Skocz do zawartości
  • 0

Raportówka: Prośba o wydatowanie

Towarzysz Iwan

Pytanie

Napisano

Witam!

Wpadła mi w ręce taka oto raportówka. Raczej na pewno jest polska wojskowa (twarda), nie ma niestety ŻADNYCH sygnowań, bić itp. W związku z tym proszę o pomoc. W pasek była wkręcona odznaka lotnicza polska (korpusówka), z tyłu zakrętka Mennica Państwowa", stąd dziura (może być niewidoczna ;))

19 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wiesz...ja najbardziej lubiłem to :P Ale są gusta...zresztą, nie offtopujmy.

Jeśli to coś pomoże w ostatecznym wydatowaniu, to była do tego korpusówka lotnictwa, wygląda na starą, farba na szachownicy spłowiała (nie wiem, jak nazwać fachowo, jest rudociemna, a nie czerwona), zakrętka Mennica państwowa".

Na pasku torby brak śladów po okuciu.

Napisano
zgadzam sie z acerem.
Lasy Panstwowe lata 60-70 XX wieku, na poczatku 80 zrezygnowano z kieszonki na kompas, przesunieto miejsce na olowki na srodek, i ograniczono je do 3 przegrodek. Stalowa przelotka", przez ktora przeciagalo sie pasek do zapinania byla w przekroju prostokatna, Twoja jest (nie widac dokladnie ale powinna byc) okragla i mosiezna.
pozdr.
Napisano

Witam!

Wpadła mi w ręce taka oto raportówka. Raczej na pewno jest polska wojskowa (twarda), nie ma niestety ŻADNYCH sygnowań, bić itp. W związku z tym proszę o pomoc. W pasek była wkręcona odznaka lotnicza polska (korpusówka), z tyłu zakrętka Mennica Państwowa", stąd dziura (może być niewidoczna ;))

Napisano
Obstawiam zdecydowanie model powojenny. Dokładnie podobne w latach 70 - 80 były wydawane Służbie Leśnej. Dość masowe w leśnictwie wtedy zwłaszcza. Mam podobną z początku lat 70, stan magazynowy.
Napisano
Chyba że mówisz o przyborniku na gumkę w tej raportówce.
Poza tym wcale nie były inne, ten sam sztywnik - przegroda i mocowanie pasków. Użytkowanie intensywne raportówki przez kilka lat - już spowoduje taki wygląd. Zmoknięcie, przybrudzenie, itp.
Pracowałem z raportówką i wiem jak jest.

Były też warianty raportówek z cieńszej skóry, bez sztywnika, tzw miekkie".
Brak sztywnika był jednak wadą, bo trudno jest pisać na miękkim, a desek z klipsem się nie używało wtedy bo ich nie było.
Napisano
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi! W zasadzie interesowało mnie, czy jest to przed- czy powojenna raportówka (przedwojenną trochę głupio męczyć na rekonstrukcji, czy też usyfikować") :)

VASILI - te rzeczy to w zasadzie nic ciekawego, czapka z lat 80 (magazyn, szwajcar zimowy i pokrowce na łopatki pomieszane z ładownicami do RGD-33 ;)
Napisano
Acer - dzięki za info! Raportówka mimo swojego pochodzenia chyba się opłacała, dałem za nią 10zł :) z przeznaczeniem do munduru RKKA do rekonstrukcji. Natomiast ciekawi mnie tak znaczne zniszczenie skóry, miałem ruski tornister wz.36 mooocno używany po wojnie i skóra była w nieco lepszym stanie :?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie