Skocz do zawartości

Rutus Solaris - TESTY

OSKAR D.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Panie Deprim musze Pana zmartwić , bo napisała to osoba której nie znam , i z którą nie mam nic wspólnego. Natomiast co do Pana działalności na forum można mieć duże zastrzeżenia. Zalogował się Pan na forum raptem kilka dni temu tylko po to aby obwieścić światu że Solaris bierze hełm 65 cm. Jeśli to Pan był tą osobą która testowała Solarisa i nie kupiła ( w co zaczynam wątpić ) to na pewno nie uzywał Pan żadnego centymetra , bo trudno zapomnieć klienta który kupuje wykrywacz z hełmem ( a było ich dwóch ) a co dopiero z miarką.
Wartość którą Pan podaje jest niezgodna z prawdą bo Solaris bierze hełm na statyce z dyskryminacją , poziom dyskryminacji 5 kreska , VCO włączone , sygnał wiodący 55 z odległości od 120 ( granica słyszalności ) , do 100 ( sygnał wyraźny ) .
Każdy kto trzeźwo myśli widzi że to co Pan robi jest zwykłym złośliwym działaniem, nie majacym nic wspólnego z szerzeniem obiektywnej wiedzy o sprzęcie.
pozdrawiam .
Napisano
Wątek odchudzony , no coż znacznie. Niepokojące w tym wątku był prawdziwy wysyp świeżych użytkowników" albo kompletnie krytykujących Rutusa bądż też bezkrytycznie Go wychwalających. Mam poważne obawy , że to przejaw dość niezdrowej konkurencji.

Na P.S." swojego czasu było tak , że każda dyskusja na temat Rutusów" kończyła się jedną wielką kłótnią , a wątki bardzo często były przez to zamykane. ( ten numer tutaj nie przejdzie :), a obecnie na P.S" już chyba też nie.

Jeżeli chcecie powiedzieć Swoje za i przeciw Rutusom, to tutaj jest taki wątek:
http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=297821
oczywiście w sposób rzecowy i konkretny, bez żadnej kryptoleklamy i zapalczywej antyreklamy.

Pozdrawiam

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Martin 08:23 05-04-2006
Napisano
Tego typu ingerencje w treść napisanych postów uważam za niedopuszczalne.

Kolego Martin - jeśli chamskie ataki na moją osobę pozostają na forum, natomiast moje posty są redagowane (jakim prawem !?) to oświadczam, że nie życzę sobie ! Łapska przecz od klawiatury !

Zauważ, że moje wpisy nie atakowały żadnej osoby, były tylko krytyką pewnych zachowań i odpowiedzią na buraczny wpis Deprima, który jest tutaj chroniony.

Jeśli nie jesteś w stanie rozróżnić takiego smaczka to NIE NADAJESZ się na moderatora.

pzdr.

proscan
Napisano
Cześć koledzy.
Solarisa mam prawie od roku i zdecydowanie zdążyłem zapoznać sie z tym sprzętem. nie jest to wykrywacz pozbawiony wad , ale niektóre wpisy są dziwne . Dlaczego piszemy o tym wykrywaczu w kontekście XLT czy DFX ?
Przecież kosztuje raptem tyle co najtańsze firmówki.Słabszą stroną tego sprzętu jest faktycznie konstrukcja mechaniczna. Solidna , nierozpadająca się , ale co tu duzo mówić - brzydka.Wykrywka wygląda coś jakby nadepnięta :) Przydała by się klawiatura foliowa , i inne pudełko na Wyświetlacz. Podobnie z podłokietnikiem od kuli z którego to wszyscy biorą przeświadczenie o całosci mechaniki na kuli.
Co do pracy statycznej to jest to zwykły standart , hełm na około 105 cm. Te słynne już chyba 65 cm to po prostu jakieś nieporozumienie , lub totalna klapa ze strony sprzedawcy.
Totalną zaletą wykrywki jest naprawdę głęboki tryb dynamiczny. Szczególnie Solaris pokazuje klasę dla przedmiotów o wielkości pudełka po papierosach , lub tabliczki czekolady na głębokościach powyzej 50 cm. Zdazało mi się kopać np. łodkę z nabojami do mausa na głębokości po kolana.I co ciekawe w niektórych przypadkach tego typu
mój współposzukiwacz z Whitesem 5900 nie widział tych głębokich sygnałów na dynamice , tylko musiał przejść w statykę. To jest właśnie bardzo mocna strona tego wykrywacza.
W tej cenie nie jest zły i jest dobrą alternatywą do tańszych wykrywaczy zachodnich - brzydszy, trochę garażowy - ale głębszy.
Może obiektywna opinia po roku chodzenia trochę ostudzi atmoswerę ?
Napisano
Ja posiadam solarisa od wiosny 2005. trochę się z nim nachodziłem i nie mam powodów do narzekań. Jedynie miałem z nim problemy na początku ale wysłałem p. Arkowi solarkę, wczytał nowsze oprogramowanie i działa bez zarzutów. Łapał mi żelastwa wielkości hełmu z około 70-80 cm a wył przy tym zdrowo. Ja nie mam powodów do narzekań i p. Arka pozdrawiam i dalszych sukcesów życzę.
Napisano
A nie można tych testów jakoś tak:
[code] tekst [/code]
{code} tekst {/code}

Dopisek - Jezeli sie nie udało widocznie nie mozna :-7
Napisano
Proscan: oświadczam , że temat jest dopiero w trakcie edagowania" , przy usuwaniu dużej ilości wątków trudno jest od ręki" zrobić wszystko dobrze i zachować logiczną ciągłość tematu , a i czasem można coś przeoczyć.

O tym czy nadaję się na moderatora decyduje Bocian i Administartor a nie Ty , a o tym co jest dopuszczalne w tym dziale decyduję Ja i tak będzie do czasu , aż wyższa instancja" nie podejmie decyzji o zmianie moderatora.

Deprim: nie jest w żadny sposób chroniony.

Jak widzisz nadal trzymam łapska na klawiaturze :)

Pozdrawiam
Napisano
Witam ponownie. Zgodnie z obietnicą po pierwszym wyjściu w teren z Solarisem chcialbym się podzielić moimi spostrzeżeniami. Chodziłem tylko na statyce, dyskryminacja 2 kropka, głośność 2/3. Powiem krótko - wykończył mnie fizycznie - w bardzo zaśmieconym terenie ciągnął głębokie sygnały a ja wymiękłem kondycyjnie i odpuściłem sobie kopanie.W okopach ładnie wycina sygnały drutu bez gubienia długich wąskich przedmiotów. Kolor też ładnie bierze -bez problemu na tych ustawieniach trafił odłamek 2x2 cm, mosiądz z pierścienia pocisku. Apetyt na prąd też nie wydaje się zbyt wielki - na ok 8 godzin pracy non-stop zjadł" do 16% poziom naładowania tandetnych baterii z serii Rocket kupionych w Carrefourze po 3,50 za 12 szt. Przy czym jego praca cały czas jest stabilna. W tym trybie pracy trzeba pamiętać aby często zerować wykrywacz. Wkurzało mnie tylko to, że wykrywacz podczas kopania po postawieniu na ziemię(z reguły krzywą) przewracał się - brak w nim podstawy stabilizującej. Uważam, że wart jest swej ceny i jeszcz nie raz dostarczy mi sporo satysfakcji.
Napisano

Zrobiliśmy krótki test łopatowy"- Solaris kontra Whites DFX", który z wykrywaczy szybciej wykryje łopatę z trzonkiem metalowym marki Friskars czy jakoś tak - dawno temu ją kupowałem. No i kto wygrał? No oczywiście DFX ale wierzcie - różnica była nieznaczna a na pewno nie była warta takiej kasy ile kosztuje DFX. Zresztą to tak jak porównywać Porsche do podrasowanego Poloneza.

Napisano

Następny test - test samochodowy.
Wielka trójka: Smętkowski, Solaris, Whites DFX. Test - z jakiej odległości zostanie złapany sygnał samochodu. Wszystkie wykrywacze pracują na statyce z all metal". Niekwestionowanym zwycięzcą zostaje Whites DFX. Drugie miejsce Rutus Solaris ok 70% poweru" DFXa a Smętkowski tylko 50 % mocy Whitesa DFX. Czyli zkładając, że Whites DFX łapie auto np. z 1m , To Solaris złapie je z 70 cm a Smętkowki tylko z 50 cm. Na zdjęciu kumple podczas testu.

Napisano
Witam.
Z tym zasięgiem Smętka" (0,5 m) od samochodu to chyba kpina. Z takiej odległości to chyba nawet MD będzie miał porządny sygnał na samochód :).
No i jak można porównywać procentowo zasięgi wykrywaczy do innego modelu jeśli każdy typ wykrywki ma innaczej rozłożony zasięg" na potencjometrze - może się wyraziłem niezbyt fachowo ale chyba wiadomo o co chodzi.
Robiłem z kolesiem testy mojej wykrywki z jego HS-em na wykrytych i nie wykopanych jeszcze fantach w ziemi i uznając że pokrętła czułości mają ogólnie na 10 to np jego wykrywacz miał większe skoki" czułości w zakresie 0-5 a od 5-10 rożnica była niewielka a u mnie odwrotnie. Mniejsza czułośc była od 0-6 ale od 6-10 była większa od niego. Ale w gruncie rzeczy wychodziło prawie na to samo przy maksymalnych ustawieniach umożliwiających normalne szukanie bez wzbudzania się piszczałek.
Pozdrawiam
Kopi
Pozdrawiam
Kopi
Napisano
Robisz test i piszesz o wynikach zakładając,że...". To w takim razie albo rzeczywiste wyniki, albo przypuszczenia albo jakby to prawnik powiedział: insynuacja.
A jak już procentowo zestawiasz to jaka jest granica błędu i jaką metodą ją policzyłeś(jeśli obliczałeś), jak określiłeś ten procent, czy w każdym wykrywaczu były nowiutkie baterie,ile razy przeprowadziłeś test(raz,czy to średnia z np.10 prób),jakie były ustawienia wykrywaczy ?
To wszystko jest istotne by test mógł coś mówić. I nie to,że się czepiam, ale mniej więcej tak wygląda każde badanie czegoś i wyciąganie wniosków.
pozdrawiam
Napisano
Witam.
No tak, OSKAR D. napisał załóżmy".
Ale nie zmienia to faktu, że i tak się nie zgadzam z tą oceną Smętka". Solarisa osobiście nie znam ale spotkałem w terenie kolesia z Ultrą" (nie wymienię go z Ksywy bo może sobie tego nie życzyć). Powiem tak na drobnicę (monetki i inne) była lepsza (dyskryminacja i ogólnie) ale na militarkę to Smętek" bił Ultrę" na głowę - ku zdziwieniu operatora, który zresztą pewnie na którymś formum jest obecny albo i nie jest. Sądzę, że Ultra" to uproszczony Solaris" więc zasięgi są te same.
Ja osobiście nie mam nic do wykrywek RUTUS-a bo ich po prostu nie znam. Chciałbym, zeby były tak rewelacyjne jak się o nich pisze ale jakoś do dnia dzisiejszego się do nich nie przekonałem i chodzę ze sprzętem z myjkami pod bateriami :D. Ale chętnie bym go porównał z Solarisem" w terenie (jak ktoś ma solarisa" w okolicach W-wy to niech da znać na maila - może małe porównanie).
Pozdrawiam
Kopi
  • 7 years later...
Napisano
Ja jednak stanę w obronie Proscana,bardzo miły facet.Zadzwoniłem do niego chyba w 2010 w sprawie mojego wykrywacza.Rozmawialiśmy może ze 20 minut,na wszystkie moje pytania odpowiadał wyczerpująco,choć prawdopodobnie był zajęty.To że czegoś lub komuś nie chce naprawić,to jego sprawa,widocznie ma swoje powody.Nazywać kogoś publicznie oszustem,jest co najmniej nie na miejscu.Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie