Skocz do zawartości
  • 0

Rosyjska czapka.

Chrumiś

Pytanie

Napisano

Witam, kilka dni temu przy sprzątaniu starego mieszkania w Warszawie wyszło mi cos takiego z szafy. Czy ktos z szanownych forumowiczów orientuje się tak ze zdjec czy to moze byc oryginał czy jakas kopia. Przedmiot wygląda dość starawo i jezeli sie nie myle to nazywa sie Budiejówka czy jakos tak.
Za wszelkie sugestie bede bardzo wdzieczny i zgówry serdecznie dziekuje!!!
Pozdrawiam Chrumiś:)

23 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
A wiecie skąd ten oryginalny kształt budionówki? Szłom czyli hełm wojów ruskich był inspiracją; stąd nazwa rosyjska шлем. Sukienny szłom... zabawne.
Napisano
Dzieki za wszystkie odpowiedzi, tylko czuje jeszcze niedosyt, moze ktos wie cosik jeszcze,bardzo bede wdzieczny za informacje.

Pozdrawiam gorąco z gorącego Mazowsza!!!
Napisano
Na oryginał radziecki to mi nie wygląda.
Wzorowana na modelu wz. 1927.
Wnętrze nie takie, guziki też niewłaściwe.
Gwiazdy były staranniej przyszywane, na nie nakładano metalową emaliowaną gwiazdę.
Może to kopia teatralnalub coś podobnego?
Napisano
Witam, materiał z którego jest uszyta, to raczej nie jest sukno.Ale szczeze sie na tym nie znam wiec nie powiem dokładnie.
W każdym badz razie dzięki za wszelkie informacje.
Pozdro
Napisano
Jak powiedział Sovieticus, wzorowana na modelu 27. Sprawdź, czy w gwiazdce jaest ślad po odznace metalowej - wojskowe miały wbite metalowe gewiazdy (babu w babuszku, zwiezdu w zwiezdoczku :P). PTL - napisane alfabetem łacińskim, więc na pewno ktoś, kto to ewidencjonował nie był Sowietą (tzn. instytucja, która to pozyskała).

Dalej: sposób zapięcia odmiennie rózny...guziki do Budionnówek to były zalbo zwykłe, albo małe z gwiazdami, zapinane na wszyty w bok paseczek materiału... podobne są na allegro, tylko że pasek jest na zewnątrz.

Ciekawi mnie użyty materiał - to chyba nie jest sukno, prawda?
Napisano

Witam, kilka dni temu przy sprzątaniu starego mieszkania w Warszawie wyszło mi cos takiego z szafy. Czy ktos z szanownych forumowiczów orientuje się tak ze zdjec czy to moze byc oryginał czy jakas kopia. Przedmiot wygląda dość starawo i jezeli sie nie myle to nazywa sie Budiejówka czy jakos tak.
Za wszelkie sugestie bede bardzo wdzieczny i zgówry serdecznie dziekuje!!!
Pozdrawiam Chrumiś:)

Napisano

foto 9, na klapie widoczne jakies oznaczenia. Wiem ze nie ma to nic wspolnego z nomenklatura wojskowa, ale moze ktos bedzie wiedzial o co chodzi. Wnioskuje osobiscie ze moze to byc jakis numer inwentarzowy???

Napisano
Budzionnówka,wygląda na starą,eksponat z epoki cudu nad Wisłą,może miałeś przodka który podniósł ją z pobojowiska Ossowskiego n.p.pozdro.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie