Skocz do zawartości

maskowanie skrytek

romcio

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
witam
zwracam sie do uczestników forum,a wszczegolnosci zainteresowanych dolnym śl.
czy mogli by podzielic sie informacjami na temat maskowania skrytek?
najbardziej interesuje mnie wytworzenie sztucznej skały(zwietrzeliny p.Podsib.)uzyskiwanej z grysu granitowego.
w celu uzupełnienia w\\w. obwałow, powstalych na skutek prowodzenia prac maskujących.
pozdrawiam
Napisano
c.d
zapomniałem?!
chodząc po Sobieszu-dało sie zauwazyc na niektórych formacjach skalnych zielone nacieki,bynajmniej nie sa to formacje organiczne-pierwotniaki itp.
Moze działanie jakiegos rozpuszczalnika w tym przypadku wody(dlugi czas wystawione na jej działanie ) spowodowało reakcje z chemią, uzytą przez sąsiadów z zachodu.
co wy na to?!
pozdrawiam
Napisano
moze i masz racje z tym maskowaniem,nie wiem nie znam sie na tym,ale uwazaj,zaraz i tak cie wszyscy tu wasmieja,tak juz tu jest,ale ciekawe dla mnie to co piszesz,ja tez laze tu i tam i przygladam sie otoczeniu i sa rozne dziwne rzeczy dla mnie,czesto bywam na dolnym slasku,i moze sie kiedys spotkamy,znam jedno dziwne miejsce,w ktore jak uderzasz to slyszysz pustke,a wyglada naturalnie,moze je kiedys razem rozwalimy i zobaczymy czy cos tam jest,czy nie-pozdrowienia:)
Napisano
witam
czegos tutaj nie rozumiem?!!!
co to znaczy -wysmieją????!!!!
ja rozumiem ,ze ta strona internetoaw ,jest niczym przekładaniec!
Krzyzuje sie tu wiele dróg.
Naprawde fachowo wykształceni ludzie ,czy przez szkołę,czy tez przez szkołę życia.Jeden czort powiedziałby mój śp.dziadek.
Powazam te strone bardziej niz cokolwie innego, a w szczególności ludzi(nigdy nie myslałem, ze w naszym kraju tylu pozytywnych oszołomów?1
Strona ODKRYWCA" jak sama nazwa wskazuje ,nie uczy nas wypieku bułeczek!!-Tylko drązenia,poszukiwania ,bawienia się chistorią ,dochodzenia prawdy ,łamania barier,nawiązywania znajomości poprostu studiowania zagadnienia iwszystko,wszystko co z tym związane.
Na tej strone zaglądają albo ci co chcą sie czegos dowiedziec ,bądz wymienic wiadomosci ,wrecz pochwalic sie-nowym znaleziskiem,odkryciem ,zdobytą przed chwilą wiedzą.Jak i ci którzy za wszelką cenę pragną dezinformacji.To ich praca,jak i tych którzy mają smutne miny pukając do drzwi i zabierając nam z domu pięknego mp-ka.No cóz życie jest jak matematyka ?musi być plus i minus.
a co do maskowania.
mam w domu próbki - granitu jak i tego granitopodobnego tworu.
bryłka wielkości pingponga(granit-nie do rozdrobnienia w rekach)
brylka tego drugiego(wygląd nie do odróznienia) kruszy sie w dłoni?!
licze ,na konwersacje na poziomie takim ,jaki czesto towarzyszy ODKRYWCY"
OD ZAWSZE WIADOMO ,ZE SŁOWA TO WYZNACZNIK DUSZY.
POZDRAWIAM
Napisano
Witaj Romcio. To moze byc zwietrzaly granit.Podczas nurkowan w z jednych kamieniolomow kolo Kostrzy natrafilem sie na cos podobnego na glebokosci 12 m, Mozna bylo to praktycznie rozkruszyc palcami na drobne krysztalki mialo to zabarwienie wpadajace w lekki braz , w niektorych miejscach odpadaly tam kawaly tej zwietrzeliny.
Napisano
Jedyna pewna metoda jaka mi się narzuca to owietlenie UV i IR. Metodę tą stosowałem w przypadku wyszukiwania przy... czy też przemurówek , zarówno dla cegły (głównie zaprawa) jak i tynku. W przypadku betonu jest gorzej (jeśli jest zbyt suchy). Co do sztucznej skały to chyba trzeba było by ją zwilżać" a to niestety jest już metoda inwazyjna. US - ultradźwięki też niestety z łem"
Napisano
CZESC TORS-
masz racje.
to co wydobywałem miało kolor brązowy,ale tego pyło poklady?
5m.do przodu,130 w góre i 120 boki?
to jakby korek?!bo spąg i strop czy ocios byly naturalnym bialym granitem.
pozdrawiam
Napisano
Cześć romcio.
Kiedyś tez mi to nie dawało spokoju,czy jest mozliwy taki sposób maskowania,wiele lat temu ale nie jestem tego pewny chyba J.Cera coś wspominał na temat sztucznej skały"(jak coś poprzekrącałem to niech mnie ktoś poprawi)Mnie to swego czasu gryzło bo natknołem się na dziwny przodek tzn. jakiś taki za gładki był,tu troche pofantazjuje,kombinowałem tak jezeli jest taka mozliwość,no to jak oni to mogli zrobić?chyba coś podobnego do betonu?jezeli tak to musieli zastawić pewien odcinek sztolni i zalać,powinny być widoczne jakieś odciski np desek,ala to przecierz łatwizna ścięgneli jak był jeszcze świerzy i powiedzmy zatarli,jezeli tak to mamy nie naturalnie głatki przodek.Ale to co piszesz romciu to są naprawde jaja,wszędzie granit a środkiem coś"a jak to przylega do granitu?jak to się odłupuje?Nie jestem geologiem moze się ktoś wypowie co się zna, czy jest mozliwy układ jakiejś zyły innej skały w granicie?Pomine fakt ze z tego co napisał romcio jakoś dziwnie reguralnie by to musiało iść?Romcio a jak byś tak pod silnym oświetleniem przyjzał się temu pod powiększeniem?tzn jak te dwie skały są ze sobą powiązane?
Pozdrawiam.
Napisano
Napewno stosowano maskowanie.
Proponuje udać się do w miarę starego kościoła, zamku, pałacu i popatrzeć na stiuki, jak one doskonale imitują marmury, granit, itp.
I pomyśleć, czy można było podobną metodą zamaskować np betonowy czop szybu.? Myślę, że tak i to bardzo doskonale, ale myślę też, że nikt nie przewidywał by maskowanie takie wytrzymało 60 lat, i w miarę upływu lat miejsca te będą coraz bardziej widoczne. Trzeba przyznać, że stiuki wytrzymują tysiące lat, ale niewątpliwie, nie będą one reagowały na warunki środowiskowe tak samo jak otaczająca je skała. A to znaczy, że niezależnie czy będą trwalsze czy mniej trwałe i tak będą do odróżnienia.
Napisano
Hej Romcio.Wlasnie takie samo miejsce bylo tam pod woda,mozna tam bylo to wygrzebac recznie bardzo niebezpieczne miejsce utworzyla sie tam sama podluzna wneka na glebokosci 22m na dnie usypala sie tego kupa.Ale jak juz jestesmy w temacie maskowania to...Kilka lat temu pewien explorator postac znana bez nazwisk oczywiscie stwierdzil.TUTAJ jest zamaskowane. Wiercili tlukli pocili sie bo twierdzili ze to beton ponad 2m gruby i TAM WLASNIE NIEMCY TAJEMNICE UKRYLI. Co sie okazalo moi drodzy??? Nic. Choc osobnik ten nieszczesny twierdzi nadal TAM JEST TAJEMNICA... A cala ta tajemnica jest rodzaj skaly t,z,w, ZLEPIENIEC wyglada tak samo jak beton jakiego wiele w okolicach Walbrzycha. Romcio sprawdz na twoim miejscu czy jest przeswit miedzy stropem a tym wypelnieniem musi byc pomiedzyszczelina jak bedzie co najmniej 3,5 cm, to kop.pozdrT-H.
Napisano
Chlopaki,
Powiem wam tak,jest napewno wiele skrytek ktore niemcy zakopali lub wypelnili betonem. Trzeba do tego logicznie podejsc,czy mieli czas i czy naprawde bylo warto dziesiatki ton cementu przewozic i schowac skarb ??? Ale bez prawdziwego sprzetu jak magnetometry,georadary i ocho sonary,to sie tak naprawde nie da. Sam posiadam whitesa TM808,ktory wykrywa pustki,i do tej pory niczego tak naprawde WOW nie znalazlem,ale trzeba miec checi,bo to jest najwazniejsze,i za to wszytkich szanuje,a tych co siedza na forum po 8 godzin dziennie,to nie nazywam poszukiwaczami.
Pozdrawiam i zycze szczescia,
Napisano
Cześć.
Widze ze troszke temat padł.Hamer chyba wiem o jakim miejscu w Wałbrzychu napisałeś-no nie, tam to by nawet ślepy wymacał ze to zlepieniec :-)I mam jeszcze jedno pytanie do Hamera,doszły mnie słuchy ze jakieś debile"rozawalają tunel kolejowy,niestety ja sma nie moge tego sprawdzić-troszke za daleko jestem :-)Jak jesteś gdzieś tam niedaleko to moze być zucił okiem i jakoś zareagował?
Pozdrawiam.
Napisano
Wilkołak : wszędzie granit a środkiem "cośa jak to przylega do granitu?jak to się odłupuje?Nie jestem geologiem moze się ktoś wypowie co się zna, czy jest mozliwy układ jakiejś zyły innej skały w granicie"

W granitach mogą występować zarówno żyły aplitowe o zupełnie inne strukturze niż sam granit /chociaz mineralogicznie to samo/ jak i tzw. porwaki czyli fragmenty skał otoczenia /czyli skał które otaczały strukture z magmą granitową - czyli i skały osadowe, jakieś piaskowce, wapienie i metamorfik postaci np.gnejsów / - to mogą być fragmenty róznej wielkości /i kilkucentymetroew i wielkie-kilkumetrowe/. Dodatkowo te skały sa zmienione termicznie i taki termicznie zmieniony wapień nie wyglada jak wapień tylko jak skarn czyli skała o chemiżmie wapienia ale metamorficzna /i czestonp. z ładnymi granatami ;) ..ale nie handgranatami ;)/ Także kaszana ale w miarę sprytny geolog potrafi odróżnić rózne sztuczne struktury od naturalnych
Napisano
Dzięki Andrzej za fachową wypowiedz.Jednym słowem jest jeden wniosek sztuczne skały między bajki włozyć"czasami wspomina to ten ,to tamten ale kto je tak naprawdę widział?Wydaje mi się ze nikt!
Pozdrawiam,i jeszcze raz dzięki Andrzej
PS.Zgłaszać się kto widział sztuczną skałe" :-)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie