goldfinger Napisano 29 Marzec 2006 Autor Napisano 29 Marzec 2006 Witam,chciałbym się dowiedzieć gdzie na Pomorzu środkowym znajdowały się obozy jenieckie,wszystko jedno jakiego typu.Więc proszę o jakieś linki lub informacje oparte naWaszym doświadczeniu. Z góry dziękuje
wilhelm6 Napisano 29 Marzec 2006 Napisano 29 Marzec 2006 Witam!Czyli chcesz miejscówkę na tacy? Literatura i jeszcze raz literatura!pozdrawiamwilhelm6
pedro Napisano 30 Marzec 2006 Napisano 30 Marzec 2006 http://pl.wikipedia.org/wiki/Obozy_niemieckie_1933-1945_(lista)wybierz sobie :) pozdro
janushew Napisano 1 Kwiecień 2006 Napisano 1 Kwiecień 2006 Witajcie! Gąbino za Lubuczewem, był tu mały obóz dla jeńców amerykańskich,dwóch zastrzelono przy próbie ucieczki??lub w akcie zemsty,zostali gdzieś pochowani na miejscu.Obóz przeniesiono w 1944 lub 1945,mało kto pamięta today. pozdr
Radeg4x4 Napisano 11 Maj 2006 Napisano 11 Maj 2006 WitamMyśle że do obozów na pomorzu mozemy wyminieć obóz koło miejscowości Czarne, Gross Born, i koło miejscowości Kłomino ewentualnie dawniej GrodekPozdrawiam
goldfinger Napisano 24 Maj 2006 Autor Napisano 24 Maj 2006 Witam, czy znacie jakieś pozycje w literaturze na temat obozów jenieckich, bo z tego, co ja wiem było ich wiele małe,duże i na pewno wszystkie nie są spisane w ewidencji i dosyć trudno je odnaleźć
Winchester Napisano 24 Maj 2006 Napisano 24 Maj 2006 obozy jenieckie znajdowały sie w Rumi ( miejscowośc obok Gdyni ) niestety nie posiadam informacji gdzie dokładnie. Prawdopodobnie na dzisiejszej" Szmelcie był jeden z nich
Leuthen Napisano 24 Maj 2006 Napisano 24 Maj 2006 goldfinger - jasne, że są poświęcone temu publikacje. Podstawowym opracowaniem w tym zakresie są Obozy hitlerowskie na ziemiach polskich 1939-1945. Informator encyklopedyczny" (Warszawa 1979). Niektóre okręgi wojskowe Wehrmachtu w Polsce doczekały się już własnych opracowań poświęconych obozom jenieckim na ich terenie (np. Wehrkreis I - Prusy Wschodnie). Ponadto trzeba by przejrzeć odpowiednie czasopisma typu Łambinowicki Rocznik Muzealny", Studia nad Faszyzmem i Zbrodniami Hitlerowskimi", Biuletyn GKBZHwP" itd. PozdrawiamLeuthen
goldfinger Napisano 25 Maj 2006 Autor Napisano 25 Maj 2006 ok, dzięki czyli istnieje tylko jeden wniosek :dużo szukać i jeszcze więcej czytaćdzięki za info pozdr
robrus Napisano 29 Maj 2006 Napisano 29 Maj 2006 W Gdyni pomiedzy ulicami Slaska,Witominska i Kielecka, kolo zajezdni tam gdzie czesto rozkladaja sie cyrki znajdowalo sie kiedys Centrum Zeglarstwa Harcerskiego. Umiejscowione bylo w dawnych barakach w ktorych w czasie wojny byl podoboz, teraz nie wiem jeniecki czy wiezniow Sztuthofu?
waldi550 Napisano 4 Czerwiec 2006 Napisano 4 Czerwiec 2006 WitamMoja rada zapraszam do archiwum w Szczecinku i tu będziesz miał jak na dłoni, jak to poznasz to dopiero możemy pogadać o tych których nie znamy ajest co nie miara. Ja spędziłem pare latek nad odnajdywaniem a co nie któży chcieli by mieć na gotowo. Wybaczcie że się zjeżyłwm.
marecki. Napisano 25 Czerwiec 2006 Napisano 25 Czerwiec 2006 hammerstein - stalag 2 B , oraz 315http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=111296
Walwuch Napisano 9 Lipiec 2006 Napisano 9 Lipiec 2006 W Grudziądzu na cytadeli był Stalag XX-APozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.