Kiler Napisano 14 Marzec 2006 Autor Napisano 14 Marzec 2006 Pytanie jest takie jak w temacie. Prosze o podanie rodzaju wojsk stacjonujacych w koszarach. Slyszalem ze byly to jakies jednostki pancerne, majace na wyposazeniu czolgi. W miescie byli stosunkowo krotko. Dziekuje za ewentualne odpowiedzi.
Kiler Napisano 22 Marzec 2006 Autor Napisano 22 Marzec 2006 Nikt nic nie wie? A moze wiecie w jakiego rodzaju spisach i gdzie mozna znalezc takie informacje?
pająk Napisano 22 Marzec 2006 Napisano 22 Marzec 2006 Mój tato by wiedział, niestety nie żyje :(Pamiętam tylko jak wspominał, że w Zambrowie była jakaś duża fabryka dziewiarska czy tekstylna (wstążki, nici czy coś takiego) i jak wyjeżdżało stamtąd wojsko to delegacja kobiet poszła do dowództwa z prośbą o zostawienie przynajmniej jednej kompanii. Zdaje się że wtedy w Zambrowie nie było wielu mężczyzn w cywilu. Niestety wojsko wyjechało w całości. Nie wiem jakiego okresu dotyczy ta sytuacja - możliwe że mój starszy słyszał taką relację z czasów tuż po wojnie, ew. sam był w Zambrowie (wtedy byłaby to druga połowa lat 60-tych, pracował jako geodeta i robili zlecenia dla wojska).
Kiler Napisano 22 Marzec 2006 Autor Napisano 22 Marzec 2006 Tak, moglo to byc w drugiej polowie lat '60-tych. Niestety nic blizej nie wiem, dlatego pytam. Dzieki wielkie!!!
Kiler Napisano 20 Kwiecień 2006 Autor Napisano 20 Kwiecień 2006 Otrzymałem informacje, ze w latach 50-tych stacjonowal 33 batalion szkolny traktorów. Wiecie cos wiecej na temat tej jednostki? Gdzie szukac informacji o niej?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.