Skocz do zawartości

Władysław Podsibirski

jacobs

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
W dyskusj o szczelinie która toczy się na tym forum wars98 sugeruje że sprawa Piechowic i Podsibirski to wymysł specsłużb aby odwrócić uwagę od eksplorowania szczeliny!
Co o tym myślisz romcio?
  • Odpowiedzi 79
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
witam
Dosc ciekawy pomysł na odwrócenie uwagi,potencjalnych zainteresowanych.
ale nie na większą skalę.
Dezinformacja,to jeden ze sposobów technicznego prowadzenia walki.
przypominam ,ze II wojna światowa dla Polski nie skonczyla sie w 1945!!trwa do dzisiaj(Swinie zabija sie teraz bardziej humanitarnie,w na biało malowanych pokojach,
za pomocą pióra.
Cokolwiek pozostało na dolnym Śląsku,a pozostało nie mało.
I tak w nalbliższym czasie ,może do 20lat zostanie wszystko! całkowicie ograbione przez naszych opiekunów III rzeczplitej" trzeba się spieszyc.
Napisano
Zastanawiam się kolego romcio czy to możliwe ze pan Podsibirski dałby siętak wprowadzić w błąd?
Chyba ze mu zapłacili w co nie chce mi się wierzyć!
Przecież człowiek sam przeprowadził to śledztwo i jest przekonany że ten pocią tam jest!
I jeszcze jedna sprawa, te podziemia ciągną się kilometrami azpod Jagniątków i przecież tam też mogły być ukryte jakies transporty z dziełami sztuki!!
Pozdrawiam!
Napisano
->romcio

Napisałeś wczesnie pisząc o górze Sobiesz podziemne zbiorniki". Czy te zbiorniki maja kształt pół walca z studzienką wejściowa z jednej strony? Pytanie jest natury technicznej bo z takimi zbiornikami spotkałem sie na innych obiektach i o czymś one swiadczą.
Pozdrawiam
Napisano
tak M44
dokładnie,nie pamietam juz dokladnie, ale chyba posrodku byl filar,ze sciany,a raczej w stronę góry wchodziły dwa przewody metalowe(czyt.rury)to jakby rodzaj chłodnicy do ogromnych rozmiarów silnika (agregat).
napisz co wiesz
pozdrawiam
Napisano
->romcio

Z takimi zbiornikami spotkałem się na Antonówce były na róznych wysokościach góry i we Wróblowicach
Pozdrawiam
  • 11 months later...
Napisano
Witam!
Z zainteresowaniem przeczytałem wszystkie posty na forum bo kiedyś też mocno interesowałem się sprawą Sobiesza.
Pana Podsybirskiego poznałem osobiście, kiedy działał na Sobieszu. Wielokrotnie rozmawialiśmy i przyznam że sam nie wiem co o nim myśleć. Jeśli ktoś chciałby się z nim spotkać to mogę pomóc. Proszę o kontakt na gadu-gadu 1342545.
A co ja sądzę o tej sprawie?
Spędziłem na Sobieszu masę czasu. To prawda - góra jest przedziwnie nienaturalna. Jeśli ktoś lubi odkrycia, lubi się zastanawiać to polecam z całego serca. Ja choć byłem tam dziesiątki razy to odkrywam za każdym razem coś nowego. Mógłbym pisać godzinami o moich wrażeniach, przemyśleniach, doświadczeniach, tezach i antytezach, o tym co znajduje się w odwiierach robionych przez pana P itp...
Nie wiem czy są tu ukryte skarby śląska" (depozyty bankowe) czy cokolwiek innego. Natomiast o istnieniu podziemnego kompleksu jestem przekonany. Jest wiele przesłanek, które po zebraniu w jedną całość dają doś wyraźne wyobrażenie o dziajaniech, które tu musiały mieć miejsce. Dla mnie Sobiesz to przede wszytkim historia, która powinna zostać ujawniona bez względu na skarby.
Ale dziwią mnie pewne zdażenia, które miały miejsce całkiem niedawno. Skomentujcie je sami.
1. Na początku lat 90 nagle w lecie pojawi się mas funkcjonariuszy UOP. Miejsce ekspolowane przez ekipę pana P zosaje ogrodzone, straż 24h, panpwie na czarno ubrani w maskach i kamizelkach z niebylajakim uzbrojeniem odganiają każdego gapiowicza. Wjeżdża ciężki sprzęt. Z lasu dochodzą dzwięki wiercenia, głuche strzały. Wszystko obwiane wielką tajemnicą. W niedziele wybrałem sie na spacer. Wojska nie było. Znalazłem miejsce ogrodzone płotem z siatki. Przecisnąłem się pod spodem i zobaczyłem ogromy otwór szalowany prowizprycznie za pomocą dresek i żerdzi. Było bardzo wcześnie rano. W pobliżu nie widziełem nikogo więz zdecydowałem się na zejsie po drewnianej konstrukcji na dół. Zszedłem kilkanaście metrów. Niestety nie byłem przygotowany, na to że uda mi się wejść do lasu. Tym bardziej nie spodziewałem się tekiego odkrycia. Nie miałem nawet latarki więc musiałem się wycofać. Przyszedłem ponownie za kilka dni - nie pamiętam dokładnie czy był to poniedziałek, czy wtorek. Dziura była zasypana.
2. Kilka lat później nie wiedomo z jakich powodów i jakim prawem w lesie pojawilo się niemieckie wojsko. Zamórowali wejście do okolicznycz sztolni pod pretesem ochrony nietoperzy. O co chodzi? Co niemieckie wojsko ma do naszych nietoperzy? I czy w ogóle to o nietoperze chodzi czy może to tylko pretekst?
3. I tak już za dużo napisałem...

Jeśli chodzi o sprawe antygrawitacji w Jagniątkowie...co to za projekt? Pierwszy raz o tym słysze.
Wydaje mi się że to wytwór wyobraźni.
Owszem w Jagniątkowie istnieją tunele ale zrobione zostały po wojnie. Nie posiadam jednak informacji do czego służyłu czy też miały służyć.
Napisano
Moge dodac małą ciekawostke
W miejscowosci Jagniątków (okolice J.G) przeprowadzano proby z antygrawitacją
projekt Flukreisel.
byłem osobiście w tym miejscu i wiecie,ze tocalkiem mozliwe?!

Wiemy, kol. romcio, że to całkiem możliwe, że byłeś osobiście w Jagniątkowie.
  • 8 months later...
Napisano
pkowal ma racje,cos tam bylo i albo sie nie dalo wyciagnac tego ,albo to wyciagneli i poszlo do wladcow tego kraju-czyli za granice a kazdy wie kto tak naprawde rzadzi tym krajem -napewno nie te marionetki niby naszego pochodzenia,
kazdy z tych zolnierzy ktorzy obstawiali dostal podobno pol roczna wyplate za milczenie-:-D
Napisano
do diana

Ryszard Wójcik - agubione skarby Hitlera"

Nie chcę robić na forum reklamy księgarniom internetowym, ale wpisz sobie w wyszukiwarkę autora i tytuł. Ofert do wyboru do koloru.
Napisano
Witam kolego Jakops coprawda Władziu jest tu natym terenie inawet widuje go nieras ale myśle że należało by pytać Brzechwy lub Andersena, amoże w żeczy samej braci Grim.Powiem w sekrecie że ci Panowie w jeden szereg pasujom.
  • 2 months later...
Napisano

Pan Władek jest niezmordowany w swojej pracy...
Przedstawiem fotkę z przełomu roku 30 grudnia 2007.
Widać na nim wykop, w środku wiertnica a z tyłu koparka. Zdjęcie oczywiście z Sobiesza. Teren prac ogrodzony siatką. Na tabliczkach napis Teren prywtny..."....
Ha ha ha - w środku lasu.

Napisano
A'Propos Sobiesza. Znam miejsce, o którym jestem przekonany, że jest tam zasypany a raczej zawalony odstrzałem skalnym tunel. Nie sądze aby to był tunel z czasów wojennych. Raczej będzie to pozostałośc po jakiejś działalności górniczej ale gdyby ktoś chciał się pobawić w odkrywcę...
  • 2 weeks later...
Napisano
Byłem dzisiaj na Sobieszu. Takiego czegoś jeszcze nie wiedziałem. W pewnej części góra zamieniła się w wielkie wykopalisko. Teren jest ogrodzony i pilnowany ale udało mi się wejść. Ekipa wchodzi w górę ciężkim sprzętem. Wykopali luż kilkodziesięcio metrowy rów - taki szeroki, że mieści się w nim spora kopara. Ściany w najwyższym miejscu sięgają już kilkunastu metów wysokości. Mówią że jeszcze 2 metry...". Pożyjemy - zobaczymy.
Do marecki.: gg - 1342545.
Napisano
dosyć ciekawe jest spojrzenie na osobę p.Podsibirskiego i na górę Sobiesz przedstawione w książce p.Leszka Adamczewskeigo W jaskini czarnoksiężnika" z 2006r. - czy prawdopodobne osądźcie sami ale całkiem możliwe
Napisano
Fajnie że pokazali to w faktach. Widziałem telewizje ale nie spodziewałem się że to puszczą.
Oglądałem dzisiaj wykop z blizka - prace robią duże wrażenie. Rozmawiałem też z operatorem koparki. Mówi że są już bardzo blisko ale prace są trudne bo drążą w litej skale a ponaddto muszą odpompowywać stale napływającą wodę.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie