fanatyk6 Napisano 3 Maj 2006 Autor Share Napisano 3 Maj 2006 witamw Glosie Szczecinskim z 11-12.03.06 byl artykul o probie wydobycia czolgu z jakiegos jeziora w zachpom. Czy ktos z forumowiczow sie orientuje jak przebiegla akcja? Czy czolg zostal wydobyty? moze ktos ma zd?pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaca2003 Napisano 3 Maj 2006 Share Napisano 3 Maj 2006 A prosiłem tylko już nie czołg.skad brac miejsce na te znaleziska?I dlaczego znowu z jeziora?pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aaaa.gggg Napisano 3 Maj 2006 Share Napisano 3 Maj 2006 Fakt.Ziemia w tym roku wyjątkowo obrodziła w czołgi...PozdroZwierz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wars98 Napisano 3 Maj 2006 Share Napisano 3 Maj 2006 Witam!Fanatyk6! Prośba do Ciebie lub kogoś innego (jeśli można) o skan tego artykułu. Nie wszyscy są z pięknej Ziemi Szczecińskiej! :)Pozdr. wars98 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatyk6 Napisano 3 Czerwiec 2006 Autor Share Napisano 3 Czerwiec 2006 dopiero teraz sie do tego dogrzebalem, ale sadzac po szumie w mediach na ten temat to tygrysa nie wyciagneli (jezeli wogole cos) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatyk6 Napisano 3 Czerwiec 2006 Autor Share Napisano 3 Czerwiec 2006 zd2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cronos Napisano 3 Czerwiec 2006 Share Napisano 3 Czerwiec 2006 hehe miejmy nadzieję że chodzi o Shermana:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatyk6 Napisano 3 Czerwiec 2006 Autor Share Napisano 3 Czerwiec 2006 albo o t-34... ;) ale i tak wapie zeby cos znalezli... bylo by slychac w mediach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ksiądz Napisano 3 Czerwiec 2006 Share Napisano 3 Czerwiec 2006 Z tym czołgiem to nie je bajka . Wiem w jakim jeziorku spoczywa i trzymam rękę na pulsie . Z tego co wiem to już ładnych parę lat temu próbowano go wytargać ale linki puściły i osadził się głębiej w mule niż pierwotnie .Informacje uzyskałem od kolegi mieszkającego przy tym jeziorku . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatyk6 Napisano 3 Czerwiec 2006 Autor Share Napisano 3 Czerwiec 2006 a czolg udalo sie jednoznacznie zidentyfikowac czy nie?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kutno Napisano 3 Czerwiec 2006 Share Napisano 3 Czerwiec 2006 ja wyciągnąłem dzisiaj Panzera IV ;D;D;D;D;D;D;D Takie miałem ciśnienie że chwilę późńiej siem ....obudziłem ;/ ;];];];];];];];]pzdrSzukajcie a znajdziecie" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tadek80 Napisano 4 Czerwiec 2006 Share Napisano 4 Czerwiec 2006 to istna sensacja na miarę jagdtigera 88 mm przecież w kraju nie ma żadnego shermana?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRUSZYNA Napisano 4 Czerwiec 2006 Share Napisano 4 Czerwiec 2006 Sherman którego nie ma.Fort czerniakowskie -MWP.Zdjęcie z portalu Militarni.plpozdrawiamkruszyna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jazlowiak Napisano 4 Czerwiec 2006 Share Napisano 4 Czerwiec 2006 To niestety nie Sherman a Grizzli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRUSZYNA Napisano 4 Czerwiec 2006 Share Napisano 4 Czerwiec 2006 No tak faktycznie,mój bład. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
suchy ss Napisano 4 Czerwiec 2006 Share Napisano 4 Czerwiec 2006 przeciez ZSRR uzywalo na terenach dzisiejszej Polski Shermany, ktore dostali z USA, a moze sie myle??pzdr.Dawid Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek419 Napisano 4 Czerwiec 2006 Share Napisano 4 Czerwiec 2006 Są zdjęcia ruskich w Lublinie na Shermanach właśnie.pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRUSZYNA Napisano 4 Czerwiec 2006 Share Napisano 4 Czerwiec 2006 Po prostu chodzi o to że nie ma w Polsce takiego właśnie amerykańsko-sowieckiego Shermana(a tyle ich walczyło na polskich ziemiach),jest tylko Grizzly-licencyjna kanadyjska wersja.pozdrawiamkruszyna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cronos Napisano 4 Czerwiec 2006 Share Napisano 4 Czerwiec 2006 A z kąd ten Grizzli znalazł sie w Polsce?? Przybył razem z Ruskimi?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tadek80 Napisano 4 Czerwiec 2006 Share Napisano 4 Czerwiec 2006 grizly przybył wraz z sextonem, armatami 87,5 mm i 149 mm do mwp jako dar - zakupiony przez centrale handlu zagranicznego ... notobane schermany były na wyposazeniu jednostek pancernych do konca lat 50 tych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tadek80 Napisano 4 Czerwiec 2006 Share Napisano 4 Czerwiec 2006 oczywisce na wyposazenie ludowej armii polskiej (nie wiem w jakiej liczbie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tadek80 Napisano 4 Czerwiec 2006 Share Napisano 4 Czerwiec 2006 sprzet został zakupiony w 1987 na fali odwilży nie wiem czy przetrwał jakiolwiek scherman lwp do dnia dzisiejszego w polsce mozna zobaczyc jeszcze sextona na podwoziu m4 i m36 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imek46 Napisano 10 Czerwiec 2006 Share Napisano 10 Czerwiec 2006 Witam.Jestem nowy na tym forum, ale nie mogę ścierpieć jak ktoś opowiada głupoty.Otóż tadek80 czołgi typu Sherman żadnej wersji NIGDY nie były używane przez jednostki LWP, a tym bardziej nie mogły byc na stanie3 do lat 50-tych.Owszem były używane w jednostkach LWP takie pojazdy jak SU-57,M-17,M2, Scout Car czy Universal Carier.Dane te podaje za książką pana Janusza Magnuskiego pt.Wozy Bojowe LWP 1943-`1983" która jest kompendium wiedzy na temat pojazdow pancernych używanych w LWP.I radził bym ci sie z nia zapoznac wczesniej nim zaczniesz wypisywac głupoty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robii Napisano 10 Czerwiec 2006 Share Napisano 10 Czerwiec 2006 Ale były na wyposarzeniu Armi Czerwonej która mogła zostawić parę sztuk po drodze.A nasi z 1 brygady pancernej mieli do wyboru T34/76 lub M4 w składnicach uzupełnień strat bojowych i wybierali T34/76 i to jeszcze podczas walk o wał pomorski chociaż M4 były nówki a T34/76 po naprawie składane z kilku wraków Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tadek80 Napisano 10 Czerwiec 2006 Share Napisano 10 Czerwiec 2006 imek ty się zastanów co ty piszesz do mnie ty myslisz, że na papierze jest wszystko podane a co z informacji o m113 w polskim wojsku o 1 f-5 to ty wiedziałeś pewnie 1975 wreszcie chcesz być poszukiwaczem a przekaz ustny dla poszukiwacza jest bardzo ważny... o m4 wiem od osoby (sąsiada) na którym się szkolila w polsce. m4 nigdy nie był na wyposażeniu jednostek etatowych był wykorzystywamy jedynie do szkoleń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.