Gebhardt Napisano 18 Marzec 2008 Napisano 18 Marzec 2008 Na powyzszym zdjeciu A = skrzynka furazowa; B= Tornister woznicy. Wyglada na to ze umiejscowienie 3 (celownik katomierz) jest omylkowe.
Gebhardt Napisano 18 Marzec 2008 Napisano 18 Marzec 2008 Alternatywne wyposazenie biedki ckm:1 Katomierz-busola w futerale2 Statyw katomierza-busoli w futerale
Gebhardt Napisano 18 Marzec 2008 Napisano 18 Marzec 2008 Biedka kompletnie zaladowana z sianem i plachta
Gebhardt Napisano 18 Marzec 2008 Napisano 18 Marzec 2008 Schemat ladowania skrzyni taborowej:1 Podkownica brezentowa z podkowami, podkowiakami i hacelami2 Klucz do haceli (jeden na dwie biedki)3 Zgrzeblo4 Szczotka do koni5 Czapka na os z przetyczka6 Puszka na smar (po 1.5 kg smaru)7 Obroczniak8 Linki pomocnicze a 4m.9 Postronek pociagowy10 Worek z owsem, diwe porcje11 Wiadro plocienne (jedno na dwie biedki).Powyzsze zdjecia i rysunki z: M.S.Wojsk. Instrukcja o broni piechoty. Czesc III. Ciezki karabin maszynowy wz. 30. Atlas. Warszawa: Ministerstwo, 1933.
Dr_Oszak Napisano 15 Maj 2008 Napisano 15 Maj 2008 W najbliższą sobotę 17 maja w Muzeum Śląskim w Katowicach będzie można zobaczyć aż trzy dotychczas zrekonstuowane biedki wz.33 w ramach organizowanej przez muzeum Nocy muzeów.Myślę że zainteresowani powinni to zobaczyć.
Cieszyniak Napisano 18 Maj 2008 Napisano 18 Maj 2008 Noc muzealna Katowice otworzenie fotografii z 1938 roku.Post został zmieniony ostatnio przez moderatora polsmol 22:37 25-05-2008
Cieszyniak Napisano 18 Maj 2008 Napisano 18 Maj 2008 Wszystkie wykonane w Polsce Biedki zjechały do Katowic
Dr_Oszak Napisano 3 Czerwiec 2008 Napisano 3 Czerwiec 2008 Dla zainteresowanych biedkami polecam zdjęcia zrobione podczas Święta 56pp 2008 we Wronkach na stronie http://www.wshhistorica.org.pl/
Dr_Oszak Napisano 10 Czerwiec 2008 Napisano 10 Czerwiec 2008 I jeszcze jedno rekonstrukcyjne zdjęcie z biedką
nino83 Napisano 13 Czerwiec 2008 Napisano 13 Czerwiec 2008 piękne, piekne,tylko jak prosiłem o wymiary tej biedki,gdyż nie mam jak sam tego zrobić to nic cisza,znieczulica Panowie.pozdrawiam.
Dr_Oszak Napisano 15 Czerwiec 2008 Napisano 15 Czerwiec 2008 Sorry ale ja jak budowałem biedkę to pojechałem kilkaset kilometrów do Katowic i korzystając z uprzejmości tamtejszego kustosza pomierzyłem co potrzeba a Pan tutaj chciałby wszystko na talerzu bo ruszyć się nie chce od klawiatury.W maju była nieprawdopodobna okazja. Wszystkie 3 zrekonstruowane biedki znalazły się w jednym miejscu. Ja tam byłem a Pan gdzie?Pozdr.Dr_Oszak
nino83 Napisano 18 Czerwiec 2008 Napisano 18 Czerwiec 2008 ma Pan racje Panie Oszak,nie było mnie wtedy na pokazie biedek.Zapomniałem, że w tym kraju nie ma nic za darmo i solidarność to tylko puste słowo. Pozdrawiam.nino83
Cieszyniak Napisano 18 Czerwiec 2008 Napisano 18 Czerwiec 2008 panie Nino prosze o Pański adres meilowy,napewno pomoge lub napisac na :NESCIOR@wp.pl
Dr_Oszak Napisano 18 Czerwiec 2008 Napisano 18 Czerwiec 2008 Rozumiem że wyszedłem na tego który nie chce pomóc, nie jest solidarny i jeszcze te słowa o tym że ie ma nic za darmo" których nie wiem jak interpretować. Dla jasności informuję że nigdy Pan nino83 nie zwracał się do mnie o pomoc. Jeśli interesuje Pana Panie Nino83 jakaś forma pomocy to zapraszam na priv.Pozdr.Dr_Oszak
nino83 Napisano 19 Czerwiec 2008 Napisano 19 Czerwiec 2008 Panowie,nie mam zamiaru robić tu z kogoś tyrana.Chcę zbudować biedkę z oryginalnych części, mam koła i oś a że mieszkam tam gdzie mieszkam to resztę też znajdę,chodzi mi tylko o wymiary kilku części.mam nadzieję,że kiedyś pięknego dnia zamieszczę na forum moja biedka".Przepraszam Pana Dr_Olszaka jeśli zachowałem się niesmacznie.My Odkrywcy mieszani czasami z błotem przez nasz świetny kodeks prawny musimy sobie pomagać w miarę możliwości.Pozdrawiam serdecznie.nino83
Dr_Oszak Napisano 7 Wrzesień 2008 Napisano 7 Wrzesień 2008 Biedka wz.33 w wersji a bojowo" z obsługą ckm wystawiona przez WSHHistorica" podczas inscenizacji walk 56pp w obronie Krotoszyna
Dr_Oszak Napisano 7 Wrzesień 2008 Napisano 7 Wrzesień 2008 Jeszcze zdjęcie z części oficjalnej obchodów Święta 56pp w Krotoszynie w dniu 31 sierpnia 2008. Tym razem biedka wz.33 z ckm zamontowanym w wersji defiladowej" i obsługą.
Jeager Napisano 7 Wrzesień 2008 Napisano 7 Wrzesień 2008 Dr_Oszak, ładnie wygląda plandeka na wersji polowej, podobnie jak na zdjęciach z epoki. Czy to plandeka odtworzona zgodnie z WT? A jeśli tak to czy macie jakieś materiały na ten temat?pozdrawiamJ.
Dr_Oszak Napisano 7 Wrzesień 2008 Napisano 7 Wrzesień 2008 Niestety nie mam WT na plandekę. Jest ona mojego pomysłu. Gdyby ktoś miał takie materiały to chętnie z nich skorzystam.Pozdr.
Jeager Napisano 7 Wrzesień 2008 Napisano 7 Wrzesień 2008 brak materiału źródłowego to jedna z największych bolączek przy rekonstrukcji tego pojazdu. Gdyby nie zachowane większe lub mniejsze fragmenty byłoby z tym naprawdę kiepsko. Zatem być może ktoś posiada w swej kolekcji jesli nie WT, to oryginał plandeki do biedki? Byłoby to nie mniej cenne źródło wiedzy.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.