Skocz do zawartości

Jaka jednostka stacjonowała w Zambrowie po II wojnie?

Kiler

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Pytanie jest takie jak w temacie. Prosze o podanie rodzaju wojsk stacjonujacych w koszarach. Slyszalem ze byly to jakies jednostki pancerne, majace na wyposazeniu czolgi. W miescie byli stosunkowo krotko. Dziekuje za ewentualne odpowiedzi.
  • 2 weeks later...
Napisano
Mój tato by wiedział, niestety nie żyje :(
Pamiętam tylko jak wspominał, że w Zambrowie była jakaś duża fabryka dziewiarska czy tekstylna (wstążki, nici czy coś takiego) i jak wyjeżdżało stamtąd wojsko to delegacja kobiet poszła do dowództwa z prośbą o zostawienie przynajmniej jednej kompanii. Zdaje się że wtedy w Zambrowie nie było wielu mężczyzn w cywilu. Niestety wojsko wyjechało w całości. Nie wiem jakiego okresu dotyczy ta sytuacja - możliwe że mój starszy słyszał taką relację z czasów tuż po wojnie, ew. sam był w Zambrowie (wtedy byłaby to druga połowa lat 60-tych, pracował jako geodeta i robili zlecenia dla wojska).
  • 4 weeks later...
Napisano
Otrzymałem informacje, ze w latach 50-tych stacjonowal 33 batalion szkolny traktorów. Wiecie cos wiecej na temat tej jednostki? Gdzie szukac informacji o niej?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie