Skocz do zawartości
  • 0

pas oficerski?

osterode

Pytanie

Napisano

Witam.
Jako że ostatnio ubyło mi trochę na wadze i portki zaczeły lecieć z d... :)Zostałem zmuszony do ponownego noszenia paska. W swojej szafie znalazłem jeden taki...
Nigdy mu sie nie przyglądałem, aż do tej chwili i ta groszkowana klamra wydała mi sie co najmniej podejżana.
Panowie! Pytanie! Cywilny czy wojskowy? żołnierski czy oficerski? II wojenny czy wspólczesny?
dodam że na klamrze brak jest jakichkolwiek bić jedynie na pasie widnieje stempel 105"-oznaczający zapewne długośc.
Pozdrawiam

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Pamiętajcie, że jest to pas oficera, nie szeregowca, mógł byc szyty na zamówienie pana oficera (jak mundur) w związku z tym poszczególne pasy mogą się sporo do siebie różnić.
Pozdrawiam
Napisano
kalmra z aluminum - to zwykły jarmarczny pas udajacy oficerski - w latach sześdziesiątych bylo tego masa tak samo jak błyszczących lakierek z listkiem w szpic i krawatów na gumce z baletniczka
Napisano
Chyba nazywa się to klamrą oficerską" Wehrmachtu. Wykopałem taką jedną ale bez pasa. Charakterystyczne groszkowanie, dwa bodżce.
Pozdrawiam
Napisano
Tak myślisz? A może moja jest cynkowa? W kazdym razie nie stalowa, bo sie troche ukruszyła na brzegach i nie zardzewiała. Zrobię fotki i wstawię jutro, rzucicie okiem.
Napisano

Tutaj pan z SS nosi właśnie taki jarmarczny pas z klamrą" chętnie służę innymi przykładami.
Oj, Panie Lokomotywa... brakl mi słów.
Pozdrawiam

Napisano
Chyba, że pasy, o których pisze Lokomotywa były po prostu wzorowane na niemieckich, jakis rymarz czy kaletnik dorwał pas po wehrmachcie i zrobił taki sam.
Napisano
Pierwsi reenactorzy? Kochani to klamra oficerska z pasem. Klamra wykonana jest z aluminium (jak wiele klamer niemieckich), groszkowana, z dwoma bodżcami. Nie ma żadnych przesłanek, żeby uznać ten pas z klamrą jako jarmarczny". Jeśli to nie podróba" z ostatnich lat, to z pewnością oryginalny pas oficerski.
Pozdrawiam
Napisano
Jeśli to nie kopia klamry i pasa z ostatnich lat, to masz fajny fant. Nie daj się wymanewrować Osterode, jeśli kiedyś będziesz zmuszony to zrobić, to nie puszczaj go tanio!
Pozdrawiam
Napisano
Witam!
Dziękuję wszystkim za udział w temacie.
Niestety ja jako właściciel tego felernego" pasa nie mogę do końca stwierdzić jego 65-letniego pochodzenia (pomimo iż bym bardzo chciał).
Boruta: znal czyli cynkal inaczej? Możesz mieć rację. Sama sprzączka sprawia wrażenie cięższej niż aluminium. Jednak nie wiadomo dlaczego mam przeczucie , że znów się mylę...
Zapewne w sobotę się okaże, że to pas bundeswehry...
Pozdrawiam
Napisano
Tak, zresztą widać, że jest chyba chromowany, ja mam oryginał i pas jest przyszyty jak w polskich np, as nie tak dziwnie.
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie