acer Napisano 23 Kwiecień 2006 Autor Napisano 23 Kwiecień 2006 Jak w temacie. Ktoś może powiedzieć coś więcej o przebiegu walk i zdobyciu ww. miast ?Prawdą jest że w Brzegu broniły się jednostki pancerne Waffen SS ?Kopał ktoś może tak a propos w okolicach Oławy ?
past Napisano 23 Kwiecień 2006 Napisano 23 Kwiecień 2006 pogadaj z grupą Brzeską , choć chyba ostatnio opóścili to forum :-( . Niestety żadnych rewelacji się nie spodziewaj
roobert Napisano 23 Kwiecień 2006 Napisano 23 Kwiecień 2006 Zapomnij że coś konkretnego znajdziesz w okolicach Brzegu - wszystko w szerz i wzdłuż przeryte. A w szczególności poniemiecko/radzieckie lotnisko. A w okolicach Oławy to policja poszukuje ludzi z wykrywkami - sam widziałem.
acer Napisano 23 Kwiecień 2006 Autor Napisano 23 Kwiecień 2006 Pytam z ciekawości, mieszkam 300 km od Oławy, ale sądząc po cmentarzu, i informacjach o 800 poległych Rosjanach to nie był taki szybki marsz. Nie wiedziałem że Policja zatrzymuje ludzi z wykrywaczami tam. Członek mojej rodziny pracuje w tamtejszym magistracie, może zapytam co i jak. Wiem że jeden kolekcjoner Oławski, co prawda nie militariów ale innych antyków znalazł kiedyś na jakimś tam stryszku potężnego drewnianego orła niemieckiego, ozdobę wejścia do ratusza czy coś podobnego.Swoją drogą to fantów tam powinno być nad samą Odrą.
k-szela Napisano 23 Kwiecień 2006 Napisano 23 Kwiecień 2006 Grupa Brzeg ma się dobrze, forum jak forum zawsze można zmienić:))) tereny mamy juz nie tak urodzajne co kiedyś bo i konkurencja większa, właśnie wczoraj mieliśmy fajniaste ognisko połączone z wykopkami i to tyle:D
acer Napisano 23 Kwiecień 2006 Autor Napisano 23 Kwiecień 2006 Np. tamtejsze wały nad samą rzeką a i dalej na północ w kierunku Wrocławia na polach między szosą wrocławską a rzeką.
Leuthen Napisano 24 Kwiecień 2006 Napisano 24 Kwiecień 2006 Pod Oławą było naprawdę ostro - ponoć Niemcy rozbili tam cały radziecki korpus kawalerii. W rejonie Gaju Oławskiego walczyła niemiecka 269 DP - w jej monografii, której fragment o walkach na Dolnym Ślasku w 1945 r. tłumaczyłem, jest to dość ciekawie opisane. PozdrawiamLeuthen
acer Napisano 24 Kwiecień 2006 Autor Napisano 24 Kwiecień 2006 269 DP, tak słyszałem o niej, przerzucona chyba z Węgier.
grba Napisano 24 Kwiecień 2006 Napisano 24 Kwiecień 2006 Brzeg:21 lutego 1945 kreisleiter zapewniał mieszkańców w artykule opublikowanym w Brieger Zeitung", że Miasto nie ma żadnego powodu do obaw". 6 lutego Brzeg został zdobyty.
acer Napisano 24 Kwiecień 2006 Autor Napisano 24 Kwiecień 2006 He, Oława padła już 28 stycznia jak pamiętam....
grba Napisano 24 Kwiecień 2006 Napisano 24 Kwiecień 2006 http://www.gazeta.olawa.pl/2000/historia/2006/7h2.htm
grba Napisano 24 Kwiecień 2006 Napisano 24 Kwiecień 2006 http://www.gazeta.olawa.pl/2000/historia/2006/8h2.htm
grba Napisano 24 Kwiecień 2006 Napisano 24 Kwiecień 2006 http://www.gazeta.olawa.pl/2000/historia/2006/9h2.htm
Leuthen Napisano 24 Kwiecień 2006 Napisano 24 Kwiecień 2006 269 DP, tak słyszałem o niej, przerzucona chyba z Węgier."Tak przynajmniej pisze Majewski :-) W linkach podanych przez grbę nie ma chyba o niej mowy wprost, ale zacięte walki w rejonie Gaju Oławskiego, o czym autor artykułu wspomina, to właśnie efekt jej obecności na tym odcinku. PozdrawiamLeuthen
acer Napisano 24 Kwiecień 2006 Autor Napisano 24 Kwiecień 2006 Chyba Majewski, czytałem kiedyś taką książeczkę o historii Oławy i wyzwoleniu, niestety autora nie pamiętam.No dobrze, ale padło w artykule o udziale w walkach oprócz jednostek waffen -SS także oddziałów estońskich. Coś więcej na ten temat ?Pojedynek snajperów tuż koło mostu też jest ciekawy, lecz na wspmnianym obelisku były napisy pamiętam poległych w obronie mostu czy coś podobnego. Lekki nonsens zważywszy że bronili się Niemcy a most i tak wysadzili. Chociaż rzeczone budynki przetrwały.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.