grechu Napisano 13 Kwiecień 2006 Autor Share Napisano 13 Kwiecień 2006 Czy ktoś słyszał coś na ten temat? Czy taki twór był utworzony krótko po II WŚ (tzn na zachodzie walki jeszcze trwały) a jeszcze przed nadaniem nam ziem zachodnich.Rozmawiałem kiedyś ze starszą osobą która twierdziła, że coś takiego istniało ale krótko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeager Napisano 13 Kwiecień 2006 Share Napisano 13 Kwiecień 2006 a na jakim obszarze miało ono istnieć, bo chyba nie Kurlandii? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grechu Napisano 13 Kwiecień 2006 Autor Share Napisano 13 Kwiecień 2006 No właśnie nie wiem. Mam tylko taką wzmiankę. Jest takie forum to się pytam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lokomotywa Napisano 13 Kwiecień 2006 Share Napisano 13 Kwiecień 2006 województwo kurlandzkie leżało kolo województwa sztokholmskiego i helsinskiego (sic) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grechu Napisano 13 Kwiecień 2006 Autor Share Napisano 13 Kwiecień 2006 No troszkę się koledze strony Bałtyku pomyliły.A wileńszczyzna była nasza do II wś i ona jak by nie patrzeć graniczyła z kurlandami. Dlatego pytam. W tym okresie były różne zawirowania historii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lokomotywa Napisano 13 Kwiecień 2006 Share Napisano 13 Kwiecień 2006 miasto Goerlitz leży w landzie niederschlesien - co nie zmienia faktu że mieszkańcy Zgorzelca mieszkaja w województwie dolnośląskim Byc moze istniało takie województwo a byc moze to kolejna głupota wymyslona przez jakiegos nawiedzonego oszołoma któremu marzy się znów Polska od morza do morza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 13 Kwiecień 2006 Share Napisano 13 Kwiecień 2006 Mam wrażenie, że chodzi o dosłowne tłumaczenie z rosyjskiego - nazwy strefy administracji wojskowej dot. terenu Kurlandii, zaraz po wyzwoleniu", bez związku ze strukturą adm. Polski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grechu Napisano 13 Kwiecień 2006 Autor Share Napisano 13 Kwiecień 2006 Czy jest może gdzieś w sieci mapa tego ostatniego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 13 Kwiecień 2006 Share Napisano 13 Kwiecień 2006 nie spotkałem się z tego typu materiałamiJeszcze jeden pomysł: Federacyjna koncepcja Piłudskiego - wydaje mi się - na pewnym etapie rozwoju zakładała Dużą" federację z krajami nadbałtyckimi.Ale trzeba by było skontaktować się ze specjalistami od dwudziestolecia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darda Napisano 13 Kwiecień 2006 Share Napisano 13 Kwiecień 2006 Raczej nic takiego nie istniało. Owszem, mogła być próba utworzenia województwa królewieckiego – w końcu początkowo nie było jasne, że Królewiec nie wejdzie w skład Polski. Nawet ówczesne komunistyczne władze o to zabiegały, jednak po stanowczym stwierdzeniu Stalina, że Związkowi Sowieckiemu należy się, jako rekompensata strat wojennych „kusok giermanskoj ziemli”, sprawa upadła. Kurlandia to jednak nie Królewiec, na północ trochę bardziej, a i Litwa po drodze… I to ta część Litwy, która odrębnym państwem i przed wojną była. Może komuś Królewiec z Kurlandią się pomylił? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grechu Napisano 13 Kwiecień 2006 Autor Share Napisano 13 Kwiecień 2006 A może to i taka wersja a osobie coś się pomyliło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.