Skocz do zawartości
  • 0

Ikonka prawosławna ...

bolas

Pytanie

Napisano

Wpadła mi w łapy ostatnimi czasy taka oto ikona kościoła obrządku wschodniego. Jako że nie za bardzo się na tym znam, chciałbym poprosić o pomoc w określeniu czy jest to oryginał, czy może jest to spreparowana kopia. Jaki to okres ? Ile może być w przybliżeniu warta ? Wygląda staro, na moje militarne doświadczene to drewno oszacowałbym na przynajmniej 50 letnie (ale może tylko drewno jest stare a reszte zrobił ktoś rok temu ... ?) Drewno trochę poobijane, wysuszone i zżarte przez korniki. Z góry dziękuje za wszelkie pomocne odpowiedzi. :)

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam! Wizerunek Archanioła Gabriela pojawia się tam jako znak dobrej nowiny. Zaś z tego co pamiętam Św. Jerzy jest patronem Moskwy, a w ikonografii symbolizuje walkę z grzechem.
Pozdrawiam
Łukasz
Napisano
Witam! Z tego co wiem o ikonach to się je pisze", nie maluje. Ta wygląda na kompozycję pojedynczą, nie widać żeby była częścią większej całości. Wygląda także na w miarę równo przybrudzoną, więc na pewno nie miała koszulki. Wersja poprzedniego właściciela odnośnie miejsca jej bytności jest więc prawdopodobna. Jakby była na jakimś ikonostasie (dokłądnie w czwartym jego rzędzie) wyglądałaby zgoła inaczej. Co przedstawia? Jak nie trudno się domyślić Matke Boską z Chrystusem, czyli dość popularne przedstawienie. Dokładniej zaś jest to tzw.hodegetria (gr. - przewodniczka, wskazująca drogę). Co do daty powstania to obstawiam pierwsze ćwierćwiecze XX wieku lub schyłek XIX wieku, ale mogę się mylić ... Na pewno nie jest to jednak wcześniej niż połowa XIX wieku. I niestety wygląda na robotę dość masową. Pisał ją solidny rzemieślnik, nie artysta co dość dobrze widać. Mam nadzieję, że choć trochę pomogłem.
Pozdrawiam
Łukasz
Napisano

Wpadła mi w łapy ostatnimi czasy taka oto ikona kościoła obrządku wschodniego. Jako że nie za bardzo się na tym znam, chciałbym poprosić o pomoc w określeniu czy jest to oryginał, czy może jest to spreparowana kopia. Jaki to okres ? Ile może być w przybliżeniu warta ? Wygląda staro, na moje militarne doświadczene to drewno oszacowałbym na przynajmniej 50 letnie (ale może tylko drewno jest stare a reszte zrobił ktoś rok temu ... ?) Drewno trochę poobijane, wysuszone i zżarte przez korniki. Z góry dziękuje za wszelkie pomocne odpowiedzi. :)

Napisano
Tak właśnie gość od którego ją mam twierdził, że była jeszcze w ramce za szyba i jakaś świecą. 100 lat ? Hmmm ... po czym to poznajesz ?
Napisano
Być może autorka nie zna tego terminu :) Ale wierz mi, że tak się nazywa czynność malowania ikon. Jako potwierdzenie tego faktu zamieszczam link: http://www.zie.pg.gda.pl/~jpaslaws/pisanie%20ikon.html . Może cię przekona ;)
Pozdrawiam
Łukasz

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie