Skocz do zawartości

woj. kurlandzkie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czy ktoś słyszał coś na ten temat? Czy taki twór był utworzony krótko po II WŚ (tzn na zachodzie walki jeszcze trwały) a jeszcze przed nadaniem nam ziem zachodnich.
Rozmawiałem kiedyś ze starszą osobą która twierdziła, że coś takiego istniało ale krótko.
Napisano
No troszkę się koledze strony Bałtyku pomyliły.
A wileńszczyzna była nasza do II wś i ona jak by nie patrzeć graniczyła z kurlandami. Dlatego pytam. W tym okresie były różne zawirowania historii.
Napisano
miasto Goerlitz leży w landzie niederschlesien - co nie zmienia faktu że mieszkańcy Zgorzelca mieszkaja w województwie dolnośląskim
Byc moze istniało takie województwo a byc moze to kolejna głupota wymyslona przez jakiegos nawiedzonego oszołoma któremu marzy się znów Polska od morza do morza
Napisano
Mam wrażenie, że chodzi o dosłowne tłumaczenie z rosyjskiego - nazwy strefy administracji wojskowej dot. terenu Kurlandii, zaraz po wyzwoleniu", bez związku ze strukturą adm. Polski.
Napisano
nie spotkałem się z tego typu materiałami
Jeszcze jeden pomysł: Federacyjna koncepcja Piłudskiego - wydaje mi się - na pewnym etapie rozwoju zakładała Dużą" federację z krajami nadbałtyckimi.
Ale trzeba by było skontaktować się ze specjalistami od dwudziestolecia.
Napisano
Raczej nic takiego nie istniało.
Owszem, mogła być próba utworzenia województwa królewieckiego – w końcu początkowo nie było jasne, że Królewiec nie wejdzie w skład Polski. Nawet ówczesne komunistyczne władze o to zabiegały, jednak po stanowczym stwierdzeniu Stalina, że Związkowi Sowieckiemu należy się, jako rekompensata strat wojennych „kusok giermanskoj ziemli”, sprawa upadła.

Kurlandia to jednak nie Królewiec, na północ trochę bardziej, a i Litwa po drodze… I to ta część Litwy, która odrębnym państwem i przed wojną była.

Może komuś Królewiec z Kurlandią się pomylił?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie