Skocz do zawartości
  • 0

Co to za ostroga????

KudłatyHD

Pytanie

Napisano

Co to za ostroga????

Dwa zdjęcia ostrogi , z jakiego okresu pochodzi i co to za sprzączka z boku, ewentualnie może ktoś ma jakiś link.
Jest to ostroga z charakterystycznymi zawiasami .

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześc Kudłaty

Znalazłem coś takiego, są pewne podobieństwa, poza zawiasami. Dałem to kiedyś na forum, ale kompletnie bez odzewu. Może więc wspólnymi siłami
pozdr Grzesiek

Napisano
Jak sie tak dobrze zastanowiłem to sobie przypomniałem,że ostrogami zajmowali się : Hilczerówna - osrogi z terenów Polski X-XIII wiek (chyba taki tytuł ?), Żaki i Nadolski
Napisano
Chetnie bym poznał tytuł tej książki i autora, temat godny wielce uwagii. A ostroga Greka fakt, pasuje do typologii późno średniowiecznej, tylko ramy bym przesunął nieco na XIV-XV w. zwazywszy że w XIII w. dość licznie występóją jeszcze kolce zakończone szpicem lub gwiazdą nieco o krutszym kolcu. Ale myśle że te datowanie jest dobre. Pozdrawiam
Napisano
Co do datowania ostrogi Kudłatego to byłbym za opina PRETORIANINa ... co zaś sie tyczy tej ostrogi Greka to wyglada ona na pożnośredniowieczna; XIII-XV wiek. Kiedys dawno temu czytalem typologie osróg sredniowiecznych napisana przez Pana archeolog i ten model jest tam opisany. Jak sobie przypomne nazwisko i tytuł knigi to napisze....
Napisano
Teraz widac ładnie. Według pozbieranych moich materiałów ten typ uzywany był w XVw. W zaleznośći od regionów z małymi modyfikacjami. Gratuluje slicznego fantu!!!
Napisano

Co to za ostroga????

Dwa zdjęcia ostrogi , z jakiego okresu pochodzi i co to za sprzączka z boku, ewentualnie może ktoś ma jakiś link.
Jest to ostroga z charakterystycznymi zawiasami .

Napisano
dokładnie takiej samej u siebie nie mam, różnia sie tez lokalnymi dodatkami. Kolec jaki masz z gwiazda był juz używany w XVI w, natomiast powszechnie już w XVII. Natomiast na pierwszym zdjęciu masz specyficzna klamerkę spinającą ostrogę przy bucie, te klamerki uzywane były powszechnie w okresie XVI - XVII w. Natej podstawie można dość w miare dokładnie wydatować. Stawiam na XVII w.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie