Skocz do zawartości

soda oczyszczona

jacek825

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czy ktoś moczy bardzo zasyfione monety miedziane,mosiężne w sodzie oczyszczonej (spożywczej)-jeśli tak to poproszę jakiś przepis . Czy gotowanie w oliwce monet da lepsze efekty od moczenia.
Napisano
Ja moczę, po prostu sypię trochę (ociupinkę jak na czubek łyżki na 100 mml), mieszam i trzymam z tydzień, codziennie zaglądam, czasem przetrę szmatką lub usunę jakiś grubszy brud.
Pozdrawiam
Napisano
No, nic, są czarne, spatynowane, wędrują do klasera. To nie jest jakiś drastyczny środek, po prostu służy bardziej do pozbycia się chlorków, no i przy okazji trochę czyści.
Pozdrawiam
Napisano
Boruta co masz na myśli mówiąc ze są czarne? czy zieleń chlorków przechodzi w czerń?? bo ja używałem tego przepisu z NaOH, mydła i sody oczyszczonej i miejsca po zielonym nalocie stawały sie właśnie czarne i nie wygląda to dobrze, te zielone schodzi dobrze i bardzo szybko w 5% roztworze amoniakuale mam zawsze objekcje przed umieszczeniem miedziaka w tym roztworze .pozdrawiam
Napisano
Boruta nie wiem czy mie zrozumiałeś.chodzi mi o to: masz monetę z brązową patyną i zieloną plamąa po zastosowaniu roztworu (NaOH + reszta) monetę brązową z czarną plamą. a jak po samej sodzie?
  • 6 years later...
Napisano

Witam.
Ostatnio wziąłem się za czyszczenie wieńca alu ,bo po połowie roku moczenia w oliwce nic go nie wzięło.
Kolega z forum podpowiedział mi żeby spróbować sodą i tak zrobiłem.
Jest to trochę czasochłonne ale efekt nawet zadowalający.
Na zdjęciu widać jak wyglądało

Napisano
Witam.
Proces trwał jakieś 15- 20 min.
Nie moczyłem jej tylko w sodzie tylko zrobiłem tak:
-Z sody zrobiłem papke po dodaniu odrobiny wody
-Nałożyłem ją na przedmiot na jakieś 5 minut
-Później szczoteczka do zębów i delikatne szorowanie
Po około 15 minutach efekt jak na zdjęciach, a po połowie roku w oliwce i szorowaniu innymi specyfikami mało inwazyjnymi nie było żadnego efektu, także ja jestem zadowolony.
Jeszcze jedno podejście i nie będzie już w ogóle syfu.
Pozdrówki- KACPER

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie