Skocz do zawartości
  • 0

Fanty z PRUSKICH stanowisk!

hangedman

Pytanie

Napisano

Witam! Ostatnio szukam w okolicach pruskich fortów stanowisk i obozowisk. Znajduje monety, medaliki, obrączki, plomby i kupe innych fantów. Mam prośbe o identyfikacje klamer-zapinek blaszek? zamieszczonych na zdjęciu bo trafiło mi się ich pare. pierwszą z lewej strony wyczyściłem. Trafiłem też nabój. nie jestem znawcą w tej materii dlatego proszę o identyfikacje, do jakiej broni należał??? Spłonka w dole łuski jest wypukła.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Moneta z dziurkami istotnie turecka, wybita w Konstantynopolu przez Mustafę IV w 1222 roku Hidżry, czyli 1807. Co do nominału, to jeśli jest to miedź i ma 24 mm średnicy, to jest to mangir. Jeśli zaś to inny stop metali, to może to być 4 harube lub 8 harube. Jeśli jest to srebro, to może to być 1/8 lub 1/4 bucu. Jak chcesz wiedzieć jaki to nominał, to zapodaj więcej danych- jaki metal i średnica. Pozdrav.
Napisano

Witam! Ostatnio szukam w okolicach pruskich fortów stanowisk i obozowisk. Znajduje monety, medaliki, obrączki, plomby i kupe innych fantów. Mam prośbe o identyfikacje klamer-zapinek blaszek? zamieszczonych na zdjęciu bo trafiło mi się ich pare. pierwszą z lewej strony wyczyściłem. Trafiłem też nabój. nie jestem znawcą w tej materii dlatego proszę o identyfikacje, do jakiej broni należał??? Spłonka w dole łuski jest wypukła.

Napisano

Druga strona. Czy wie ktoś jakie postacie znajdują się na tym medaliku i z jakiej okazji został wydany? Chyba Jubileusz Episkopatu? 3 czerwca 1877 roku.

Napisano

Witam ponownie! Wczoraj trafiłem na przedpolach pruskiego fortu małą łuskę sygnowaną popiersiem. Od czego może być??? długość łuski 1 cm średnica również 1 cm.

Napisano

Witam proszę o identyfikacje naboi na zamieszczonej fotce. Znalazłem ich dzisiaj kilkanaście sztuk w dość dobrym stanie. Dziwne bo łuski jeśli to wogule są łuski nie mają spłonek ale posiadają coś w rodzaju spłonki ale od wewnętrznej strony. Wymiary łuski 3,3 cm średnica 1 cm średnica otworu z kołnierzem 1,3 cm. Długość główki kuli 3 cm, średnica 7mm. Proszę o identyfikację.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie