Skocz do zawartości

Do Bociana - prosba o jasne zasady

kudi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Bocian
wiem ze wiele osob (w tym ja sam) wstepuje pod kilkoma ksywkami i czasami sobie robi jaja. Ale o ile robienie sobie jaj moze wyjsc na zdrowie (bo to smiech) to wprowadzanie ludzi w blad to juz powazna sprawa. Kwestia dotyczy jakichs zasad ktore trzeba wprowadzic. Na forum sa ludzie w roznym wieku, czyta nas wiele osob w kraju i zagranica. Nie mozna tolerowac manipulacji. Wkurzyla mnie sprawa Mathew vel Rysio. Owszem na forum wymieniamy poglady scieramy sie i to czasami ostro ale nie mozna dac szansy ludziom ktorzy pisza klamstwa, bo to juz nawet fantastyka nie jest.
Czy mozemy zrobic tak ze jesli ktos jest zarejestrowany to znane jest jego prawdziwe imie i nazwisko? Nie mowie o innych danych, bo ustawa. Ale jasnosc. Bo tak to do niczego nie dojdziemy.
Chyba czas dorosnac.
Moze sie myle.
Niech ktos jeszcze sie wypowie w tej kwestii.

pozdr
robert_kudelski
Napisano
Cześć Kudi!
Moim zdaniem masz RACJĘ!
Bocian weź się do pracy!
Pozdrawiam
Piotr Lewandowski
Napisano
Dawno, dawno temu mówiłem, pisałem - pełne logowanie na forum dla osób chcąchch pisać. Jak tylko czytasz, to czytaj, ale jak chcesz pisać to pełen login.
Oczywiście dane znane jedynie Adminowi- Bocianowi, ale jednak.
Na Sensacjach działa i sprawdza się.
Hartmann może potwierdzić.
Napisano
Proponuję obowiązkowe logowanie i wyświetlanie adresu IP. Wystarczy żeby zdemaskować żartownisiów korzystających ze stałych łącz, a nikomu z nich nie będzie się przecież chciało szukać kompa z innym IP (innego bądź w innej sieci LAN).

Co poniektórym przydałby się jeszcze moduł sprawdzania pisowni... Czytałem ostatnio 2 posty tego samego autora, na które z całych sił powstrzymałem się od napisania czegoś zgryźliwego. Są, kurczę, pewne granice!

pozdr,M
Napisano
Akagi
MAsz racje na SXXW jest spokoj.
Co prawda mozna sie zalogowac jako nowy uzytkownik ale...
Co innego prowokacja i zart a co innego wprowadzanie w blad. Przez Walim i Rzeczke plynela rzeczka :) Nie piszmy glupot ze nie bylo jej w latach 40. Mysle nawet ze gosc w reku nie mial zdjec lotniczych.
Osobiscie mam juz dosyc glupot.
Ufo jest jeszcze smieszne. Niech tam sobie lata po Osowce i Ludwikowicach.
Tajne tunele tez sa do przezycia.
Ale glupoty nie sa do zaakceptowania.
Panowie nasza pasja jest historia, a historia to fakty lub oparte na czyms namacalnym hipotezy.
Doeniken zas nie jest eksploratorem

pozdr
robert_kudelski
Napisano
przedmowcy a raczej przedpiszacy" powiedzieli w zasadzie wszystko to co powinno sklonic Bociana do rozwazenia wprowadzenia opcji logowania dla tych ktrorzy pragna swoja mysl przelac - za posrednixctwem klawiatruy - na lamy forum Odkrwcy.

Jestem ZA
a moj argument A" niech stanowi w zasdadzie kilkusenkundowa, bezproblemowa rejestracja.

IP wyswietlane (rozwiazanie stosowane na wielu innych forach) to takze przednia mysl.

Napisano
Co do modułu sprawdzania pisowni - ostatnio nazywało się to: Centralny Urząd Kontroli Publikacji Prasy i Widowisk - w skrócie cenzorzy".
Urząd ten zakończył swoją działalność w 1989 roku.I całe szczęście.
Napisano
logowanie i weryfikacja danych zawsze bedzie stanowilo problem, bo przeciez kto bedzie sprawdzal czy jakis X podal prawdziwe swoje dane? chyba nie bedziecie kazac robic tego Bocianowi?
a co do IP to jezeli ja bede na drugim krancu polski i wysle post to dla kogos ma to byc oznaka ze ktos sie podemnie podszyl? a co z ludzmi ktorzy maja zmienne IP, nie beda mogli wysylac postow?
poza tym wyswietlanie IP jest niezbyt rozsadnym pomyslem, bo stanie sie to darmowa baza danych IP dla ludzi, ktorzy lubia majstrowac w sieci"...

Napisano
1AIR1: W kwestii wyjaśnienia:
Chodzi o ortografię. I napisałem to z desperacji - wiedząc, że i tak czegoś takiego nie da się zrealizować technicznie. Więc nie rozumiem skąd te skojarzenia z cenzurą?
Przykład: słowo czegokolwiek" napisane jako czego kolbieg". Albo jestem przeczulony, albo mam rację, że szlag mnie trafia!

A sądząc po Waszych opiniach, już niedługo Bocian wprowadzi zapewne obowiązkowe logowanie i wyświetlanie adresu :-) Jest wprawdzie mały problem, gdy kilku użytkowników działa w tej samej sieci lokalnej (np. osiedlowej, takiej jak u mnie, na ok. 1000 użytk.) - mogą zostać posądzeni o bycie jedną osobą ;-)

pozdrawiam,
Michał
Napisano
Coldboy:

Wyświetlanie IP eliminuje to, że jeden człowiek prowadzi dialog między sobą a... sobą :)

A jeżeli będzie obowiązkowe logowanie, to możesz pojechać z Gdańska do Zakopca, tam zalogować się, podając Tobie tylko znane hasło i nikt nie spojrzy nawet na to, że masz inne IP niż zwykle.

W skrócie:
- obowiązek logowania: eliminacja podszywania się
- wyświetlanie IP: eliminacja schizofrenii.

pozdr,M
Napisano
Przepraszam Cię Michale ale tak to zrozumiałem.Widzę że się
pomyliłem.Myślę , że takie pomyłki ortograficzne" wynikają z tego że ktoś chce szybko napisać treść a korzysta z modemu telefonicznego. Wszyscy wiemy że takie połączenia sporo kosztują.Szczególnie zaś pod koniec miesiąca.
Pozdrawiam Piotrek Małetko
Napisano
na to tez jest rada - rozlaczenie z siecia (raczej przy dluzszym tekscie lub odpowiedzi na kilka watkow), skorzystanie z np. notatnika, po czym odwrocenie kolejnosci powyzszych czynnosci z wlaczeniem przekopiowania tresci z pliku (notatnik) a na koncu radosc z oszczednosci:-)
Napisano
Szanowni Poszukiwacze
Forum posiada swoj regulamin i te posty ktore go łamią są usuwane. Jeżeli chcecie wprowadzić tam zmiany to zapraszam do dyskusji.
Osobiście jestem zdecydowanie przeciwny podawaniu imienia i nazwiska a szczególnie ip komputera. Poniżej kilka argumentów:
1. Forum jak sama nazwa wskazuje służy do wymieniania opinii, informacji i poglądów jeżeli ktoś nie chce podać imienia to tylko zależy od czytajżcych czy zauważą" danego posta.
2. Wiele osób piszących na forum są to osoby publiczne dla których poszukiwania są hobby więc siłą rzeczy nie chcą sie ujawniac.
3.Nie istnieje żadna możliwość weryfikacji czy podane nazwisko jest prawdziwe czy nie . więc znów będziemy mieli nicki tylko brzmiące jak nazwiska.
4. Jeżeli niektórzy chcą ze sobą samym prowadzić dyskusję to jest jakby ich sprawa i nie wydaje mi się celowym ograniczanie ich ars poetica.
5. Jeżeli chodzi o kłamstwa pomówienia oszczerstwa itp to każdy tego rodzaju sygnał jest indywidualnie rozpatrywany i posty są usuwane.
6. i ogólnie mówiac jestem przeciw cenzurze z powodu poprawności politycznej lub tego, że ktoś kogoś lubi lub nie.

Podsumowując będziemy ścigać wszelkie przejawy łamania regulaminu ale nie będziemy krępować swobody wypowiedzi nawet jeśli ktoś chce mówić w pięciu osobach na raz.
Proteus Proteus
Napisano
Do beaviso_niezal

masz racje - logowanie jak najbardziej
IP nie, jak ktos ma problemy zdrowotne to nawet ujawnienie IP nic nie da :)
Napisano
Uczestnicząc od dłuższego czasu w różnych forach tematycznych, zauważyłem że wprowadzenie logowania (z zasady bez IP) jest normalną formą rozwoju i porządkowania danego forum. Jasno widać po wspomnianych, że logowanie w każym przypadku przysłużyło się uporzadkowaniu głównie spraw związanych z anonimami, a co za tym idzie przegięciem głupoty, bez szkody dla wolności słowa - bo przecież każdy zalogowany dalej może wypisywać banialuki, tyle że w tym przypadku dwa razy pomyśli zanim coś palnie.
Jestem stanowczo za i myślę że prędzej czy później nasze forum też się doczeka pozytywnej rewolucji:)
pozdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie