Mathew Napisano 18 Marzec 2006 Autor Napisano 18 Marzec 2006 Uważam, że temat jest interesujący i warto podyskutować. Na początek wizja Kolegi Kamila. pozdrawiamMathew
KoMbAtAnT Napisano 18 Marzec 2006 Napisano 18 Marzec 2006 sprostowanie, nie fortow a ciezkich schronow bojowych :)pzdr
Mathew Napisano 19 Marzec 2006 Autor Napisano 19 Marzec 2006 Ładna ? Piękna. Nigdy jej nie widziałem. Gdy 10 lat temu kręciłem film o fortach w WG , Waligóra wyglądał jak na zdjęciu obok. Jakby dostał się pod zmasowany ogień wroga podczas szturmów. Tymczasem na zdjęciu Linza wygląda jak nowy bez żadnych uszkodzeń.Mathew
linz Napisano 19 Marzec 2006 Napisano 19 Marzec 2006 Mathew.Nie zapomnij,że Niemcy bo zdobyciu schronów zrobili film propagandowy odpowiednio ''retuszując '' schrony.Z tego wniosek,że zdjęcie musiało być zrobione bezpośrednio po walkach.
Mathew Napisano 19 Marzec 2006 Autor Napisano 19 Marzec 2006 To zdjęcie było już na forum. Jest trochę poszerzone w stosunku do innych wersji. To jest niby Włóczęga. Ale ja zwróciłem uwagę na parę szczegółów :1. Na stropie widać warstwę darni lub ziemi. Skąd się tam wzięła ? Wszak Włóczęga był nowiutkim fortem. Tak jak widać to na przykładzie Waligóry.2. Beton na ścianach ma odcień szarości, jakby był stary. Na zdjęciu Waligóry beton ma jasny kolor3. Wojsko na tle Waligóry ma dziarskie miny, wesołe, zwycięskie. Zołnierze na zdjęciu obok wyglądają jakby bronili się w tym bunkrze co najmniej tydzień. Mają inne mundury, są bez pasów. Dziwne. Co Ty na to Linz ?pozdrawiamMathew
linz Napisano 20 Marzec 2006 Napisano 20 Marzec 2006 Chciałbym odpowiedzieć na pytania Mathew'a.1.To co na zdjeciu widac jako darń,wcale nią nie musi być.Schron z tego co mi wiadomo miał nasyp ziemny,mogli też położyć na górę troche ziemi.Mogli ,ale nie musieli.2.Co do innego odcienia betonu to moim zdaniem nabrał on takiego koloru po filmie propagandowym który Niemcy nakręcili.Jeżeli walili do niego z czego popadnie to nie było to na pewno obojętne i na kolorystykę betonu po walce.3.Zołnierze na tle Waligóry wyglądają rzeczywiście na wesołych.No ale jak zdobedzie się parę fantów (co widać na zdjeciu)to maja prawo tak wyglądać. Natomiast na tle Włoczęgi są wojacy którzy ''zdobywali''schron na potrzeby filmu propagandowego,więc nie dziwię sie ,że tak wygladaja.Takie jest moje zdanie. Zapraszam do dyskusjii.
malpa Napisano 20 Marzec 2006 Napisano 20 Marzec 2006 Mathew jesli nadal upierasz sie ze zdjecia nie przedstawiaja Wloczegi to udowodnij ze jest inaczej a nie zawracasz kijem Sołę.Na zdjeciach czarno bialych mozna wszystko roznie interpretowac.
malpa Napisano 20 Marzec 2006 Napisano 20 Marzec 2006 odnosnie darni lub ziemi na Wloczedze to jest takie pojecie jak MASKOWANIE przed obserwacja z powietrza.Widocznie w 1939 roku zaczeto maskowac schron ale nie zrobiono tego do konca lub niemiaszki nie mieli co robic i machali lopatka.
Mathew Napisano 21 Marzec 2006 Autor Napisano 21 Marzec 2006 WitamNie mam niezbitych dowodów na to czy tamto ale lubię dochodzić do prawdy, zwłaszcza że sprawia mi to przyjemność. Poza tym znajduję rózne szczegóły, które dają trochę do myślenia. Po części pewne poszlaki już przedstawiłem. odp 3. Na podstawie zdjęcia obok uważam że smutni żołnierze stojący obok to nie szturmowcy ale raczej saperzy, którzy ,,defragmentują'' bunkier za pomocą ładunków wybuchowych. Robią dziurkę, wkładają materiał wybuchowy i trach. Pytanie brzmi jak daleko się posunęli. Do tego jednak potrzebne byłyby powojenne zdjęcia Włóczęgi. Na pewno gdzieś są. Kiedyś pewnie się pojawią.Interesuje mnie również kwestia 6 fortu. Wzmankę o nim znalazłem w 2 dwóch miejscach w książce pt. Obrońcy Węgierskiej Górki. Linz ?Sprostowanie do sprostowanie ;))W literaturze, w opracowaniach , na tablicach info, używana jest nazwa FORT, dlatego też takie nazewnictwo jest jak najbardziej prawidłowe, co nie oznacza jednocześnie że nie są to ciężkie schrony bojowe.pozdrawiamMathew
malpa Napisano 21 Marzec 2006 Napisano 21 Marzec 2006 Mathew zaznaczone przez ciebie otwory to nic innego jak otwory wykonane podczas budowy schronu a sluzace do wyrzucania lusek z rakietnicy oraz zrzutnia granatow(co mozna zobaczyc w ksiazca Wegierska Gorka autorstwa P.Suchanka i J. Sadowskiego).Jezeli zaczniesz czytac literature z tego tematu to sam dojdziesz do bardzo prostych i jednoznacznych wnioskow.Zajrzyj na Forty Krakow tam znajdziesz troche fotek w tym temacie.Stosuj zasade trzy razy pomysl i sprawdz ,niz palniesz kolejne odkrycie.Moze warto posluchac innych ?
Mathew Napisano 21 Marzec 2006 Autor Napisano 21 Marzec 2006 Widzę Malpa, że pozjadałeś wszystkie rozumy. Przestają mi sie też podobać Twoje oratorskie popisy w stylu zawracanie Soły i wielokrotne przemyślenia. Gdybyś był trochę bystry to zauważyłbyś że na lewym zdjęciu widać 2 otwory a na prawym tylko 1. Ja niczego z góry nie przesądzam. Chcę tylko podyskutować bo od tego jest forum. Forty Kraków niedostępne ale może Kolega DOO7 wrzuci jakiś schemacik. Jeśli wyjdzie że to Włóczęga to cool. Zawsze ktoś będzie mógł się dowiedzieć czegoś ciekawego, zwłaszcza że nie ma zbyt wielu materiałów na necie na temat obrony WG w 39 r.Mathew
Chudzin Napisano 21 Marzec 2006 Napisano 21 Marzec 2006 Może pora zajrzeć do literatury, a nie opierać się tylko na internecie?
malpa Napisano 21 Marzec 2006 Napisano 21 Marzec 2006 Mathew to nie sa pozjadane wszystkie rozumy tylko oczywista prawda ktora wszyscy na serio zinteresowani schronami juz wiedza i znaja i nie szukaja dziury w calym .Bo tak napewno to odbieraja.Mathew w Ksiegarni PELTA (wysylkowa) jest chyba jeszcze piekne opracownie J. Miniewicza (choc ma drobne bledy)o Wegirskiej Gorce -kup ja bo warto i przy okazji znajdziesz tam czesc odpowiedzi na swoje watpliwosci.Jesli czujesz sie urazony to przepraszam nie bylo to moim zamiarem.Probuje Ci tylko powiedzie ze sie mylisz
Mathew Napisano 21 Marzec 2006 Autor Napisano 21 Marzec 2006 Np. Chętnie kupię. Mam tylko książkę pt Obrońcy Węgierskiej Górki , opracowanie zbiorowe. W tej książce znalazłem wzmiankę o betonowym forcie, zalanym wodą, nieobsadzonym, znajdującym się na zachodnim brzegu Soły , gdzieś na wysokości Włóczęgi.Mathew
linz Napisano 21 Marzec 2006 Napisano 21 Marzec 2006 Jest jeszcze ksiązka ''Wir zogen gegen Polen''.No ale to juz dla kogoś kto zna niemiecki i to jeszcze w gotyku.Mathew ta ksiazka o której wspomina malpa czasami bywa na Allegro.
Forteca Napisano 21 Marzec 2006 Napisano 21 Marzec 2006 Mathew, w ksiażce Leo Leixnera Von Lemberg Bis Bordeaux" Monachium 1941, jest zdjecie (fragment filmu propagandowego)gdzie dokładnie widać identyczne jak na dyskutowanej" ilustracji wygięcie ramy strzelnicy w dokładnym zbliżeniu - wiec nie ma o co kruszyć kopii, o jest na 100% schron z Węgierskiej Górki
piters Napisano 21 Marzec 2006 Napisano 21 Marzec 2006 Miałem niedawno w ręku Wir zogen..." i przyznaję że się zawiodłem. Zionie propagandą i tyle. No ale w sumie po wydawnictwie z 1940 r. można się było tego spodziewać. I do tego ta wredna czcionka! Za to jest kilka zdjęć z WG - były one już u nas publikowane, choćby we wspomnianej pracy J. Sadowskiego i P. Suchanka (którą ze swojej strony polecam).
piters Napisano 21 Marzec 2006 Napisano 21 Marzec 2006 A oto opis WG z Denkschrift über die polnische Landbefestigung":Bei Wegierska Gorka dagegen war des etwa 3 bis 4 km breite Tal des Sola durch 5 im Betonrohbau und durch weitere 9 angefangene Werke gesperrt. Im Tal ein Kampfwagenhindernis, bestend aus 2 Reichen gerammter Eisenbahnschienen. Die Werke hatten eine taktisch günstige Lage in Gelände und waren vornehmlich für Artilleriebefestühung (75 mm Kanonen) vorgesehen. Da jedoh nach beiden Seiten ein Anschluß fehlte und Nachbargeländte keine größeren Bewegungsschwierigkeiten bot, war eine umgebung der Werkgruppe möglich. Die 7. Div. der Armee List nahm die Stellung am 3.9.1939 in abbitertem Kampf durch frontalen Einbruch und umgebug im Norden (über Barania Bg. auf Radziechowy).Mogą byc literówki (ach, ten gotyk...)Może ktoś przetłumaczy?
d007 Napisano 22 Marzec 2006 Napisano 22 Marzec 2006 CzołemOto schemat przyziemia schronu bojowego Włóczęga" z Węgierskiej Górki. Rysunek pochodzi z książki Jerzego Sadowskiego i Piotre Suchanka pt. Fortyfikacje Węgierskiej Górki"Pozdrawiam d007
d007 Napisano 22 Marzec 2006 Napisano 22 Marzec 2006 ...jeszcze jeden rysunek. Rekonstrukcja schronu z zamontowaną kopułą, której nigdy tam nie było. Rusunek pochodzi z tej samej książki co post wyżej.d007
malpa Napisano 22 Marzec 2006 Napisano 22 Marzec 2006 Dzieki za wsparcie i wyjasnienie Mathew-owi na czym rzecz polega
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.