Skocz do zawartości

szukaja czolgu....??

fanatyk6

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
witam
w Glosie Szczecinskim z 11-12.03.06 byl artykul o probie wydobycia czolgu z jakiegos jeziora w zachpom. Czy ktos z forumowiczow sie orientuje jak przebiegla akcja? Czy czolg zostal wydobyty? moze ktos ma zd?
pzdr
  • Odpowiedzi 75
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Witam!
Fanatyk6! Prośba do Ciebie lub kogoś innego (jeśli można) o skan tego artykułu. Nie wszyscy są z pięknej Ziemi Szczecińskiej! :)
Pozdr. wars98
  • 5 weeks later...
Napisano
Z tym czołgiem to nie je bajka . Wiem w jakim jeziorku spoczywa i trzymam rękę na pulsie . Z tego co wiem to już ładnych parę lat temu próbowano go wytargać ale linki puściły i osadził się głębiej w mule niż pierwotnie .
Informacje uzyskałem od kolegi mieszkającego przy tym jeziorku .
Napisano
ja wyciągnąłem dzisiaj Panzera IV ;D;D;D;D;D;D;D Takie miałem ciśnienie że chwilę późńiej siem ....obudziłem ;/ ;];];];];];];];]

pzdr

Szukajcie a znajdziecie"
Napisano
Po prostu chodzi o to że nie ma w Polsce takiego właśnie amerykańsko-sowieckiego Shermana(a tyle ich walczyło na polskich ziemiach),jest tylko Grizzly-licencyjna kanadyjska wersja.
pozdrawiam
kruszyna
Napisano
grizly przybył wraz z sextonem, armatami 87,5 mm i 149 mm do mwp jako dar - zakupiony przez centrale handlu zagranicznego ... notobane schermany były na wyposazeniu jednostek pancernych do konca lat 50 tych
Napisano
sprzet został zakupiony w 1987 na fali odwilży nie wiem czy przetrwał jakiolwiek scherman lwp do dnia dzisiejszego w polsce mozna zobaczyc jeszcze sextona na podwoziu m4 i m36
Napisano
Witam.Jestem nowy na tym forum, ale nie mogę ścierpieć jak ktoś opowiada głupoty.Otóż tadek80 czołgi typu Sherman żadnej wersji NIGDY nie były używane przez jednostki LWP, a tym bardziej nie mogły byc na stanie3 do lat 50-tych.Owszem były używane w jednostkach LWP takie pojazdy jak SU-57,M-17,M2, Scout Car czy Universal Carier.Dane te podaje za książką pana Janusza Magnuskiego pt.Wozy Bojowe LWP 1943-`1983" która jest kompendium wiedzy na temat pojazdow pancernych używanych w LWP.I radził bym ci sie z nia zapoznac wczesniej nim zaczniesz wypisywac głupoty.
Napisano
Ale były na wyposarzeniu Armi Czerwonej która mogła zostawić parę sztuk po drodze.
A nasi z 1 brygady pancernej mieli do wyboru T34/76 lub M4 w składnicach uzupełnień strat bojowych i wybierali T34/76 i to jeszcze podczas walk o wał pomorski chociaż M4 były nówki a T34/76 po naprawie składane z kilku wraków
Napisano
imek ty się zastanów co ty piszesz do mnie ty myslisz, że na papierze jest wszystko podane a co z informacji o m113 w polskim wojsku o 1 f-5 to ty wiedziałeś pewnie 1975 wreszcie chcesz być poszukiwaczem a przekaz ustny dla poszukiwacza jest bardzo ważny
... o m4 wiem od osoby (sąsiada) na którym się szkolila w polsce. m4 nigdy nie był na wyposażeniu jednostek etatowych był wykorzystywamy jedynie do szkoleń.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie