Skocz do zawartości

Polski Bofors w Moskwie

Forteca

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 71
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
105tki są polskie przynajmniej mają bitego orła na łożu" - tak to się chyba nazywa, oraz napis chyba Starachowice? nie jestem pewien-strzelam.
Pewne jest napewno ze na jednej ktoś próbował zatrzeć orła lub sama koronę a na drugiej jest widoczny całkiem dobrze.
Zdjęcia jak coś to za 2 dni, bo dzisiaj nie mam po drodze :)
Napisano

Znalazłem jakieś stare foto z muzeum MW- armata morska kal. 120 mm „Bofors” z ORP „Gryf”.
W głębi, o ile mnie pamięc nie myli- armata kal. 152,4 mm wz. 35, Bofors" z 31 baterii artylerii nadbrzeżnej im. Heliodora Laskowskiego na Helu.

Napisano
Na stanie w 1939 było 254 sztukami ale ile było polskicha a ile francuskich nie umiem powiedzieć chodzą dwie liczby sprowadzonych dział 56 lub 96 (od 1937 armata produkowała huta stalowa wola)
Napisano
Zerknałem w literaturę Produkcję armaty 105 mm wz. 29 rozpoczęto w Starachowicach w 1934 r a od 1937r w Stalowej Woli" wiec juz wiemy jaki model [wzór] jest w Gdyni, co do sztuk wyprodukownaych w Polsce to faktycznie trudno coś znależć.
Napisano
Co do Stalowej Woli bez przesady, bo w 1937 żadnej produkcji jeszcze nie było.

Ciekawe, ale dyskusja zboczyła z głównego tematu. Chciałbym dodać, iż do armaty plot. kal. 75 mm wz. 36St był przyrząd centralny, który jest w muzeum wojska w Budapeszcie.
Napisano

To jeden z tych, który przyczynił się do wyremontowania boforsa znajdującego się na śmietniku Muzeum Artylerii w Petersburgu (40 km za miastem). Zdjęcie zrobione w lipcu 2002 r.

Napisano
Czytałem gdzieś(niestety nie pamiętam gdzie),że nasza 75-a prawosławna", zdobyta przez Niemców na Westerplatte, została przez nich przewieziona do bazy Wilhelmshaven,jako pamiątka wojenna i nadal się tam znajduje.
Napisano
M-i - jezeli akurat masz, to bylbym dozgonnie wdzieczny za fotke ktora pokazuje dokladnie sposob umocowania foteli prawego i lewego (tylni to juz wiem!). Jesli mozna w przyzwoitej rozdzielczosci na priva. Z gory dziekuje.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie