pawel012 Napisano 14 Marzec 2006 Autor Napisano 14 Marzec 2006 Ma ok. 10 cm długości. Część środkowa porusza się i jest zamocowany na dość mocnej sprężynie.Tak więc powtarzam pytanie: Co to może być?
woyta Napisano 15 Marzec 2006 Napisano 15 Marzec 2006 W latach 80-tych można było kupić od ruskich podobne ustrojstwo do strzelania rac sygnałowych. Wkręcało się od góry rodzaj pocisku ze spłonką, odciągało iglicę i blokowało w pozycji bezpiecznej i w odpowiednim momencie, manipulując kciukiem odwodziło się ten bezpiecznik - wajchę i puszczało, siła spężyny uderzała iglicą w spłonkę, następował wyrzut racy w górę. Gdzieś jeszcze to mam, ale patrony się skończyli :(pzdr woyta
TIX Napisano 15 Marzec 2006 Napisano 15 Marzec 2006 te otwory z tyłu mnie zmyliły :) poza tym sprężyna i zapadki" do blokowania aby sprężyna nie traciła własciwosci...i wyszła mi z tego waga ;-))) no tak...już sobie ide !!
pawel012 Napisano 15 Marzec 2006 Autor Napisano 15 Marzec 2006 Wielkie dzięki Jadziu.Naprawdę jestem pod wrażeniem wiedzy!Na temat produkcji p. S. Nakulskiego znalazłem tylko tyle w necie: http://www.earmi.it/armi/atlas/260.htmCzy możesz mi przesłać coś więcej o tych urządzeniach alarmowych" albo przynajmniej gdzie szukać o nich informacji?Z góry dziękuję za odpowiedz.
Jadzia Napisano 16 Marzec 2006 Napisano 16 Marzec 2006 Niestety to co napisałem wyżej, to wszystko co wiem na temat smoka", nie mam żadnych innych informacji, kiedyś przyswoiłem sobie ten opis jako ciekawostke do mojego archiwum:)pozdrJadzia
Jadzia Napisano 15 Marzec 2006 Napisano 15 Marzec 2006 Witam,to nie jest waga ani nic podobnego, jest to rodzaj pistoletu hukowego, a raczej urządzenia do strzelania". W okresie międzywojennym firma Stanisława Nakulskiego z Gdniezna produkowała jedyny w polsce pistolet kieszonkowy o kal 6,35 mm o nazwie SMOK. Dzisiaj praktycznie nie do zdobycia (wyprodukowano w sumie ok. 2000 sztuk tych pistoletów). Prawie zupełnie nie znany jest fakt, iż Pan Nakulski produkował również tzw. urzadzenia alarmowe będące protoplastą współczesnych czujników ruchu. Był to swego rodzaju samostrzał na naboje 6mm straszakowe. Po założeniu naboju i odciągnięciu iglicy, rączka "zamka była blokowana na występie obudowy. Całość mocowano do dwóch łebków śrubek lub gwoździ. Następnie sznurek który otaczał chroniony teren był do tej rączki mocowany. Potrącenie sznurka dawało efekt akustyczny ... budzący ze słodkiej drzemki nocnego stróża"Opis zaczerpnięty z aukcji allegro z przed lat.pozdrawiamJadzia
pawel012 Napisano 14 Marzec 2006 Autor Napisano 14 Marzec 2006 Ma ok. 10 cm długości. Część środkowa porusza się i jest zamocowany na dość mocnej sprężynie.Tak więc powtarzam pytanie: Co to może być?
Pytanie
pawel012
Ma ok. 10 cm długości. Część środkowa porusza się i jest zamocowany na dość mocnej sprężynie.
Tak więc powtarzam pytanie: Co to może być?
9 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.