Skocz do zawartości

28 Pułk Strzelców Kaniowskich

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiedziałem, że wśród nas są tacy:
http://www.w-s.pl/~przybcio/strzelcy/dolacz.htm

Warunki dodatkowe dla kandydatów:
wiek powyżej 17 lat,
narodowość polska (narodowość nie obywatelstwo),"

Chłopaki oglądają sobie napletki nawzajem :-).
Nie będzie nam Murzyn czy inny hajdamaka ujeżdżał naszego bułanka....

Nie bardzo rozumiem ideę przyświecającą autorowi tego postu...
Jest grupa rekonstrukcyjna z określonymi kryteriami naboru i to ich wewnętrzna sprawa. Jeśli będą chcieli przyjmować tylko garbatych to mają do tego pełne prawo. Rozumiem,że zapis o narodowości może budzić kontrowersje ale nikt nie zmusza nas na siłę i pod przymusem do wstępowania do tej konkretnie grupy. To grupa ustala reguły gry dla kandydatów a nie odwrotnie.
To w kwestii wolności wyboru ;)

Inna sprawa,że mniejszości narodowe w pułkach II RP stanowiły spory odsetek ogólnej liczby żołnierzy. Dla przykładu : w 1933 r. 28 pSK liczył ogółem 1854 zołnierzy, w tym 1411 Polaków, 341 Rusinów, 62 Żydów i 40 Niemców.

Czytelnicy „Polityki”, dla których tekst pana M.H. jest opiniotwórczym na tyle, że wypowiadają sądy na jego podstawie, z pewnością nie omieszkają też przeczytać naszego „Ad vocem”, które jest już w posiadaniu redakcji tygodnika. Jedną z zasad obiektywizmu opinii jest poznanie wpierw stanowiska drugiej strony a potem dopiero odnoszenie się do całości, chociażby dlatego by nie rozpętywać medialnego „polowania na czarownice” opierając się na bardzo nikłych podstawach. Oficjalnej odpowiedzi na krzywdzącą nas notkę nie możemy opublikować do momentu ukazania się sprostowania. Wychodzimy też z założenia, że jeśli zaczęło się na łamach „Polityki” to i niech tam się zakończy. Ci którzy przeczytali ten tekst z pewnością dotrą do naszego oficjalnego stanowiska w tej sprawie.

Przy okazji sprostowanie, nasza oficjalna strona w sieci to (od grudnia 2005, o czym informujemy na bieżąco we wszelkich przejawach naszej działalności):
http://strzelcykaniowscy.pl

pozdrawiamy
GRH Strzelcy Kaniowscy", Łódź

faktycznie siedzę ostatnio z córką w szpitalu, więc kupuję wszystkie gazety które da się czytać. Ale najpierw wolałem sprawdzić.I znalazłem stronę iby oficjalną", więc jak rozumiem to nie jest strona 28PSK. W taki razie przepraszam. Mnie też wkurza rasizm, więc tak zareagowałem. JAzłowiak- wymóg bycia harcerzem to chyba nie to samo. tego konstytucja, a konkretnie art13 nie zabrania. Ad rem.
Więc co to za strona? Ktoś was nie lubi czy to część się odłączyła i są dwa 28PSK?

A stonka to też 28 PSK? Rozumiem, że niektórym nerwy puszczają w atmosferze politycznej ostatnich miesięcy. Ale tak na zdrowy łeb. Jaki rasizm, jeśli nawet szykany narodowościowe? :)
Druga sprawa, to wypada trochę pomyśleć zanim się zacznie jechać po kolegach z branży. Może poprostu źle się wyrazili i o co innego im chodziło. Może sugerowali że nie tylko obywatele polscy, ale także osoby narodowości Polskiej (bez Polskiego paszportu) mogą być członkami grupy?
Jak by się tak zastanowić wcześniej, to by nie było trzeba przepraszać za to co się napisało już po paru godzinach :)

Oczywiście że to nie to samo, ale ktos może i nam zarzucic, ze nie może kontynowac tradycji 14 p.uł. bo mamy specjalne wymagania, które określic mozna rasistowskimi, bo dziela ludzi na tych dobrych co sa z ZHP i na tych złych. Najwazniejsze to nie oszaleć i zachowac zdrowy umiar:-) Pozdrawiam wszystkich

ad vocem zupełnie postronne Panowie pseudokonstutucjaliści. Określenie kryterium przynależności do do dowolnej organizacji pozarządowej, nie stanowi naruszenia Konstytucji. Więc jeśli założę GRH łysych wojaków, to niestety żadną drogą kędzierzawy i wyposażony w same oryginały kędzierzawy reenactor nie będzie mógł mnie zmusić, do przyjęcia do grona członków...więc bardzo mi przykro szanowni komisarze ludowi, gdyż mimo waszej iście rewolucyjnej czujności chłopakom nic za to zrobić nie można poza wylaniem wiadra pomyj, ale z tym na pewno doskonale dadzą sobie radę....a tak swoją drogą ciekawe gdzie są Ci wszyscy obrońcy praw i wolności konstytucyjnych kiedy na tym forum, całkiem lekko i swobodnie jeździ się po uczuciach religijnych katolików, co prawda na to jest artykuł i w Konstytucji i w KK, ale to jest przecież obecnie w dobrym tonie, więc żadna Polityka" nie zacytuje stąd co najmniej kilku ciekawych wypowiedzi.

Proponuje również lekko podszkolić się w desygnatach nieco trudniejszych pojęć jak arodowość", asa" - bo może się skończyć jak w tym starym dowcipie:

przybiega facet do lekarza i mówi:
- proszę mnie natychmiast wysterylizować!
lekarz:
-proszę się opamietać to jest poważna sprawa, wie Pan to w sumie jest paragraf;
pacjent:
-Panie, jestem tu prywatnie i płacę! Do roboty!
po zabiegu:
lekarz:
- a zdradzi mi Pan dlaczego?
pacjent:
-ano widzi Pan, moja druga żona jest ortodoksyjną Żydówką
lekarz:
to może chciał się Pan obrzezać???????!!!!!!!!
- no a co ja powiedziałem!!!!

skończyłem

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie