Skocz do zawartości

Identyfikacja Płaszcza Polskiego

Brylu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
No ale plaszczyk jest 100% przedwojenny :-]"

Marek, napisałbyś może troszkę więcej? Nie bądź tak oszczędny w słowach. Chociaż mam podobne zdanie chciałbym przeczytać także Twoją opinię.
:-)
Pozdrawiam, Łukasz
Napisano
Witam co do allegro to nie pojawi sie tam nigdy :)bylo kilka ofert ipropozycji o jego odkupienie lub zamiane al eneistety sam nie decyduje o tym i plaszcz zostaje w Domu w kolekcji ale chetnie poczytam wasze wypowiedzi na jego temat ale jakies madre a nie takie ze ktos pisze ze pieczatki sa kopiami i moze sobie kazdy taka nabic i ze sa przesadzone ja ich napenwo z nudow nei biłem poprostu plaszcz trafil do mnie w takim stanie jakim jest moze i byl przerabiany ale nie w dzisiejszych czasach moze zaraz po wojnie lub u jakiegos wojskowego krawca widac po guzikach ze sa oryginalne kazdy jest sygnowany moze ktos napsiac ze sma sobie je sygnowalem tak jak sam bilem na nim pieczatki no ale to jest forum i kazdy moze sie wypowiedziec jezeli trzeba wiecej fotek moge podesłac nie ma problemu niestety nie moge sie spotkac z osoba od ktorej mam plaszcz poniewaz praca mi przeszkadza ale jak bed emial chwile wolna odwiedze go i moze cos jescze uda mi sie wyciagnac Lokomotywa jak nosiles taka szmata na garbie to mozna przypuszczac ze masz okolo 80 lat i pamietasz czasy wojny wtedy sie zgodze z Toba ze ja nosiłes chetnie poczytam wiadomosci od ŁUKASZA i MARKA 123 bo pisza Ciekawe rzeczy panowie piszcie smiało :) pozdrawiam
Napisano
Szkoda, że zdjęcia są słabej jakości.

Po pierwsze nie jest to płaszcz oficerski a przeróbka żołnierskiego. Wbrew temu co pisał lokomotywa pieczątka pułkowa nie byłaby w takim przypadku niczym nadzwyczajnym. Stemplowano po prostu wyposażenie jakie znajdowało się na stanie pułku. Dziwi brak innych pieczęci czyli: producenta, daty produkcji, odbioru technicznego i DOK-u.
Rozporek płaszcza jest dość długi co moim zdaniem wskazuje na wersję kawaleryjską. Chyba nie koliduje to z treścią pieczątki.
Największe wątpliwości budzi kołnierz. Wygląda jak w płaszczu wz. 48.
Co do reszty trudno się wypowiedzieć ze względu na słabe zdjęcia.

W sumie może to być płaszcz przedwojenny przerobiony po wojnie na oficerski lub jakaś wczesna wersja powojenna.
Napisano
Bryulu napisales najdłuzsze zdanie jakie widzialem na forum, powalasz w tym samego H.Grudzińskiego :-D Nastepnym razem popraw troche stylistyke wypowiedzi! Łukasz co do mojej wypowiedzi na temat 100% oryginalnosci to oczywiscie zartowałem ;-)
Nic wiece na temat plaszcza nie napisze bo wszytsko zostało juz napisane.Szkoda klawiatury........
pozdro Marek
Napisano
Witam ponownie!
Polsmol, mógłbyś podać trochę konkretów, dlaczego ma być to przeróbka płaszcza żołnierskiego? Fakt, dragon jest wszyty, ale to o niczym nie świadczy, oryginalny mógł się zniszczyć etc. Podszewska jest jak w płaszczu podoficerskim. Na moje oko wszystko okej. Pozdrawiam, Łukasz
P.s. Kołnierz jak we wz.48?! łoł... Z tym akurat się nie zgodzę.
Napisano
Co tak nagle wszyscy zamilkli ??:) czy zdjecia sa nie takie jak chcieliscie jak cos piszcie :) czekam na wasze wypowiedzi
Napisano
Trudno coś więcej napisać. Dragonka jest ewidentnie nie od kompletu podobnie jak guziki. Podszewka jest typowa dla zwykłego płaszcza żołnierskiego. O wersji podoficerskiej nigdy nie słyszałem, ale chętnie się czegoś dowiem.
To wszystko jest oczywiście gdybologia bo oficerowie szyli swoje płaszcze prywatnie u krawca i zdarzały się różne odstępstwa. Dla mnie jednak jest to produkt fabryczny. Brak pieczątki producenta wskazywałby raczej na okres powojenny.
Z całą pewnością można stwierdzić jedynie, że przy tym płaszczu kombinowano.
Napisano
Witam ponownie!
Polsmol, w ramach wyjaśnień- płaszcz podoficerski miał żołnierską, skromną podszewkę, a nazwijmy to resztę (dragonik itd.) jak normalny oficer.
Pozdrawiam, Łukasz
Napisano
Czy był to płaszcz fabryczny czy szyty przez krawca na prywatne zmówienie podoficera?
A może była to krawiecka przeróbka płaszcza żołnierskiego? Czy było to usankcjonowane przepisami czy może robione nieco poza regulaminem dla fasonu?
Napisano
Witam! Normalne fabryczne szycie. Na chwilę obecną w szafie mam wz.52 podoficerski, kiedyś przewalały się zgliszcza wz.48, w rękach miałem wz.24 (który przecież był płaszczem przeznaczonym dla oficerów!!!). Podobnie jak z pasem głównym, był oficerski, był i podoficerski. :-) Pozdrawiam, Łukasz
Napisano
witam to moze na koniec lekie podsumowanko i konkrety jak wy myslicie czy to fabryczne szycie jaki wzor i ogulnie :) trzeba cos sklecic z tych wypowiedzi licze na was :)
Napisano
Ten ściągacz z tyłu jest doszyty (widać wyraźnie inny odcień materiału), no i coś mało oznaczeń ma w środku, zresztą LWP też miałby więcej. No i w tym momencie można podejrzewać wszystko, jeśli pieczątka jest oryginalna, to i płaszczyk pewnie też. Jaki ma rozmiar?
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie