielkiemu kuklińskiemu.Czy juz naprawde brakuje Większych Bohaterów niz ten patafian?jakos nie słyszałem aby ta nasza Najjaśniejsza uczciła choby gen Montera(nie mylic z MPW)gen Andersa czy choby ostatniego z WIELKICH gen Skalskiego.Czy naprawde musi by tak ze jaki kraj takie bohatery z izbą?Nie ma w (podobno juz obecnej) IV RP WIEKSZYCH wzorów do naśladowania?
Pozdrawiam
Napisano
Acha zeby kłótni nie było proponuję używac w tym temacie określeń dla kukułki prawy żołnierz prawdziwy"Polak szpieg zdrajca lub prekursor naszego czło9nkostwa w nato tylko nie słowa Bohater bo to może uwłacza ludziom którzy na to miano zasługują naprawde.
Pozdrawiam
Napisano
Ale nikt z wymienionych przez ciebie nie walczył z ustrojem w latach 80' i nie uciekł w furgonie ze śmieciami z ambasady. Ot różnica nie do pokonania.
Napisano
Pax interchrześcijany! Walczył z komuną i jemu też się coś należy.
A że inni w tym wymienieni przez Jacę też powinni mieć swoje izby pamięci" to fakt.
Pozdrawiam
wars98
Napisano
jaca2003 -to co napisaeś w próbie twojego wątku to poniżej pasa-śmiedzi mi tu ciuchcią -ale jego rozumię to stary kom......
Napisano
znaczy sje ciuchajką? he he.... zara sie dotoczy i tutaj.
Jakby w Polsce zainstalował sie hitler z kolegami i kukliński zrobił to co zrobił to rozumiem że byłby bohaterem. Ma pecha gość bo trafiło na sovietów i jest zdrajcą, kapusiem i czym tam jeszcze. Skarżypytą niemalże. to ci pech... lelum pollelum
A co do Andersa to poczciwy z niego był chłop i dobry człowiek tylko pytanie czy było warto" lub czy była jeszcze taka konieczność" pozostaje również otwarte i na czasie. Cassino padłoby tak czy siak bo niedługo zostałoby okrążone więc...
Czy są wzory do naśladowania? Popatrzmy na nasze pokolenie (rob ma lat30). Wzorem do nasladowania jest zaciągajacy sie trawą polski barman w londyńskim pubie który w polsce za cholere nie weźmie tej samej pracy. O to walczył sosabowski który tak właśnie skończył(co do trawy to nic mi nie wiadomo)? O to walczyły te 4 tysiące polaków rannych i poległych na cassino? Może zamiast roztrząsać to czy Kukliński był czy nie był bohaterem wziąć sie za siebie samego i szanować to co zostawili nam w spadku przodkowie? Niewiele było w tym dobrego ale chyba to nie powód żeby szmacić się teraz w świecie złodziejstwem i co tam gorszego. A takie tradycje ostatnimi czasy naród kultywuje niestety.
Napisano
jaca2003 -chyba nie dorosłeś do tego patafiana !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! mam nadzieje ze tobie o ile masz dzieci nikt ich nie zamorduje -pozdro
Napisano
Huk 100 dzięki za dobre słowo ale prosiłbym o konkrety.dzieci zamordowac potrafi każdy debil tak samo jak wypier.... w śmieciach z kraju(w sumie śmierdząca sprawa tak jak i postępek tego patafiana?bohatera?pułkownika LWP?tajnego agenta skupu buraków?)Poza tym na moje szczęście Ojczyzny nigdy nie zdradziłem(jaka nie była czy PRL czy jeszczejaśniejsza samopisząca).Odsadzają w tym kraju od czci i wiary Jaruzela Kiszczaka całe LWP(czyli równiez i mnie bo taki epizod dwuletni mi się trafił)ale zdrajców(Tak jak np pseudo płk Bohuna z brygady świętokrzyskiej tak tak wiem on pierwszy walczył z komuną szkoda ze wtedy jeszcze nieboszczka komuna o tym nie wiedziała)pewne środowiska starają sie UŚWIĘCIĆ.
Moje pytanie brzmi czy stac Polske na to?Czy naprawde porównanie kuklina czy bohuna do gen Sosabowskiego gen Maczka gen Andersa nie przynosi wstydu tym ostatnim?
Pozdrawiam
Napisano
jaca2003 znasz kodeks cywilny??
zastanów się co piszesz
rano wykopywałeś tygrysa a teraz się przychszaniasz do tablicy
Jak ktoś powie, że nigdy nie zdradził ojczyzny to jest ostatnim KŁAMCĄ, jaca składałeś przysięgę Pierwszoklasisty bo ja tak i to za PRLu i jakoś nie broniłem tamtego ustroju i chciałem żeby upadł bardzo. To samo zrobiła reszta narodu a ustrój był słuszny a partia jedna wieć czy Kukliński zdradził w takim przypadku. Z tego wynika, że zdrada została wpisana na karty wszystkich polaków.

Niestety Kukliński w latach 1945-89 był jedynym wysokim oficerem WP, o którym wiem tak dużo (może było ich więcej).

jaca2003 powiedz jakiemuś Ak-owcowi, że Ak to zapluty karzeł reakcji" zobaczymy jak na ciebie zaraguje i następnym razem zastanów się co piszesz.

p.s. jedynym faktem godnym zauważenie było, że impreza ta nie powinna mięć takiej fety.

apeluje do bociana o usunięcie tego wątku.
Napisano
No cóż kol Tadek w takim razie jestem ostatnim kłamcą.Obiecywałem bronic Polski(jaka nie była) w sojuszu(jakie były)I słowa dotrzymałem.Może nie dokonałem takich czynów jak Bohaterowie których pozwoliłem sobie(bez ich zgody ale są to Osobistości powszechnie znane)zapodac i słowa nie złamałem.przyznaję się jestem bydle bo w przysiędze wojskowej coś tam było ze z Armią Radziecka ale jak ta Armia wyjeżdzała to się cieszyłem a nie przed ta Armią z Polski uciekałem jak szczur w śmieciach.
i nadal w tym kraju jakoś pracuję płacę podatki aby takich śmieci mozna było czci.to jest moje zdanie i zdrajca dla mnie zawsze zdrajca pozostanie.Wiec wydaje mi się ze uzywanie tytułu płk w stosunku do tego pana ubliża Maczkowi(o ile nie wiesz to we wrześniu właśnie taki miał stopień) i Sosabowskiemu(to samo).
Wiec moze warto by nazwa żecz po imieniu?otwieramy izbe pamięci kontrowersyjnej postaci?
Pozdrawiam
Napisano
Jaca pewien jegomość twierdzi, że II prezydent III RP to bolek, III to Olek a na pierwszego znalezli kwity (no to po wojciechu) za chwile obecny nam panujący też się okaże pewnie jakimś współpracownikiem

wszyscy dali d... w PRLu (od tych co wynosili zarówki z pracy, przez badylarzy i spekulantów i generałów, którzy pacyfikowali stocznie z lizakami)

socjalizm w Polsce objawiał się co dekade rozruchami a to robotnicy a to studenci a to znowu robotnicy i tak dalej i tak dalej ...

na 100 polaków to 100 różnych opinii
Napisano
I dlatego się zapytałem czy potrzebna jest izba takiego patiafiana jak niedawno zapomniano o gen SKALSKI?Czy ten cały kukliński jest lepszy czy trzeba nam takich wzorów do naśladowania?Ja np bym nie chciał aby mój syn sprzedał mnie policji czy innym służbom w imię póżniejszego bohaterstwa.kukliński sprzedał hamerykanom plany inwazji UW na zachód?Za to trzeba go odlac w spiżu i postawic na kazdym polskim rynku?Skalski i inni bronili angielskiego nieba a jakos w polsce nie spotkałem ulicy Skalskiego, Urbanowicza, Króla, Horbaczewskiego, Frantiska,i chyba poza Skalskim(bo niedawno udało mu się zejśc)żaden zaczepiony na ulicy obywatel nie wiedziałby o kim mowa.
Wiec pytam sie grzecznie czy stawianie kuklina za wzór i takie hołubienie jego nie przynosi nam a zwłaszcza Tamtym Dzielnym Panom wstydu?
Pozdrawiam
Napisano
Ale Skaliski też był szpionem" do 1953 i co ty na to?? a Montera za co skazali ... z jednego to bym wolał by moje dziecko zadenucjowało mnie policji niż milicji
Napisano
Jaca zapytaj się gimnazjalistów lub licealistów o tym kto to był Skalski a lepiej Urbanowicz to zobaczysz, że 99% zrobi wielkie oczy

W tym kraju 98% nie wie co się swiętuje 3 maja a co dopiero zna nazwiska polskich lotników

w krakowie jest osiedle dywizjonu 303 w pruszczu i bedzinie jest ulica skalskiego.
Napisano
Tadziu a czym wedł€g Ciebie Policja różni się od Milicji?koroną nad orzełkiem?A ta najjaśniejsza to urodziła się wczoraj czy może jest kontynuacją PRL?
Pozdrawiam
Napisano
Zdrajca na zawsze będzie zdrajcą. Na szczęście większość Polaków prawidłowo ocenia takie czyny.
Ps. Jakby mi przyszło mieszkać na ulicy nazwanej imieniem jakiegokolwiek zdrajcy, to chyba wymiotowałbym za każdym razem, jak bym pisał swój adres.

Pozdrawiam.

Ps.Byłem w ZHP w latach 80 -tez należałem do organizacji przestępczej o charakterze zbrojnym" (strzelaliśmy z kbks-ów i wiatrówek)?
Napisano
ja mam gorzej - oprócz tego że byłem w ZHP, to jeszcze moja drużyna należała do HSG- Harcerskiej Służby Granicznej. Ja to dopiero mam prze....ne :-).
Jest w kraju muzeum prałata to moze być i kukiełki, byle nie za moje pienądze.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie