dedus Napisano 29 Marzec 2006 Autor Napisano 29 Marzec 2006 Jestem początkującym poszukiwaczem militarii" i chciałbym się więcej dowiedzieć o działaniach wojsk radzieckich, niemieckich, polskich a także partyzantów na terenie dzisiejszego podkarpacia a szczególnie w okolicach Leżajska, Łańcuta, Przemyśla i Rzeszowa.
ms Napisano 29 Marzec 2006 Napisano 29 Marzec 2006 Jezeli jestes początkującym to rozpocznij od lektury forum - wyszukiwarka, wpisz odpowiednie hasła. Druga sprawa to wszukiwarka i czynności podobne jak wyżej.Da to ogólny, a często i w miare dokładny opis, będziesz mógł się skupić na wybranych, interesujących cię wydarzeniach i drążyc temat. Także poprzez rozwinięcie na tym forum.
dedus Napisano 29 Marzec 2006 Autor Napisano 29 Marzec 2006 Wyszukiwarki używam cały czas:-) Czy jest ktoś z okolic Leżajska lub ktoś inny kto wie coś o okopach w Żołyni( 15 km od Leżajska i 15 km od Łańcuta)? Chodzi mi wszelkie informacje m.in.: jakie wojska tam stacjonowały
jaca2003 Napisano 29 Marzec 2006 Napisano 29 Marzec 2006 Jest jeszcze coś takiego jak biblioteka i książki rózne w niej.pozdrawiam
getton Napisano 29 Marzec 2006 Napisano 29 Marzec 2006 Nie żebym się czepiał, ale chcesz jaca powiedziec, że jest książka, w której kolega dedus przeczyta o okopach z okolic Leżajska lub Żołni 15 km od Leżajska i 15 km Łańcuta? Może nawet mapka jest co? :-)))Chyba lepszy byłby wywiad środowiskowy? :0)
dedus Napisano 29 Marzec 2006 Autor Napisano 29 Marzec 2006 Mam dziadka w tej miejscowości niestety on nie wie jakie wojska tam stacjonowały wiem tylko że niemieckie. A gdy radziecka armia nacierała to była zadyma przez dwa dni. W książkach jakie czytałem nie ma mowy o tych że okopach
getton Napisano 29 Marzec 2006 Napisano 29 Marzec 2006 No właśnie książki książkami...A jak wiesz co i gdzie, to wal z wykrywką! Nie ważne kiedy! Nie ważne jakie oddziały! Fant jest fant! :-)
dedus Napisano 29 Marzec 2006 Autor Napisano 29 Marzec 2006 Sądze że fantów będzie dużo bo rozbił się też tam samolot i wiem gdzie stacjonowały czołgi. Niestety nie mam jeszcze wykrywacza:-(
getton Napisano 29 Marzec 2006 Napisano 29 Marzec 2006 To akurat nie problem...Kup sobie na Allegro, albo daj tutaj w towarzyskich pytanko kto jest z wykrywką z tamtych okolic...a i z dalsza mogą dojechać...Napewno chętnych bedzie sporo, więc wcześniej ustal zasady podziału fantów, albo kwotę odstępnęgo :-)
dedus Napisano 29 Marzec 2006 Autor Napisano 29 Marzec 2006 Ale nie chciał bym się ośmieszyć i dlatego chciałbym się troche więcej dowiedzieć
wars98 Napisano 29 Marzec 2006 Napisano 29 Marzec 2006 Dedus. Kto pyta nie błądzi! Podobno nie ma głupich pytań, mogą być za to głupie odpowiedzi. Próbuj. Może ktoś Ci pomoże. Oby. Powodzenia!Pozdr. wars98
getton Napisano 29 Marzec 2006 Napisano 29 Marzec 2006 No widzisz...Jak wars się zainteresował to pachnie fantami na odległość! Mówię Ci...:-)
michałł Napisano 30 Marzec 2006 Napisano 30 Marzec 2006 Poszukaj książki pt. Przez Karpaty" autor wyleciał mi pamięci - dosc szcegolowo opisane walki - wieczorem zerkne na półkmi to podrzuce autora.
a.korbaczewski Napisano 30 Marzec 2006 Napisano 30 Marzec 2006 Bo tak to już jest tu, że jak ktoś zada pytanie to się tu wielu Panom znawcom wydaje że jest głupie i naiwne i nie odpowiadają bo nie warto albo od razu odsyłaja do googli.pozdo
dedus Napisano 30 Marzec 2006 Autor Napisano 30 Marzec 2006 A może ma ktoś jakieś ciekawe linki do stron o Lini Mołotowa?
pająk Napisano 30 Marzec 2006 Napisano 30 Marzec 2006 Mam jedynie książkę o Linii Mołotowa autorstwa Berezy. Możemy się spotkać w Rzeszowie lub okolicach. Co do działań w okolicy Leżajska to nie wiem kto i kiedy tam się bił, ale podobno do aktualnie remontowanej drogi Leżajsk - Łańcut jest co rusz wzywany patrol saperski (osobiście nie sprawdzałem), więc może warto popytać robotników na jakim odcinku coś wychodziło. Oczywiście jeśli to tylko urwiłapki to odradzam. Tak samo było przy przebudowie lotniska w Jasionce, była tam podczas wojny (a może wcześniej) baza amunicji. Znajomy dziadek opowiadał mi, że po wojnie zginęło tam paru ludzi, ktorzy chcieli demontować zapalniki od bomb (jakieś z mechanizmem zegarowym).
dedus Napisano 30 Marzec 2006 Autor Napisano 30 Marzec 2006 Pająk nie wiesz do kąd(miejscowość) wzywany był patrol przy remoncie drogi? Może Dąbrówki?
Paweł80 Napisano 30 Marzec 2006 Napisano 30 Marzec 2006 Noo ładnie Pająk to my jeszcze z chłopakami ani raz okazji nie mieliśmy razem wyskoczyć na wykopki a Ty już nowej ekipy szukasz hehe:)))dziś odebrałem ALLa-1. Teraz pobawie się w majsterkowicza:))pozdrawiam.
Leuthen Napisano 30 Marzec 2006 Napisano 30 Marzec 2006 A propos tego, co pisał michałł - autorem Przez Karpaty" jest Andriej Greczko, Warszawa 1971. Nakład tej pozycji był relatywnie niski (5 tys. egzemplarzy czyli połowa tzw. nakładu podstawowego), więc mogą być trudności z dotarciem do niej. Jaca 2003 - biblioteka może i jest, ale pytanie czego spodziewasz się po księgozbiorze takiej, powiedzmy otwarcie, prowincjonalnej placówki? Czy znajdziesz tam np. Historię niemieckiego 49 pp, w której jest informacja, że po zakończeniu kampanii wrześniowej w pałacu w Łańcucie miał kwaterę sztab tego pułku? Otóż nie - i co więcej, pozycji tej nie mają nawet tak specjalistyczne biblioteki w Niemczech jak Bibliothek für Zeitgeschichte w Stuttgarcie czy Militärgeschichtliches Forschungsamt-Bibliothek w Poczdamie. Ty pewnie wszystko wiesz i nigdy nikogo o nic nie pytałeś, że sypiesz takimi mądrościami jak tu?Dedus - zajrzyj jeszcze do książki Ryszarda Daleckiego o Armii Karpaty" (wydana w Rzeszowie w 1989 - powinna być dostępna na miejscu). Można tam znaleźć ciekawe informacje, jak choćby to, że w Leżajsku przejściowo we IX 39' był sztab gen. Boruty-Spiechowicza. Prawdopodobnie o sam Leżajsk nie toczyły się walki (13.09. przemaszerowały przezeń oddziały niemieckiego 83 pp z 28 DP), ale miasteczko było zniszczone - prawdopodobnie wskutek nalotów. Nie wiem, czy interesuje Cię I wojna światowa, bo w Rudniku nad Sanem (a więc niedaleko Leżajska) zachowały się bodaj okopy z tego czasu, a na pewno są tam cmentarze poległych w latach 1914-1915. Z ciekawostek z tamtych okolic mogę jeszcze wspomnieć, że w połowie września 1939 r. przeprawę oddziałów niemieckich przez San pod Jarosławiem obserwował sam Adolf Hitler (mam w zbiorach kilka skserowanych fotek Führera wykonanych podczas tej parady"). PozdrawiamLeuthen
dedus Napisano 30 Marzec 2006 Autor Napisano 30 Marzec 2006 A może coś o poczynaniach Armii Czerwonej w rejonie leżajska ktoś wie?
wars98 Napisano 30 Marzec 2006 Napisano 30 Marzec 2006 Witam!Nie wiem, czy dobrze pamiętam, ale w tamtych rejonach chyba operowały: 17 Armia (niemiecka) - działająca w ramach Grupy Armii Centrum" i 60 Armia (radziecka) - działająca w ramach 1 Frontu Ukraińskiego. Jeśli znajdę chwilę wolnego postaram się sprawdzić i poszukać czegoś na temat działań w trójkącie: Leżajsk-Przeworsk-Rzeszów. Może coś się trafi?Pozdrawiamwars98
Paweł80 Napisano 30 Marzec 2006 Napisano 30 Marzec 2006 hehe co do Rudnika nad Sanem to śmiem twierdzić że jest to taki podkarpacki Tannenberg oczywiście w przenośni:))każdy kto kopie jedzie na Rudnik:)ale teren spory więc to i owo podobno w ziemi zalega ale to już niech komentują miejscowi poszukiwacze:))a co do odwiedzin" Hitlera na ziemi podkarpackiej to cztałem w prywatnych wspomnieniach żołnierza AK z Rzeszowa że obserwował prawdopodobny przejazd wodza"przez Rzeszów na spotkanie z Musolinim w Stępinie.
dedus Napisano 30 Marzec 2006 Autor Napisano 30 Marzec 2006 Paweł a znasz jakieś szczegóły dotyczące Rudnika? Najbardziej interesują mnie jakie umocnienia moge tam znależć
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.