jacenty2004 Napisano 23 Marzec 2006 Autor Napisano 23 Marzec 2006 Kolega ma coś takiego i datuje to na około 1860 rok przywiózł ją jego pradziadek z Ameryki i jest to cały czas w rodzinie. Według mnie na rękojeści wydziargany jest Kościuszko, a na klindze słabo widoczne N -jak Napoleon? (może wyjdzie na zdjęciu?).I tu pytanie do znawców czy to datowanie jest możliwe ?
jacenty2004 Napisano 23 Marzec 2006 Autor Napisano 23 Marzec 2006 A może to nie N z koroną tylko ZE ? w każdym razie ma dziwny zielonkawy kolor.
acer Napisano 23 Marzec 2006 Napisano 23 Marzec 2006 Dlatego już wtedy przewidzieli to i ukryli ostrze w zwykłej lasce :)) Poważnie to fajny antyk. Na allegro była jedna niemiecka za 1400 zł.
Lokomotywa Napisano 23 Marzec 2006 Napisano 23 Marzec 2006 wygląda raczej na radosną domorosłą tworczośc niz na oryginał ale kto wie -moze własnie dlatego jest oryginalnaWatpliwości moje budzi ten własnie Kościuszko ,wystrugany jak scyzorykiem ,jeżeli to Kosciuszko ? ale krzywa szabla wskazuje że raczej on .Drugą wątpliwośc budzi słabe mocowanie rękojesci , tu gdzie powinno byc sztywne i wzmocnine jest cienkie i słabe , mosięzne To tylko moje spostrzeżenia nie podparte żadną wiedza w tym temacie ani zrzutami z ekranu
TIX Napisano 23 Marzec 2006 Napisano 23 Marzec 2006 no własnie ten fakt ukrycia w zwykłej lasce jest powodem ielegalności" :)
acer Napisano 23 Marzec 2006 Napisano 23 Marzec 2006 hehhhee, cóż tak jak strzelający długopis czy szminka.Widziałem też takie sprężynowe" laski. Spore ostrze wysuwało się z dołu. Też wytwór niemiecki.
jacenty2004 Napisano 23 Marzec 2006 Autor Napisano 23 Marzec 2006 Wcale się nie dziwię ,że jest to u nas nielegalne biorąc pod uwagę ,że po ulicach biegają tysiące facetów z laskami o ukrytych ostrzach i przy ich pomocy mordują i napadają na banki.Poznać ich można od razu po surducie i cylindrze na głowie !!!
TIX Napisano 23 Marzec 2006 Napisano 23 Marzec 2006 wiesz... bałbym się dziadka - furiata z takim sprzętem... kto wie co by zrobił
acer Napisano 23 Marzec 2006 Napisano 23 Marzec 2006 Rozdrażniony jak nic okazał by ostrze laski i ruszył by niechybnie przebić. :)
romcio Napisano 23 Marzec 2006 Napisano 23 Marzec 2006 te cacko ,to wyrób chałupniczy.(mosiądz,część rogu,mosiądz) wykonane starannie ,portret to chyba faktycznie Tadziu. moze miec wiek ,ale i nie musi> pozdrowienia
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.