Wercyngetoryks Napisano 18 Marzec 2006 Napisano 18 Marzec 2006 O panicznym, paranoicznym i przeogromnym, psychopatycznym i surrealistycznym :)Wrzuć na luz
JackW Napisano 18 Marzec 2006 Autor Napisano 18 Marzec 2006 A można inaczej. Wycinek z Expressu Ilustrowanego z 13.03.2006 r.
Jeager Napisano 18 Marzec 2006 Napisano 18 Marzec 2006 z góry zaznaczam, że ND-ecja, tak przedwojenna jak i powojenna jest mi bardzo odległą opcją, ale skoro i tak tu kupa wycieczek w różne strony to i ja sprowokowany jedną dorzucę: -A czytaliście kiedyś kolego Fiodorze coś z Dmowskiego? Bo ja mam wrażenie, że nie- ponieważ (może to oczywiście wynikać z ograniczenia umysłowego piszącego ten wątek) nie dopatrzyłem się tam ani specjalnej ksenofobii, ani już na pewno rusofilstwa... założenia jego pism opierają się na fakcie odradzania się w owym czasie wielu narodowości w granicach I RP i rodzącego się nacjonalizmu i wielu innych zjawisk dla kórych on wynalazł swoją koncepcję, na konfrontacje z nimi, m.in w postaci cofnięcia się na zachód, unikania przez to konfliktu z Ukraińcami czy Litwinami, a korzystaniu z podobnego odrodzenia narodowego Ślązaków na zachodzie, koncepcję która zresztą znalazła całkiem inną drogą swoją realizację po 45 r. i na takich założeniach opierała sie jego wizja rosyjska, a nie na żaden dewiacji na punkcie Rosjan. Zasługą zaś R, Dmowskiego jest, że w ważnym momencie dziejów, potrafił wejść w sojusz ze swym największym oponentem politycznym i wspólnie doprowadzić do tego, że z pierwszej wojny wychodziliśmy jako sojusznik ententy, a nie jako przegrany wraz z Państwami Centralnymi i to jest jego wielka zasługa, za którą należy mu się nie jeden pomnik i podkreślam mówię to jako zdecydowany asympatyk endecji.
wars98 Napisano 18 Marzec 2006 Napisano 18 Marzec 2006 To jak wracacie do tematu, to może wie ktoś gdzie on teraz trafił?? :)
Lokomotywa Napisano 18 Marzec 2006 Napisano 18 Marzec 2006 Wersyncostam - ,,,,,nasty stpoień zasilania nie miał wpływu na mieszkalnictwo i nie odczuwano tam zmian - w tej zapadłej dziurze w jakiej cie wychowano w milości do jedynie słusznej wiary co najwyzej mogla ci mamusia gasić lampy naftowe .grba - mylisz sie tego towaru bylo do oporu fatalnej jakosci ale lepszych nawet wtedy na zachodzie nie było - poznikalo wszystko jak kolesie od wałęsy zaczli strajkować no bo kto miał to robic a teraz pierwsi krzycza że w sklepach był tylko ocet
tadek80 Napisano 18 Marzec 2006 Napisano 18 Marzec 2006 Panowie nie wiecie wszystkiego. W Czarnkowie chcą postawić Panthere na cokole :)P.S. A tak w woli przypomnienia jak ma stać na cokole albo gdzieś w polu na odludziu to niech lepiej zasili magazyn muzeum .... złomiarze go nie zdekompletują.
acer Napisano 18 Marzec 2006 Napisano 18 Marzec 2006 Zawsze mnie ciekawiło czy wtedy konsumpcja octu była tak znikoma ?
acer Napisano 18 Marzec 2006 Napisano 18 Marzec 2006 Panowie, nie ma co sie rzucać do oczu bo przecież ----->
oksio Napisano 18 Marzec 2006 Napisano 18 Marzec 2006 Widzę że jak zwykle odbiliście od tematu .Czołg jest w warsztatach na terenie Czarnkowa i jest zabezpieczony.I skończcie te głupie osobiste wycieczki bo przykro to czytać.Gdzie jest moderator ?
oksio Napisano 18 Marzec 2006 Napisano 18 Marzec 2006 ps. Tematem był czołg w Czarnkowie . PAMIĘTACIE :-(pozdr.Oksio
Indian Chief Napisano 18 Marzec 2006 Napisano 18 Marzec 2006 Humaniści....skąd się bierze taka zajadłość w ludziach. Ja nie pamiętanm wojny i musze ufać tym co piszą książki, ale pamiętam PRL i takie bajki to rzeczywiście metylem pewnie przpijacie. Wielcy ojcowie narodu stawiają pomniki papieżowi tam gdzie ich jeszcze nie ma, ale po zmianie ustroju bedą je zwalać z cokołów...tak było zawsze. Odkąd wróciłem na to forum dostrzegam jakiś wysyp różnej maści oszołomów, czyżby wyleli się razem z popłuczynami po ostatnich wyborach? Cieszę się że zostało jeszcze kilka osób ze starego" forum dla których miłość do historii jest najważniejsza i idzie w połączeniu z szacunkiem dla ludzkiego zycia. Po wojnie pełno było kanali które wyrównywały rachunki osobiste po zmianie sytuacji politycznej i tak jest dzisiaj a normalni uciekają na emigracje- po wojnie i teraz. A mnie jest żal każdego kawałka historii, radzieckiego, niemieckiego czy nawet starego martensa Papy Smurfa. Ważne jest wyczucie jakiego nie można się nauczyć z audycji Radia Maryla. Wars...z szacunkiem a są jakieś szanse do pociągnięcia do odpowiedzialności tych demokratów co po 89 nie zdjeli napisu z cokołu. Bo czołg to historia której fałszować się nie da...można go usunąć ale napis był fałszem i...A w Wiśniewie niema 34ki....i smutno tak jakoś zdac sobie sprawe ze jesteśmy nacją krzykacz która ma w głębokości czy to Panther czy T34 poszedł w świat. Toż łatwiej zakrzyknąć kto w Boga wierzy, za mną na pohybel...ja z synowcem na czel i jakoś to bedzie....".
Wercyngetoryks Napisano 18 Marzec 2006 Napisano 18 Marzec 2006 Lokomotywa pasujesz mi na zomowca albo sb-eka, który , gdyby nie komuna, dalej wybierałby piach z Wisły. Zrozumiałe, że za ten awans społeczny musisz teraz odsłużyć...Służ, tylko aport nie ma komu wołac już :)
wars98 Napisano 18 Marzec 2006 Napisano 18 Marzec 2006 Cześć Indian. Rzeczywiście trochę koledzy przeginają...A co do czołgu. Cieszę się, że ten T-34 nie zniknie. Co do tego z Wiśniewa to dobrze by było aby się odnalazł.Pozdro wars98
oksio Napisano 18 Marzec 2006 Napisano 18 Marzec 2006 Macie jakieś kompleksy ze na każdym dziale skaczcie sobie do gardła .Załóżcie sobie dział „epitety i wyzwiska” .Bo zaczyna się robić śmietnik na Forum.CZY TO DO WAS DOCIERA !
Wercyngetoryks Napisano 18 Marzec 2006 Napisano 18 Marzec 2006 Fiodor , jak mnie słyszysz? Nie mogłem się powstrzymać...hrhrhrhr, jak mnie słyszysz?! Nie bierz do siebie, grrrhrhrh OVER!A wracając do czołgu to tak jak z pedałami, niech będzie , niech go nikt nie przetapia i nie rozkrada, ale niech nie propaguje, nie szerzy i nie reklamuje! Lokomotywa ma już na przykład dość....
acer Napisano 18 Marzec 2006 Napisano 18 Marzec 2006 Ktoś mówił coś o awansie społecznym - przecież był ---->
Wercyngetoryks Napisano 18 Marzec 2006 Napisano 18 Marzec 2006 i nie wiem jak Wy ale ja optuje za tym rozwiazaniem :)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.