KudłatyHD Napisano 4 Kwiecień 2006 Autor Napisano 4 Kwiecień 2006 Co to za ostroga????Dwa zdjęcia ostrogi , z jakiego okresu pochodzi i co to za sprzączka z boku, ewentualnie może ktoś ma jakiś link. Jest to ostroga z charakterystycznymi zawiasami .
grec Napisano 4 Kwiecień 2006 Napisano 4 Kwiecień 2006 Cześc KudłatyZnalazłem coś takiego, są pewne podobieństwa, poza zawiasami. Dałem to kiedyś na forum, ale kompletnie bez odzewu. Może więc wspólnymi siłamipozdr Grzesiek
PRETORIANIN Napisano 4 Kwiecień 2006 Napisano 4 Kwiecień 2006 100 % ostrogi. Zróbcie wyraźne inne rzuty bo mam problem z dopasowaniem do okresu wg materiałów które posiadam.
kasha Napisano 7 Kwiecień 2006 Napisano 7 Kwiecień 2006 Jak sie tak dobrze zastanowiłem to sobie przypomniałem,że ostrogami zajmowali się : Hilczerówna - osrogi z terenów Polski X-XIII wiek (chyba taki tytuł ?), Żaki i Nadolski
PRETORIANIN Napisano 6 Kwiecień 2006 Napisano 6 Kwiecień 2006 Chetnie bym poznał tytuł tej książki i autora, temat godny wielce uwagii. A ostroga Greka fakt, pasuje do typologii późno średniowiecznej, tylko ramy bym przesunął nieco na XIV-XV w. zwazywszy że w XIII w. dość licznie występóją jeszcze kolce zakończone szpicem lub gwiazdą nieco o krutszym kolcu. Ale myśle że te datowanie jest dobre. Pozdrawiam
kasha Napisano 6 Kwiecień 2006 Napisano 6 Kwiecień 2006 Co do datowania ostrogi Kudłatego to byłbym za opina PRETORIANINa ... co zaś sie tyczy tej ostrogi Greka to wyglada ona na pożnośredniowieczna; XIII-XV wiek. Kiedys dawno temu czytalem typologie osróg sredniowiecznych napisana przez Pana archeolog i ten model jest tam opisany. Jak sobie przypomne nazwisko i tytuł knigi to napisze....
PRETORIANIN Napisano 7 Kwiecień 2006 Napisano 7 Kwiecień 2006 Teraz widac ładnie. Według pozbieranych moich materiałów ten typ uzywany był w XVw. W zaleznośći od regionów z małymi modyfikacjami. Gratuluje slicznego fantu!!!
grec Napisano 6 Kwiecień 2006 Napisano 6 Kwiecień 2006 Dzięki za informacje, może w tych rzutach trochę lepiej widac.Pozdrawiam
KudłatyHD Napisano 4 Kwiecień 2006 Autor Napisano 4 Kwiecień 2006 Co to za ostroga????Dwa zdjęcia ostrogi , z jakiego okresu pochodzi i co to za sprzączka z boku, ewentualnie może ktoś ma jakiś link. Jest to ostroga z charakterystycznymi zawiasami .
PRETORIANIN Napisano 5 Kwiecień 2006 Napisano 5 Kwiecień 2006 dokładnie takiej samej u siebie nie mam, różnia sie tez lokalnymi dodatkami. Kolec jaki masz z gwiazda był juz używany w XVI w, natomiast powszechnie już w XVII. Natomiast na pierwszym zdjęciu masz specyficzna klamerkę spinającą ostrogę przy bucie, te klamerki uzywane były powszechnie w okresie XVI - XVII w. Natej podstawie można dość w miare dokładnie wydatować. Stawiam na XVII w.
Pytanie
KudłatyHD
Co to za ostroga????
Dwa zdjęcia ostrogi , z jakiego okresu pochodzi i co to za sprzączka z boku, ewentualnie może ktoś ma jakiś link.
Jest to ostroga z charakterystycznymi zawiasami .
11 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.