Skocz do zawartości

Czy to jest normalny kraj

JackW

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 123
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
z góry zaznaczam, że ND-ecja, tak przedwojenna jak i powojenna jest mi bardzo odległą opcją, ale skoro i tak tu kupa wycieczek w różne strony to i ja sprowokowany jedną dorzucę:
-A czytaliście kiedyś kolego Fiodorze coś z Dmowskiego? Bo ja mam wrażenie, że nie- ponieważ (może to oczywiście wynikać z ograniczenia umysłowego piszącego ten wątek) nie dopatrzyłem się tam ani specjalnej ksenofobii, ani już na pewno rusofilstwa... założenia jego pism opierają się na fakcie odradzania się w owym czasie wielu narodowości w granicach I RP i rodzącego się nacjonalizmu i wielu innych zjawisk dla kórych on wynalazł swoją koncepcję, na konfrontacje z nimi, m.in w postaci cofnięcia się na zachód, unikania przez to konfliktu z Ukraińcami czy Litwinami, a korzystaniu z podobnego odrodzenia narodowego Ślązaków na zachodzie, koncepcję która zresztą znalazła całkiem inną drogą swoją realizację po 45 r. i na takich założeniach opierała sie jego wizja rosyjska, a nie na żaden dewiacji na punkcie Rosjan. Zasługą zaś R, Dmowskiego jest, że w ważnym momencie dziejów, potrafił wejść w sojusz ze swym największym oponentem politycznym i wspólnie doprowadzić do tego, że z pierwszej wojny wychodziliśmy jako sojusznik ententy, a nie jako przegrany wraz z Państwami Centralnymi i to jest jego wielka zasługa, za którą należy mu się nie jeden pomnik i podkreślam mówię to jako zdecydowany asympatyk endecji.
Napisano
Wersyncostam - ,,,,,nasty stpoień zasilania nie miał wpływu na mieszkalnictwo i nie odczuwano tam zmian - w tej zapadłej dziurze w jakiej cie wychowano w milości do jedynie słusznej wiary co najwyzej mogla ci mamusia gasić lampy naftowe .

grba - mylisz sie tego towaru bylo do oporu fatalnej jakosci ale lepszych nawet wtedy na zachodzie nie było - poznikalo wszystko jak kolesie od wałęsy zaczli strajkować no bo kto miał to robic a teraz pierwsi krzycza że w sklepach był tylko ocet
Napisano
Panowie nie wiecie wszystkiego. W Czarnkowie chcą postawić Panthere na cokole :)

P.S. A tak w woli przypomnienia jak ma stać na cokole albo gdzieś w polu na odludziu to niech lepiej zasili magazyn muzeum .... złomiarze go nie zdekompletują.
Napisano
Widzę że jak zwykle odbiliście od tematu .
Czołg jest w warsztatach na terenie Czarnkowa i jest zabezpieczony.
I skończcie te głupie osobiste wycieczki bo przykro to czytać.
Gdzie jest moderator ?
Napisano
Humaniści....skąd się bierze taka zajadłość w ludziach. Ja nie pamiętanm wojny i musze ufać tym co piszą książki, ale pamiętam PRL i takie bajki to rzeczywiście metylem pewnie przpijacie. Wielcy ojcowie narodu stawiają pomniki papieżowi tam gdzie ich jeszcze nie ma, ale po zmianie ustroju bedą je zwalać z cokołów...tak było zawsze. Odkąd wróciłem na to forum dostrzegam jakiś wysyp różnej maści oszołomów, czyżby wyleli się razem z popłuczynami po ostatnich wyborach? Cieszę się że zostało jeszcze kilka osób ze starego" forum dla których miłość do historii jest najważniejsza i idzie w połączeniu z szacunkiem dla ludzkiego zycia. Po wojnie pełno było kanali które wyrównywały rachunki osobiste po zmianie sytuacji politycznej i tak jest dzisiaj a normalni uciekają na emigracje- po wojnie i teraz.
A mnie jest żal każdego kawałka historii, radzieckiego, niemieckiego czy nawet starego martensa Papy Smurfa. Ważne jest wyczucie jakiego nie można się nauczyć z audycji Radia Maryla.
Wars...z szacunkiem a są jakieś szanse do pociągnięcia do odpowiedzialności tych demokratów co po 89 nie zdjeli napisu z cokołu. Bo czołg to historia której fałszować się nie da...można go usunąć ale napis był fałszem i...
A w Wiśniewie niema 34ki....i smutno tak jakoś zdac sobie sprawe ze jesteśmy nacją krzykacz która ma w głębokości czy to Panther czy T34 poszedł w świat. Toż łatwiej zakrzyknąć kto w Boga wierzy, za mną na pohybel...ja z synowcem na czel i jakoś to bedzie....".
Napisano
Lokomotywa pasujesz mi na zomowca albo sb-eka, który , gdyby nie komuna, dalej wybierałby piach z Wisły. Zrozumiałe, że za ten awans społeczny musisz teraz odsłużyć...Służ, tylko aport nie ma komu wołac już :)
Napisano
Cześć Indian. Rzeczywiście trochę koledzy przeginają...
A co do czołgu. Cieszę się, że ten T-34 nie zniknie. Co do tego z Wiśniewa to dobrze by było aby się odnalazł.
Pozdro wars98
Napisano
Macie jakieś kompleksy ze na każdym dziale skaczcie sobie do gardła .
Załóżcie sobie dział „epitety i wyzwiska” .
Bo zaczyna się robić śmietnik na Forum.
CZY TO DO WAS DOCIERA !
Napisano
Fiodor , jak mnie słyszysz? Nie mogłem się powstrzymać...hrhrhrhr, jak mnie słyszysz?! Nie bierz do siebie, grrrhrhrh OVER!
A wracając do czołgu to tak jak z pedałami, niech będzie , niech go nikt nie przetapia i nie rozkrada, ale niech nie propaguje, nie szerzy i nie reklamuje! Lokomotywa ma już na przykład dość....

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie