Skocz do zawartości
  • 0

bicia odbiorów na p08

Gość okejos niezalogowany

Pytanie

24 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

taaa wszystko cacy ale znaleziona na strychu opuszczonego domu pokryta a raczej zarosła juz kurzem i brudem i pierwsze od lufy sa bicia pruskie a potem szkopske

Mam IDENTYCZNEGO orła na 75mm łusce mosiężnej do le.I.G.18 ,to taka mała łuseczka wysokości około 10 cm (nie wiem czy dokładnie,nie mam jej przy sobie) wybite na niej jest 1938 P181 i właśnie taki sam orzeł. Ale to może jakiś odbiór wojskowy ,np. na rakietnicy niem. mam orła" jakby od waffenamtu ,a trzyma w szponach odwrócone serduszko.

Pomsee ,możliwe ,skoro pisze ,że to znak związany z Mauserem to tak jest ,ale widocznie w Hugo Schneider A.G. w Lipsku też bili takie orły ,kolega wyżej pisze ,że ma takiego też na łusce od 88-milimetrowego Flaka. Nie wiem ,może to jakaś okresowo stosowana wersja waffenamtu"?
Apel:kto widział jeszcze takie orzełki i gdzie bite!
pzdr bjar_1

Przeciez to logiczne: Republika Weimarska przestala istniec w 1933 r. i przez hitlerowcow nie byla najmilej wspominana. Skad wiec jej godlo moglo sie wziasc na mojej parabelce z 1937 i okejosa z 1938 r.?
Ja jednak typuje tego orla jako bicie Mausera.
W ksiazce z ktorej korzystam opisane jest ono jako: mauser military proof" Byc moze byl to znak stosowany jako wojskowe bicie i w innych fabrykach broni obok waffenamtow, ktore byly scisle przyporzadkowane danej manufakturze.

pomsee nie musze zamieszcza c fotek moja (co ja w muzeum widziałem !!! )wyglada IDENTYCZNIE tylko rózni sie rokiem. ale stan taki sam

:) Panowie mam rozwiązanie nurtującego nas problemu!!! Ale po kolei. Ta łuska ,co o niej wspominałem leży teraz przedemną ,oznaczona jest następujaco:
P131 40 1935 orzeł/6341. Orzeł na niej jest dokładnie taki sam jak na Waszych Parabelkach. Jest to orzeł WAFFENAMTU!!!
U mnie jest to WaA270 ,pisze to pod nim ,a na fotce parabelki jest to zatarte. Zrobiłem w Paincie szkic tego orła z mojej łuski ,jak ktoś chce to podeślę.
pzdr bjar_1

Spoczko ,sorry ,może trochę przesadziłem z tym zatartym" orłem. Ale u mnie identyczny orzeł jest na łusce z 1935 roku i jest to bicie Waffenamtu nr. 270 ,jest tylko jeden problem: pod WaA270 podległy był tylko jeden zakład produkujący dla wojska -Lederwarenfabrik Goch, Nordrhein-Westfalen ,a jak się orientuję to Lederwarenfabrik to fabryka części skórzanych .a nie łusek. A pozatym na łusce jest producent P131-Deutsche Waffen und Munitionsfabrik Berlin ,który nie podlegał pod WaA270 ,a mimo tego jest bicie tego Urzędu Uzbrojenia. Kolejna zagadka?
bjar_1 pozdro all

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie