jacek825 Napisano 8 Kwiecień 2006 Autor Share Napisano 8 Kwiecień 2006 Czy ktoś moczy bardzo zasyfione monety miedziane,mosiężne w sodzie oczyszczonej (spożywczej)-jeśli tak to poproszę jakiś przepis . Czy gotowanie w oliwce monet da lepsze efekty od moczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 10 Kwiecień 2006 Share Napisano 10 Kwiecień 2006 Ja moczę, po prostu sypię trochę (ociupinkę jak na czubek łyżki na 100 mml), mieszam i trzymam z tydzień, codziennie zaglądam, czasem przetrę szmatką lub usunę jakiś grubszy brud. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek Napisano 10 Kwiecień 2006 Share Napisano 10 Kwiecień 2006 Boruta, i co to daje?Masz jakieś doświadczenia porównawcze?PozdrawiamKrzysiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 11 Kwiecień 2006 Share Napisano 11 Kwiecień 2006 No, nic, są czarne, spatynowane, wędrują do klasera. To nie jest jakiś drastyczny środek, po prostu służy bardziej do pozbycia się chlorków, no i przy okazji trochę czyści.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek825 Napisano 11 Kwiecień 2006 Autor Share Napisano 11 Kwiecień 2006 Dzięki Boruta, monetki już się moczą .Pozdrawiam Jacek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sopel69 Napisano 12 Kwiecień 2006 Share Napisano 12 Kwiecień 2006 Boruta co masz na myśli mówiąc ze są czarne? czy zieleń chlorków przechodzi w czerń?? bo ja używałem tego przepisu z NaOH, mydła i sody oczyszczonej i miejsca po zielonym nalocie stawały sie właśnie czarne i nie wygląda to dobrze, te zielone schodzi dobrze i bardzo szybko w 5% roztworze amoniakuale mam zawsze objekcje przed umieszczeniem miedziaka w tym roztworze .pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 12 Kwiecień 2006 Share Napisano 12 Kwiecień 2006 Odczucie zależy od czyszczącego.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sopel69 Napisano 12 Kwiecień 2006 Share Napisano 12 Kwiecień 2006 Boruta nie wiem czy mie zrozumiałeś.chodzi mi o to: masz monetę z brązową patyną i zieloną plamąa po zastosowaniu roztworu (NaOH + reszta) monetę brązową z czarną plamą. a jak po samej sodzie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 12 Kwiecień 2006 Share Napisano 12 Kwiecień 2006 To dobrze, to znak, że się pozbyłeś trawiących ją chlorków.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 12 Kwiecień 2006 Share Napisano 12 Kwiecień 2006 Tzn. NaOH to raczej nie do monet, tzn. nigdy nie stosowałem. Do koloru (monet) zawsze sodkę stosuję.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cowboys From Hell Napisano 4 Sierpień 2012 Share Napisano 4 Sierpień 2012 Witam.Ostatnio wziąłem się za czyszczenie wieńca alu ,bo po połowie roku moczenia w oliwce nic go nie wzięło.Kolega z forum podpowiedział mi żeby spróbować sodą i tak zrobiłem.Jest to trochę czasochłonne ale efekt nawet zadowalający.Na zdjęciu widać jak wyglądało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cowboys From Hell Napisano 4 Sierpień 2012 Share Napisano 4 Sierpień 2012 Rev. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cowboys From Hell Napisano 4 Sierpień 2012 Share Napisano 4 Sierpień 2012 Po pierwszym etapie czyszczenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cowboys From Hell Napisano 4 Sierpień 2012 Share Napisano 4 Sierpień 2012 Jakby mi się soda nie skończyła to już byłoby po wszystkim.PZDR Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arbi1000 Napisano 5 Sierpień 2012 Share Napisano 5 Sierpień 2012 Kol. Cowboys From Hell,jak długo trwał ten proces i w jakim stężeniu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cowboys From Hell Napisano 6 Sierpień 2012 Share Napisano 6 Sierpień 2012 Witam.Proces trwał jakieś 15- 20 min.Nie moczyłem jej tylko w sodzie tylko zrobiłem tak:-Z sody zrobiłem papke po dodaniu odrobiny wody-Nałożyłem ją na przedmiot na jakieś 5 minut-Później szczoteczka do zębów i delikatne szorowaniePo około 15 minutach efekt jak na zdjęciach, a po połowie roku w oliwce i szorowaniu innymi specyfikami mało inwazyjnymi nie było żadnego efektu, także ja jestem zadowolony.Jeszcze jedno podejście i nie będzie już w ogóle syfu.Pozdrówki- KACPER Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arbi1000 Napisano 6 Sierpień 2012 Share Napisano 6 Sierpień 2012 No to zastosowałeś końską dawkę.Pytałem, bo mam sporo zasyfionych monet z amelinium".Też może tak spróbuję.pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.