Skocz do zawartości

Policja w pancerzach

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Rzucil mi sie w oczy temat ZOMOWY w ogolnym i przypomnial mi ciekawostke. Na wycinku gazety angielskiej, przedwojennej oczywiscie, zdjecie policjanta polskiego w riot gear (in Poland when they riot, they riot!). Uderzal bardzo nowoczesny wyglad ubranka - helm (z przylbica bodajze), pancerz, tarcza, pala. Postaram sie to wygrzebac. Czy ktos cos wie o takim wyposazeniu?
Napisano
Witam,
w którymś z numerów Archeologii Wojskowej" był tekst o takich mundurkach" i są fotki, jak znajde to ten numer to napisze.
pozdr
Jadzia
Napisano

Drużyna Policji Państwowej w oporządzeniu do rozpędzania demonstracji. W rękach pistolety Mauser 1934 kal.7.65. Chętnie wymienię się zdjęciami PP z okresu IIRP. Kontakt na maila. JanW

Napisano
Gdyby dzis oddzialy prewencji zamiast z palkami wychodzily na akcje z pistoletami to z pewnoscia wzbudziliby wiekszy respekt wsrod kiboli. BTW: jesli tak wychodzili na akcje to przy tlumieniu demonstracji musialo byc sporo ofiar. Chyba ze mieli gumowe kulki :-).
Napisano
Witam! Ciekawy temat. Jako ciekawostkę mogę powiedzieć, że w przeddzień wybuchu II Wośny ŚWiatowej Oddziały Rezerwy Policji Państwowej w całym kraju miały na wyposażeniu zaledwie 460 kompletów takich zbroi.

W tamtym czasie (XX-lecie międzywojenne) raczej nie było mowy o żadnej przyłbicy przy hełmach - a juz napewno o przeźroczystych przyłbicach z tworzywa - takie pojawiły się dopiero 20 lat po wojnie - mogę sie mylić - ale wydaje mi sie, że jako pierwsi przeźroczyste przyłbice przy kaskach mieli policjanci Włoscy ok 1968 roku (co ciekawe - najpóźniejszy wzór kasków ZOMO, jest wzorowany na tym od Włochów). W Polsce kaski z tworzywową przyłbicą pojawiły sie przed wydarzeniami radomskiego czerwca 1976 roku.

A wszystkich zainteresowanych podobnymi tematami zapraszam na Internetowe Forum Policyjne (www.ifp.pl) do działu Historia Policji" w Polipedii lub do tego tematu: http://www.ifp.pl/index.php?name=PNphpBB2&file=viewtopic&p=192991&highlight=#192991

Serdecznie pozdrawiam!!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie