Skocz do zawartości

Piramida w Bośni?

IRONRAT

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Starożytni nie byli prymitywni, bo byli ludzmi dokładnie takimi saymi jak my i mieli taki sam potencjał. Lecz technologii nie mieli, bo do rozwoju technologii potrzebna jest masa, miliony wykształconych ludzi, miliony wykwalifikowanych robotników budujących fabryki, pracujących w kopalniach, zakładach itd.
Wyobraź sobie (taki eksperyment myślowy), że nagle pojawia się jeden starożytny król, który ma całą dzisiejszą wiedzę i co może taki król dokonać w starożytności?
Ano właściwie nic, bo nie wyprodukuje ani stali w ilości większej niż pojedyńcze kilogramy (do tego potrzebny jest przemysł hutniczy, wydobywczy, koksownie, kopalnie głębinowe), ani związków chemicznych, ani nie zdestyluje ropy naftowej, nie mówiąc o bardziej zaawansowanych technologiach.
Ba, nawet nie będzie mógł tej wiedzy przekazać, bo nie ma odpowiedniego słownictwa, języka i ludzi, którzy mogliby pojąć tą wiedzę.
Jedyne, co mógłby taki człowiek zrobić, to doprowadzić do rozwoju porównywalnego z wczesnym średniowieczem, a jak wiemy wczesne średniowiecze w niektórych dziedzinach było w tyle za starożytnymi np. rzymianami.
Więc jak widzisz, jeśli wykluczymy kosmitów, to nie ma szans na jakąś ludzką cywilizację rozwiniętą jak nasza, bo nigdy na ziemi nie było tylu ludzi, którzy stworzyli by odpowiednią kulturową masę krytyczną - bo nigdzie nie ma śladów po wielkich metropoliach przemysłowych starożytnośći.
  • Odpowiedzi 113
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
I jeszcze dodam, że to, że dziś nie wyobrażamy sobie jak mozżna przenieść wielkie ciężary bez maszyn, nie znaczy, że starożytni, którzy mieli dokładnie taki sam potencjał umysłowy jak my, musieli wykorzystywać do tego magię lub pomoc obcych. Po prostu w starożytności ludzie mieli czas i dużo siły roboczj. Dobra organizacja pracy i maszyny proste leżały w zasięgu starożytnych. Nie ma po co obrażać i niedoceniać starożytnych mówiąc, że nie byli w stanie zbudować tych budowli, które zbudowali ;)
Napisano
Wszystko wskazuje na to iz około 10 do 15 tys lat wstecz była bardzo rozwinięta cywilizacja być mzoe nawet lepiej niż w tej chwili starożytne teksty indyjskie wpost pisza o wojach atomowych z szczegółowym opisem skażeń itp jesli ktoś to inaczej interpretuje to widocznie nie chce w to uwierzyc. Mój znajomy Dr. Jesynski ze Słowacji oraz inż. R.Leśniakiewicz napisali sporo artykułów na ten temat nie wiem czy nawet nie wspólną książkę.
Napisano
Ariks, to ja się zapytam, czy uważasz, że ta cywilizacja rozwinięta mzoe nawet lepiej niż w tej chwili" to była cywilizacja ludzka wyrosła tylko ludzkimi siłami, czy dopuszczasz interwencję obcych. Bo w pierwszym przypadku nijak nie wyobrażam sobie, żeby jakaś cywilizacja licząca mniej niż 100 mln obywateli potrafiła wytworzyć broń jądrową.
Zwróć uwagę ile osób przez ile czasu pracowało nad projektem Manhatan, jakie środki były do tego zaprzęgnięte i jakie zaplecze przemysłowe i naukowe musiało za tym stać. A po takiej cywilizacji zostały by jakieś materialne ślady w dużej ilości, choćby drogi, autostrady, aglomeracje, zakłady przemysłowe.
A jeśłi dopuszczasz interwencję obcych, to już wszystko możliwe. Tylko dlaczego ci obcy kiedyś się z ludzmi kolegowali a teraz nie?
Napisano
Nie interwencja ''obcych'' była by za łatwa to dobre dla Danikena czy innych podobnych jemu ! Proponuję ci poczytać tzw. Mahabharate a wtedy sam sie przekonasz o broni atomowej ze jest to jak najbardziej możliwe w zamieszchłych czasach a dlaczego w latach 50 siątych na pustyni Gobi znaleźli zeszklony piasek tzw trynity powstają zawsze po wybuchu atomowych sam wynalazca bombyy atomowej pytany przez dzennikarzy czy jest to pierwsza bomba atomowa stwierdził '' tak w tym stuleciu tak'' a na myśli miał własnie przekazy indyjskie ktore Niemcy jako III Rzesza bardzo studiowali. Jesli faktycznie była wojna atomowa jak wielu sądzi (nie tlko ja) 10 -15 tys lat temu na szeroką skalę to nie sądze aby co kolwiek pozostało jak drogi itp

A co do Obcych to kto powiedzał że muszą być a moze ci ''obcy' 'to my potomkowie z dalekiej przyszłosci tak tez twierdzi S Hawking że UFO to nic innego jak ludzie z przyszłosci ktorzy opanowali możliwosci przejść czasowych a ze to nie bajka niech świadczą najnowsze osiągniecia z fizyki ktore juz nie negują możliwosci podróży w czasie pytanie tylko kiedy ale to pewnie jeszcze długo długo zanim sie urzeczywistni no ale nieco z tematu odbiegłem.
Napisano
Wiesz, niektóre rzeczy można różnie tłumaczyc. Np. Gibeon - przez miejscowych miejsce zniszczone przez bogów, a tak naprawdę spadek dużego meteorytu, który rozpadł się w atmosferze i spalił kawałek ziemi ognistym deszczem.
Jest wiele spraw, które można wyjaśnić na wiele sposobów, ale stosując zasadę brzytwy Ockhama zawsze znajdzie się naturalne zjawisko, które jest za dany fakt odpowiedzialne.

Gdyby 15 tyś lat temu istniała cywilizacja na poziomie dzisiejszej (a musiała by mieć odpowiedną ilość mieszkańców, żeby mogła dojść do takiego poziomu kulturowo naukowo technicznego) to nawet biorąc pod uwagę wojnę atomową MUSIAŁY by zostać ślady materialne, chociażby schrony, resztki konstrukcji betonowych i instalacji ze stali nierdzewnych, tworzyw sztucznych. Poza tym taka cywilizacja msiała by korzystać z surowców naturalnych typu węgiel, ropa, rudy metali. Ja się pytam, gdzie są ślady ekplaatacji tych złóż. Przecież nie znikły. Jeśli my w 100 lat wydobyliśmy znaczącą część zasobów ropy, to co robiła ta cywilizacja? A może złoża zarosły się i teraz nie ma śladów?
Myślisz, że gdyby była wojna nuklearna to za 15 tyś lat nie było by śladów zwłok, cmentarzy, eksploatacji złóż, aglomeracji, lini kolejowych, budowli inżynieryjnych, schronów, satelit, stacji kosmicznych, śladów na księżycu. No i jeszcze ślady w przyrodzie - masowe wymierania zwierząt i roślin, gwałtowna zmiana klimatu.
Napisano
Uwazam iż 95 % można wszystkiego wytłumaczyć to fakt dlaczego zakładasz ze dawna cywilizacja musiała dojść do tego samego co my czyli beton, kolej itp itp moze mieli zupełnie cos innego a znasz sprawę dawnych kopalń w połudnowej Arfyki które datuje sie na ponad kilkanascie tysięcy lat kto wtedy to wybudował chodziło prawdopodobnie o złoto. Jak wytłumaczyc np ślad buta sprzed kilku mln lat ktory dodatkowo rozgniata małego drapieżnika kto wtedy chodził w butach ? Zapewne słyszałeś o dawnej cywilizacji Atlantów może to własnie to ? Gwałtowna zminaa klimatu była właśnei około 10- 15 tys lat temu.
Zacytuję ci kawałek opisy z Mahabharaty czy nie jest to opis wojny atomowej !

'' Gurkha lecąc zwinął i poteżną Wimaną wystrzelił pojedynczy pocisk naładowany całą potegą wszechswiata

Rozżarzona kolumna dymu i płomieni jasna jak tysiąc sońc urosła w pełnię blasku

Była to nieznana broń stalowy grzmot, gigantycnzy zwiastun śmierci ktory obrócił w popiół całą rasę Wrisznich i Andhaków.

Ciała były tak spalone ze nie do rozpoznania

Włosy i pzanokcie pozchodziły, Naczynia pękały bez widocnzych przyczyn a ptaki zrobiły sie białe

Po kilku godzinach cała żywność została skażona by uciec z tego ognia zołnierze rzucali sie do strumieni aby umyć siebie i swój ekwipunek''

Podobnych szczegółowych opisów jest tam wiele. Dodam że Wimany były to nic inengo jak latajace pojazdy też mogę podać na podstawie tych starych sanskrytów jak były zbudowane co ich napędzało to właśnie Niemcy byli zainteresowaniu tymi pojazdami w latach 30 i II wojny !

W Indiach na początku lat 50 siątych archeolodzy dotarli do poziomu ulic dwoch miast Indsu i Mohenjo znaleźli szkielety porożrzucane o calym mieście w różnych pozach niektore nawet trzymały sie za ręce. Szkielety te były znacnzie napromieniowane znaleziono także tam dziwne ''czarne kamienie'' sądzono że były to naczynia ceramiczne które cos stopiło temp wynosiła około 1600 stopni C W innych miastach w Indiach natrafiano na podobne przypadki.
Napisano
Uważam że wiele państw o militarnym potencjale ukrywa dużo wiadomości n/t. Ale tak jak wspomnieliście ludzie są zawsze nie doinformowani dlaczego?.Zrobiłby się potężny chaos odnośnie wiary itp. itd................... Ta piramida w Bośni to żadna FIKCJA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Była już o niej mowa w dziele [Arystotelesa]jako Wielka Góra Spotkań Bogów!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
Napisano
Jeszcze jedno!Pan Von Daniken słynny hotelarz szwajcarski powinien dostać NOBLA!!!!!!!!! ZA TO co ten nasz popiepszony świat przed nami ukrywa. A my zwykli ludzie nie mamy pojęcia co naprawdę się działo i się dzjeje obecnie!
Napisano
Panowie co tu dużo gadać prosty przykład.Naszego p.Wołoszańskiego [którego b. cenię]też UCISZYLI !!!!!!!!!!
Napisano
Ktoś stwierdził, że najłatwiej było wybudować kopiec lub piramidę. Co do kopca, zgadzamm się. Wystarczyło w pryzmę sypać ziemię i sama nabierała jakiegoś kształtu.
Z piramidą, szczególnie o kwadratowej podstawie jest inaczej. Kłania sie nam geometria - wpisanie kwadratu w koło. Dalej wiąże się z tym współczynnik PI (3,14....). Czym PI dokładniejsze, tym większa dokładność piramidy.
Skąd starożytni ludzie znali PI. Wiadomo, że kasta kapłanów posługiwała się nią. Czy nie świadczy to o wysokiej kulturze ludzi żyjących w zamierzchłych czasach.
Wspomniana ATLANTYDA - prawda czy mit. Czy tylko zbieg okoliczności sprawił, że w Egipcie i Ameryce w zblizonym czasie zaczynają powstawać piramidy i podobny kalendarz
Napisano
Arikis - poproszę jakieś teksty (najlepiej nie ze stron o ufo i podobnych) dotyczące tych odkryć w Indiach.

I pokaż mi cytowany fragment w Mahabharatianie, bo znaleźć nie mogę
http://home.att.net/~b.mikolajewska/booknook/Mahabharata/index.htm

odpowiadając na pytanie:
dlaczego zakładasz ze dawna cywilizacja musiała dojść do tego samego co my czyli beton, kolej"

Bo, żeby wyprodukować broń nuklearną 15 tyś lat temu należało wykonać wzbogacanie uranu, czego moim skromnym zdaniem nie wykona się nie znając stali nierdzewnej, betony i bez przemysłu i zaplecza naukowego.
Co innego jakiś miliard lat temu, gdy uran był bogatszy w złożach - wtedy było prościej, tyle, że wtedy nie było nawet dinozaurów.

piotrk1 : piramidy w każdej części świata mają inne proporcje - przejrzyj sobie wymiary piramid i wszędzie są inne - ba nawet w samym egipcie są różne modele" piramid.
Gdzie w piramidzie zaszyte jest PI?
Ubawił mnie tekst Kłania sie nam geometria - wpisanie kwadratu w koło" - czy uważasz, że starożytni byli takimi tępakami, żeby nie potrafić wpisać kwadratu w koło?
Jakbyś interesował się badaniami piramid od strony naukowej, a nie teori spiskowych, to byś dokładnie wiedział, jakich metod, narzędzi używali starożytni egipcjanie, ba nawet wiadomo jaki wiatr wiał w czasie wytyczania działki pod piramidę Cheopsa.
Proponuję zrobić kwerendę w bibliotece i wiele rzeczy się wyjaśni bez uciekania się do sił tajemnych, zaginionych cywilizacji, tajemnej wiedzy starożytnych.

Nie zapominajcie, że kiedyś ludzie byli tak samo inteligentni jak dziś, tylko mieli mniejszą wiedzę.
Wg ostatnich odkryć coraz bliższa udowodnieniu staje się teza, że Archimedes, (którego bestialsko zaciukali Rzymianie) znał podstawy rachunku różniczkowego i całkowego, i potrafił rozwiązywać i udowadniać skomplikowane problemy z dziedziny kombinatoryki.
Akurat matematyka i filozofia w starożytności stała na bardzo wysokim poziomie, ale nie było wystarczającej kulturowej masy krytycznej i ta wiedza została zapomniana na tyś lat.
Napisano
maras 77 w necie też powinny być ja zacytowałem je z ksiązki Igora Witkowskiego ''Wizyty z nieba'' str. 199 pt bronie bogów jest tam wiele innych cytatów mysle że na tej stronie na której pisalem troche artykułów znajdzesz cos o atomowych wojnach bogów http://ufo.internauci.pl/ najlepiej przejdź do archiwum i szukaj cos od autora Roberta Leśniakiewicza to moim zdaniem najlepszy fachowiec tego tematu w Polsce

W takim razie wytłumacz mi np ten opis czy te szkielety napromieniowane innych rzeczy nie podaję bo nie starczy mi czasu i miejsca ...
Napisano
Nie mogę tłumaczyć czegoś, w co nie wierzę ;)
Po prostu abym uwierzył w szkielety napromieniowane musiałbym przeczytać o nich w wiarygodnym źródle, a nie książce lub na stronce poświęconej UFO. Problem polega na tym, że część artykółów jest tam tak dennych i grubymi nićmi szytych, że przestaje się wierzyć w cokolwiek co tam jest napisane. (Niemieckie UFO z wierzą pantery od spodu)

Dlatego jeśłi nie znajdę wiarygodnych źródeł na temat tych znalezisk, to w nie nie uwierzę.

PS. Najbardziej podobało mi się rozszyfrowanie tajemnicy piramid, jej wymiary _W METRACH_ coś tam oznacza. Tyle, że Egipcjanie nie znali metra....
Fajny link http://www.republika.pl/hufu/strona1/pir_pir.htm

Teraz ja mam pytanie, jak wyobrażasz sobie wydobycie i wzbogacenie uranu 235 (którego jest w uranie mniej niż 1%, a ruda uranu ma też śladowe ilości uranu) w ilości masy krytycznej (ponad 50 kg) bez zaplecza przemysłowego, górniczego, chemicznego, oraz stworzenie projektu bomby atomowej bez zaplecza uniwersyteckiego?
Nie mówię już o innych pierwiastkach promieniowórczych typu pluton, uran 233 które są pierwiastkami sztucznymi, które produkuje się w reaktorach atomowych.

Zwróć uwagę, że niemcy czytali teksty starożytne na temat wojny jądrowej, a amerykanie nie. A kto zbudował bombę A?

Więc jak widzisz wykluczając interwencję kosmitów, żeby była szansa na wojnę nuklearną musiała by istnieć dość pokaźna cywilizacja, która , nie ma bata, musiała by pozostawić wieeele śladów materialnych.

Jakoś znajdujemy szkielety dinozaurów sprzed 65 mln lat, a śladów tej rozwiniętej cywilizacji nie. No jak to możliwe?
Napisano
maras77
Po kolei.
To co nazywasz masą krytyczną to po prostu koncentracja kapitału, klucz do rewolucji przemysłowej. Do tego są potrzebne warunki natury politycznej (stabilizacja, względnie duży byt państwowy- rynek zbytu itd.) a nie koniecznie wielomilionowe społeczności. Trzeba pamiętać, że gwałtowny wzrost populacji świata jest konsekwencją rozwoju cywilizacyjnego a nie przyczyną. W europie zachodniej ten proces przypadał na druga połowę wieku XIX-go (W tym okresie populacja pomnożyła się kilkakrotnie.) a wielu regionach planety trwa obecnie.
Dlaczego taki sam proces nie mógłby zajść wcześniej? Na to pytanie nie ma odpowiedzi bo tego typu zjawiska miały miejsce. Choćby w Rzymie.

Drugą ważną kwestią są ślady dawnych cywilizacji. Wbrew pozorom 15 tysięcy lat to bardzo dużo. Plastik rozkłada się w około 5 tys. lat a szkło 10 tys. Beton nie wytrzyma pewnie kilku wieków bo chłonie wodę. Wyjątkiem jest beton hydrotechniczny używany przez Rzymian i ponownie wynaleziony przez Polaka.
Co zatem mogło by zostać z takiej cywilizacji? Przez zwykłą erozję z naszej nie zostałoby praktycznie nic.
Jeśli do tego dodać wojnę nuklearną to mogły by przetrwać tylko struktury podziemne i jakieś konstrukcje wykonane z wyjątkowo trwałych materiałów.

Oczywiście trzeba wziąść poprawkę na strefy klimatyczne i inne specyficzne warunki choć w tak długim okresie czasu nie ma to chyba większego znaczenia.

A co zostało po starożytnych?
- Piramidy w Gizie i pewnie parę innych (Bośnia?) choć część z obecnie znanych to późniejsze kopie (np. schodkowe).
- Gigantyczne kamienne płyty o regularnych kształtach i powierzchni kilku hektarów.
Ślady tuneli kopalnianych w złożach węgla
Tunele, labirynty i inne podziemne struktury wykonane w skale
Świątynie budowane z kamienia z użyciem przenośnych pieców hutniczych (wlewane klamry)
Metalowe kulki wydobywane ze skał (skamieniałe osady) w Afryce
I oczywiście starożytne przekazy.

To tak z pamięci więc pewnie coś przeoczyłem.

Natomiast zgadzam się z tobą, że bardzo dużo można osiągnąć przy użyciu stosunkowo prymitywnej techniki i że nie powinniśmy wpadać z jednej skrajności w drugą.
Z własnych nie zaawansowanych badań wiem, że przed przybyciem „cywilizacji” do Gujany Francuskiej nie była ona ludzką pustynią jak obecnie. Cała dżungla była usiana wioskami połączonymi ze sobą siecią szlaków lądowych i wodnych. Moi znajomi znaleźli nawet kanał żeglugowy zbudowany przez indian.
Europejscy koloniści zdołali opanować jedynie wąski pas wybrzeża i nie zmieniło się to dzisiaj.
Napisano
maras77 napisał:
Teraz ja mam pytanie, jak wyobrażasz sobie wydobycie i wzbogacenie uranu 235 (którego jest w uranie mniej niż 1%, a ruda uranu ma też śladowe ilości uranu) w ilości masy krytycznej (ponad 50 kg) bez zaplecza przemysłowego, górniczego, chemicznego, oraz stworzenie projektu bomby atomowej bez zaplecza uniwersyteckiego?
Nie mówię już o innych pierwiastkach promieniowórczych typu pluton, uran 233 które są pierwiastkami sztucznymi, które produkuje się w reaktorach atomowych."

Skąd założenie, że starożytni nie dysponowali zaawansowanym przemysłem? Skąd pewność, że to co my naiwnie nazywamy świątyniami nie jest w istocie pozostałością tegoż przemysłu?
Napisano
A propos konia" - j.w. to w Gabonie w trakcie poszukiwań (eksploatacji) rud uranu odkryto aturalny" stos atomowy. Jakieś tam warstwy bogatej rudy, uskok geologiczny etc. :
http://www.fizyka.net.pl/index.html?menu_file=aktualnosci%2Fm_aktualnosci.html&former_url=http%3A%2F%2Fwww.fizyka.net.pl%2Faktualnosci%2Faktualnosci_zf2.html
Napisano
Nie tylko w Gabonie odkryto coś takiego. Tyle, że działało to jakieś 2 mld lat temu, gdy w złożu było znacznie więcej rozczepialnego uranu 235 niż teraz. Analizy numeryczne potwierdzają ten fakt.

Takie naturalne samoistne reaktory atomowe z czasów gdy uran był kilka razy bardziej bogaty w izotop 235 są śwetnym polem do badania rozprzestrzeniania się skażeń radioaktywnych w górotworze i są dowodem na to, że mądre zakopanie odpadów promieniotwórczych da gwarancję na conajmniej 2 mld lat, że się nie uwolnią.

Opis reaktora:
http://www.ekologika.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=604
Napisano
A tu spojrzenie z drugiej strony barykady na Mohendżo Daro i miasta zawieszone pmiędzy niebem a ziemią"

I chciałem zwrócić uwagę, że jeśli wierzyć przytoczonej przez kolegę stronce i dziś te ruiny są 50 razy badziej napromieniowane niż Hiroszima, to nie tylko żaden człowiek by tam nie mógł żyć, ale i trawka by nie wyrosła - spójrzcie na spalony promieniowaniem las na trasie obłoku promieniotwórczego przy elektrowni w Czarnobylu.
A archeolodzy prowadzący tam prace nie zdążyli by napisać swoich prac na ten temat.
Napisano
Uwazam ze te liczby mogą być nieco zawyżone ale jeśli jest jakie kolwiek promieniowanie to jest juz to zagadkowa sprawa. Z tego co wiem promieniowanie gamma nie wpływa na zanik roślinnosci w tajdze po eksplozji ''czegos'' bo w meteoryt nie wierzę roślinnoś rośnie szybciej co udowodniono w pracach badawczych, moze te drzewa uschy z innego powodu ??
Napisano

Cytat:
Jakbyś interesował się badaniami piramid od strony naukowej, a nie teori spiskowych, to byś dokładnie wiedział, jakich metod, narzędzi używali starożytni egipcjanie, ba nawet wiadomo jaki wiatr wiał w czasie wytyczania działki pod piramidę Cheopsa" (maras77).
No, jakie były to narzędzia.... maras77 ? W Gizeh, dla przykładu, okładano stare zmruszałe mury kamiennymi płytami ważącymi od 40 do 70 ton każda, wypolerowanymi z wierzchu i dokładnie wyprofilowanymi wewnątrz, przystosowanymi do nierówności i wybrzuszeń starego muru, dodatkowo dopasowując jedną do drugiej z milimetrową dokładnością i to na wysokości kilkunastu metrów. Czy parę belek (dźwignia) i kilka postronków... wystarczyły ?

Napisano

Cytat 2:
Jakoś znajdujemy szkielety dinozaurów sprzed 65 mln lat, a śladów tej rozwiniętej cywilizacji nie. No jak to możliwe?"
Jak dobrze człowiek po świecie się rozejrzy.... to je znajdzie !

Napisano

Coś zbyt często szermuje się dzisiaj eoriami spiskowymi",- a co to takiego maras77 ? Wydaje mi się, że pod to pojęcie zaszeregowują zaskorupieni aukowcy" poważne badania, śmiałe i niekonwencjonalne teorie, podważające obowiązujące historyczne dogmaty ustalone w pewnym miejscu historii, obowiązujące jakoby na wieczność.

......piramida z Teotihuacan ma u swojej podstawy te same wymiary jak ta największa z Gizeh i jest dokładnie o połowę niższa, co potwierdza iż ci w Meksyku i Egipcie znali liczbę Pi, co można dokładnie rozpoznać na tym rysunku.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie