pawcio75 Napisano 18 Kwiecień 2006 Share Napisano 18 Kwiecień 2006 Witaj Sonder,Ladna fotka, mlodzieniec nalezal do HJ (ma odznake przypieta do klapy marynarki). Nie jest to mundur oficjalny. Jest to Bavarska kurtka podobna do tyrolskiej. Pozdrawiam. P:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawcio75 Napisano 18 Kwiecień 2006 Share Napisano 18 Kwiecień 2006 Mundur Rewieroberwachtmeister der Schutzpolizei. Rok 1942. Mundur man imie na kolnierzu - Mann. Pas jest WH. Orginal z ladownicami, i szelkami(sygnowane 1942). Lornetka Bush" Dienstglass wydrapane imie Lt.Olers. Wstega EkII dodana kopia dla efektu - nie lubie i zdejme bo psuje calosc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawcio75 Napisano 18 Kwiecień 2006 Share Napisano 18 Kwiecień 2006 Ten sam mundur, brakuje odznaki specjalnej na rekawie (widac odcien). Orzel przyszty orginalnie maszynowo. Dobry slony weteran. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawcio75 Napisano 18 Kwiecień 2006 Share Napisano 18 Kwiecień 2006 Orginalny mundur Meister der Gendarmerie z miasta Ansbach (patrzylem na mapie kolo Nurembergu. W bardzo dobrym stanie, w srodku pieczatki sygnowany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawcio75 Napisano 18 Kwiecień 2006 Share Napisano 18 Kwiecień 2006 Ujecie z boku. Pozdrawiam Sonder, te zdjecia o ktore prosiles. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalczewski Napisano 18 Kwiecień 2006 Share Napisano 18 Kwiecień 2006 z miasta Ansbach" raczej z miasteczka :). Jak by to bylo miasto to stancionowalaby tam schutzpolizei. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 18 Kwiecień 2006 Share Napisano 18 Kwiecień 2006 Ale to chyba zależało od liczby mieszkańców chyba 5-6 tys.Chociaż w moim mieście / Dawne GG/ Jednocześnie stacjonowały te dwie formacje - Żandarmeria i Schutzpolizei. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalczewski Napisano 18 Kwiecień 2006 Share Napisano 18 Kwiecień 2006 Tak zalerzy to od liczby mieszkancow wiec pisze miasteczko. Zandarmeria byla w miasteczkach do 5000 mieszkancow. Twoje miasto moglo miec wiecej niz 5000 wtedy bylo obstawione przez schupo, dodatkowo jezeli bylo duzym miastem w regionie moglo sie w nim znajdowac komenda zandarmerii danego obszaru, nie dzialajacej jednak w obrebie samego miasta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sonder Napisano 18 Kwiecień 2006 Share Napisano 18 Kwiecień 2006 Dzięki Pawcio za fotki.Czy ta pierwsza bluza ma krój taki jak M40? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 18 Kwiecień 2006 Share Napisano 18 Kwiecień 2006 Że podobna do Szwajcara ? :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 18 Kwiecień 2006 Share Napisano 18 Kwiecień 2006 kolorystyczne jeżeli chodzi o rekonstrukcję, to miałeś na myśli Sonder ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawcio75 Napisano 18 Kwiecień 2006 Share Napisano 18 Kwiecień 2006 Ten mundur jest tego samego kroju co M40 tylko kolor policyjny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sonder Napisano 18 Kwiecień 2006 Share Napisano 18 Kwiecień 2006 Pawcio dzięki za odpowiedź.Acer czy to prowokacja? Chcesz służyć radą, czy się czepiać? Moje zainteresowanie mundurami żandarmerii wynika z tego, że w GRH Grupa Operacyjna Śląsk" powstaje sekcja niemiecka która ma odtwarzać pododdział motocyklowy feldgedarmerie.A co do szwajcara to rozważam możliwość przerobienia go, ale zanim cokolwiek zacznę działać to chcę mieć pewność że jest w ogóle sens, i jakieś potwierdzenie w oryginale lub innych źródłach, bo jak już to nie zamierzam tylko obszyć go naszywkami i zmienić guziki, tylko w miarę możliwości jak najbardziej upodobnić go do oryginału.Tak że jeszcze trochę poszukam a potem podejmę decyzję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 18 Kwiecień 2006 Share Napisano 18 Kwiecień 2006 Sonder, no żadna prowokacja ani wyśmiewania. Po prostu twierdzę, że kolor munduru szwajcarskiego jest najbardziej zbliżony do policyjnego, jeżeli chodzi o coś ekonomicznego" dającego się szybko /nie wiem nie jestem krawcem/ przystosować do roli policjanta. Temat kolorystyki w tym i policyjnych był wałkowany - zrobiłem nawet porównania kolorystyczne Polizeigrun i Szwajcarskich :http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=292415 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 18 Kwiecień 2006 Share Napisano 18 Kwiecień 2006 Tak że żadnego czepiania się a jedynie spostrzeżenie.Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawcio75 Napisano 18 Kwiecień 2006 Share Napisano 18 Kwiecień 2006 SonderMala poprawka, mundur i kolor jego zalezy jaka branze wojska chcesz reprezentowac: Luftwaffe, Wh, cz Waffen SS. Wh nosil swoje mundury,Luftwaffe swoje etc. Tylko odznaczenia,czyli szyld, orzel, i opaska oraz pomaranczowa wypustka byly dla wszystkich te same. Przepraszam jezeli wprowadzilem w blad.pawcio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sonder Napisano 18 Kwiecień 2006 Share Napisano 18 Kwiecień 2006 W porządku, tak się chciałem upewnić, bo niektórzy to mają tutaj zwyczaj krytykować tego typu inicjatywy, a tak swoją drogą to zapomniałem że to ty wtedy pomogłeś za co bardzo dziękuję.I jeszcze mam pytanie do ostatniego zdj. z tamtego wątku, czy ten mundur to na pewno oryginał bo jest bardzo podobny do wczesnych szwajcarów z dolnymi kieszeniami naszywanymi. Może kolega Pawcio coś pomoże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 18 Kwiecień 2006 Share Napisano 18 Kwiecień 2006 Tamtejsza ostatnie foto z tamtego wątku - Policjant niemiecki Schutzpolizei" według opisu przedstawiało wygląd z lata 1943 roku, środkowa Rosja.Same foto Sonder stądt : Deutsche Uniformen 1939 - 1945 in Farbe" von Jean de Lagarde, MotorbuchVerlag.Mam tą książeczkę w wersji cyfrowej, dlatego przekopiowałem łatwo. Według opisów dla tej ksiązki, miały to być oryginały. No ten model jak mówisz kolorystycznie jak mundur szwajcarski. Czy kopia - nie wiem, może pawcio jako kolekcjoner wypowie się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 18 Kwiecień 2006 Share Napisano 18 Kwiecień 2006 Oto ten przykład chodzi jak zrozumiałem Sonder.Pawcio prosimy o opinię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawcio75 Napisano 18 Kwiecień 2006 Share Napisano 18 Kwiecień 2006 Wyglada orginalnie, brakuje blachy, orla na rekawie, i to hyba tyle. Jak cos znajde dam znac. Pawcio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sonder Napisano 18 Kwiecień 2006 Share Napisano 18 Kwiecień 2006 Co do tej bluzy to nie codzi mi tu o kolor, a raczej o to że nie jest zapinana pod szyję (to sie nazywa wykładany kołnierz?)i o dolne kieszenie bez zakładek które w szwajcarze są jednak jakby bardziej do tyłu przesunięte. Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawcio75 Napisano 18 Kwiecień 2006 Share Napisano 18 Kwiecień 2006 Czesc Sonder,Zdjecie nie jest detalowe, czesto przy koloryzacji zdjec, usuwaja niektore elementy. To co do kolnierza to jest widochna dziura na guzik. Zolnierze czesto nosili otwarte kolnierze bylo to w modzie i bardziej praktyczne. Co do kieszeni, to jest to ciekawe ale trzeba pamietac ze zmiany w mundurach nastepowaly w fazach. Nie mozna wykluczac takich zdazen. Napewno aby ustalic orginalnosc trzeba objekt zobaczyc na zywo. Co do kolorow to kiepskosc materialu w pozniejszych latach wojny spowodowala rozne odcienie feldgrau. Pozdrawiam Pawcio. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr Piter Napisano 26 Kwiecień 2006 Share Napisano 26 Kwiecień 2006 witam pawcio75 czy masz na stanie jakies mundury SA lub NSDAP - czy ewentulanie mozna obejrzec fotki.. dzieki i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.