Skocz do zawartości

szpadolaska

jacenty2004

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Kolega ma coś takiego i datuje to na około 1860 rok przywiózł ją jego pradziadek z Ameryki i jest to cały czas w rodzinie. Według mnie na rękojeści wydziargany jest Kościuszko, a na klindze słabo widoczne N -jak Napoleon? (może wyjdzie na zdjęciu?).I tu pytanie do znawców czy to datowanie jest możliwe ?

Napisano
Dlatego już wtedy przewidzieli to i ukryli ostrze w zwykłej lasce :))

Poważnie to fajny antyk. Na allegro była jedna niemiecka za 1400 zł.
Napisano
wygląda raczej na radosną domorosłą tworczośc niz na oryginał ale kto wie -moze własnie dlatego jest oryginalna
Watpliwości moje budzi ten własnie Kościuszko ,wystrugany jak scyzorykiem ,jeżeli to Kosciuszko ? ale krzywa szabla wskazuje że raczej on .
Drugą wątpliwośc budzi słabe mocowanie rękojesci , tu gdzie powinno byc sztywne i wzmocnine jest cienkie i słabe , mosięzne
To tylko moje spostrzeżenia nie podparte żadną wiedza w tym temacie ani zrzutami z ekranu
Napisano
hehhhee, cóż tak jak strzelający długopis czy szminka.

Widziałem też takie sprężynowe" laski. Spore ostrze wysuwało się z dołu. Też wytwór niemiecki.
Napisano
Wcale się nie dziwię ,że jest to u nas nielegalne biorąc pod uwagę ,że po ulicach biegają tysiące facetów z laskami o ukrytych ostrzach i przy ich pomocy mordują i napadają na banki.Poznać ich można od razu po surducie i cylindrze na głowie !!!
Napisano
te cacko ,to wyrób chałupniczy.(mosiądz,część rogu,mosiądz)
wykonane starannie ,portret to chyba faktycznie Tadziu.
moze miec wiek ,ale i nie musi>
pozdrowienia

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie