Skocz do zawartości

Mundur kawalerzysty

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Cześć!!! Jestem początkujący i chcę sobie kupić na Allegro mundur KBW i przerobic go na mundur kawalerzysty z 1939 roku. (Szukałem w necie ale niestety znalazłem tylko jak przerobić na mundur piechoty ). I mam takie pytanie dotyczące tego : Jak to zrobić i czy wogule ten mundur sie do tego nadaje ?? Byłbym wdzięczny, aby ktoś z forum powiedział mi jak to zrobić krok po kroku. I jescze jedno pytanie , czy aby przerobić to potrzebny jest ten mundur o rozmniar większy ?? Dziękuje za pomoc.
Napisano
W 39 obowiązywał przede wszystkim wz.36 dla całego wojska (oprócz tego też wz. 19). Przeróbki na polowy są takie same. Róznica pojawia się w oporządzeniu i płaszczach (kawalerysjkie są dłuższe).

Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale tyle zapamiętałem ;)
Napisano
No i jeszcze różnica środka lokomocji".A tak na serio to Zgadzam się z jednym tylko zastrzeżeniem-podpowiedzią.
Mianowicie kurtki mundurowe polowe wz.36 i wz.19 były sukienne(letnie drelichowe-36 i 25),a kbw są gabardynowe.
Napisano
na początek się nada jak najbardziej- szczególnie jeśli trafisz KBW 7 guzikowe. Jeśli idzie o kurtkę oczywiście, ponadto aby było zgodnie z realiami wartoby przerobić kołnierz, zrobić niby-mankiety i rozporki oraz wszyć haki.

Gorzej troszkę z bryczesami - spodnie sukienne (zawsze nawet do drelichowej kurtki) lepiej się trzymają niż szewiotowe kbw- porcięta pękają w szwach na koniu - no i trzeba doszyć karwasze (leje). Proponowałbym Ci jednak uszyć spodnie od podstaw - solidne, sukienne.
pozdrawiam
J.
Napisano
Jeager nie przesadzaj. Ze spodniami kbw nie koniecznie musi być tak źle. ja swoje mam od 15 (piętnastu) lat i jakoś żyją. coprawda dość mocno wypłowiały w niektórych miejscach, co i rusz trzeba szyć no i 3 lata temu naszyłem karwasze ale materiał trzyma sie dobrze.
Napisano
Houk Miszka! pozdrów Grzegorza jak go zobaczysz :).

Pewnie masz rację Pieczarko, to może nie być wina bryczesów, tylko moich czterech liter :)
pozdrawiam
J.
Napisano
Mam do was jescze jedną prośbę czy ktoś moze mi powiedzieć jak mają wyglądać haki ile na ich być, na jakiej wysokiści mają być zamontowane i jak je zrobić ??. Dziękuje za pomoc.
Napisano
haki są trzy :) przy czym rolę jednego haka" pełni guzik podtrzymując pas z przodu, a prawdziwe haki są dwa na plecach lekko z boku. Warunki techniczne kurtki wz. 36 były chyba w ostatnim Do Broni", a w sprawie samych haków odezwij się do mnie na priv:
negotium@wp.pl
postram się Ci coś podpowiedzieć.
J.
Napisano
Jeszcze co do samego munnduru, proponowałbym przeróbkę PRLa oficerskiego - droższe, ale niezaleznie od rozmiaru jego koszt to jakieś 25zł.

Co do spodni KBW to ja miałem do nich doszyte leje - trzymają się, nawet wczesną zimę wytrwały :) Sukienne spodnie szyć ciężko - po uszyciu są dość brzydkie :/ Ja poleciłbym bryczesy Armii Radzieckiej z lat 80, po wypruciu paska bocznego - ładnie się nadają i są wyjątkowo trwałe (nosiłem używane spodnie tego typu i w nich jeździłem konno - mimo 25 lat nie puszczały szwy).
Napisano
może sukienne są brzydkie, z gortexu pewnie byłyby jeszcze fajniejsze i trwalsze, ale tu chodzi o rekonstrukcję, a przed wojną używano sukiennych.
Napisano
Sukienne brzydsze,polski wz.od ruskich???Zgodzić się nie nie mogę.
Problem polega na samym zdobyciu wiernego sukna o podobnej jakości materiału.Jest to rzecz niełatwa.
Napisano
Nie chodzi mi o wygląd, tylko o to, jak takowe wyjdą po uszyciu - kolega miał spodnie sukienne szyte przez krawca wg/. warunków, kurtka wyszła pięknie, na pierwszej rekonstrukcji spodnie poszły w kroku ;) Poza tym, materiał nie układał się porządnie - może kwestia za grubego sukna, w każdym razie wyszło...nieciekawie (szczególnie ta dodatkowa wentylacja ;P)

Co do sukna odpowiedniego, to ponoć do niedawna AMW miała całe bele sukna przedwojennego i tuż-powojennego - ale zasmakowało to molom i poszło na przemiał :(
Napisano
A,że krawiec kiepski i do cechu nie należy,łatwo będzie po nim rozpruć."
Tak,jakość dzisiejszegosukna" to prawdziwa zmora.
A te mole-POD MÓR!
p.s.No i pamiętać trzeba o kalesonkach(niegłupi wymyślił).
Houk.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie