Skocz do zawartości

PO CO POLICJA KONFISKUJE TWARDE DYSKI W CZASIE REWIZJI ?

pik78

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Przy okazji spektakularnych wpadek naszych kolegow z fantami ,media donoszą o konfiskacie kolekcji oraz o zabezpieczeniu twardych dyskow komputerowych " !!!

Mam pytanie ,byc moze naiwne (slabo sie orientuje w sprawach informatycznych i prawnych )po co to robią ?
Co im do tego co mamy na twardych dyskach naszych kompów ?
Czy już nawet posiadanie zdjęć broni,filmikow jest dowodem posiadania takowej broni ? Jakie są powody takich działań ,czemu ma to służyć ?

Za cholerę ,nie jestem w stanie tego pojąć :\\

pzdr
Napisano
Adresy,kontakty,namiary na gości o podobnym hobby.A może nie mają własnych,albo mają,ale słabe,wystawią na allegro zarobią parę groszy na paliwko,które spalili podczas tej interwencji.pozdro
Napisano
A co Pik, no przecież nie takich rzeczy szukają :

Acer - nie przesadzaj. Administrator.

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora administrator 07:39 06-03-2006
Napisano
Moze uda sie jeszcze gdzies cos komus ukrasc w imie prawa
mi kiedys zgarnieto kolekcje broni z XVI do XIX wieku w ten sposob.
Ciekaw jestem gdzie wisi teraz?!
Napisano
Witam!

A systemik legalny? Jak nie uda się przywalić z ustawy o broni i amunicji, zawsze można zrobić z kogoś pirata a na to też jest paragraf.

pozdrawiam
wilhelm6
Napisano
Pik a czyść sobie tą poczte :) czy to z serwera czy z dysku dane bez problemu można odzyskać.

A teraz policz sobie ile masz nielegalnego oprogramowania na dysku... i pomnóż to przez ileś tam tyś. grzywny...
Napisano
Tak Kaba ma rację, jak nie znajdą jakiegoś żelastwa to może jakaś skopiowana gierka, muzyka albo jakiś serialek się na dysku znajdzie. A w outlooku kasowanie wiadomości nic nie da. Ja od jakiegoś czasu mam pod maską pingwina i 100% legalny system.
pozdrawiam
Napisano
Za piraty umażają sledztwo, albo daja umożenie. Z tym spokojniej.
Bardziej chodzi im o kontakty wiadomości i namiary, na podejżane rzeczy. Czy nie wspołpracowąłes np.z Binladenem hehe
Napisano
Dzieki za odpowiedz ! Jak juz pisałem ,w tych sprawach jestem zielony zupełnie ...
No i zasrane gg tez przeswietla na wszystkie
sposoby ,prawda ?
Napisano
Policja przy przeszukaniach czy rewizjach czesto zabiera ze sobą jednostkę centralną PC. Na gg macie przewaznie cała liste kontaktów a dotego archiwum. Co do skasowanych danych to mozna je odzyskac bez problemu, trochę trudniej jest wtedy kiedy na dysku twardym na miejscu skasowanych danych zapisano nowe. Formatowanie dysku też jest do cofniecia.

Wydaje sie ze najlepszą metodą do trwałego usuniecia danych jest celny cios młotkiem w dysk komputera.
Napisano
Wydaje sie ze najlepszą metodą do trwałego usuniecia danych jest celny cios młotkiem w dysk komputera."

Da rade odzyskać dane po takim gruchnięciu".
Chyba żeby dysk w drobny mak.. ale kto ma tyle pary :)
Zresztą i z takiego pewnie też by dało cząstkowe dane odzyskać.

Ja tam nic nie blokuje, nie zabezpieczam, nie koduje bo jak mądry gość będzie chiał mi się na dysk włamać to i tak się włamie.

Kilka lat temu jak policaje po domach na wyrywki windowsy sprawdzali to postawiłem sobie jako główny system linuxa a windowsa na ukrytej partycji trzymałem i z dyskietki uruchamiałem po przywróceniu partycji :) Ale sprawdzili tylko kilka domów i mnie mineło :)
Napisano
Witam
Chodzi przeważnie o sprawdzenie legalności oprogramowania. Bo o to nie jest trudno. A ukrywanie nic nie da. A kontakty i poczta to sprawa prywatna nie ma się czego obawiać, chyba że ktoś prowadzi korespondencje z terrorystami
Napisano
yossarian - ech, zeby to takie proste bylo. Jak zachodzi podejrzenie popelnienia przestepstwa (paserstwa, posiadania broni/warezow/softu) to poczta przestaje bys sprawa prywatna - wtedy to sie nazywa zbieranie materialu dowodowego.

Pozdrawiam
Napisano
Trudnści z odzyskaniem danych pojawiają sie wtedy gdy na dysku zostało coś ponownie zapisane. Programy do odzyskiwania danych wcale też nie gwarantuja odzyskania danych w 100%. Istnieją komendy do formatowania , które formatują dysk w sposób bardziej skuteczny.

P.S. Aparat cyfrowy to też dysk
Napisano
aby usunąć całkowicie dane z dysku nalezy sformatować, nagrać nowe dane (wypełnić dokładnie dysk do do klastra), znów sformatować, znów nagrać, potem format i dysk czysty a dane nie do odzyskania. Taką procedurę stosują przynajmniej w jendostkach NATO.
Napisano
http://wydarzenia.wp.pl/kat,33314,wid,8217340,wiadomosc.html
Policja znalazła arsenał grupy mokotowskiej"
80 granatów, strzelbę, pistolet w formie długopisu i około 600 pocisków znaleźli policjanci z Centralnego Biura Śledczego na warszawskiej Pradze. Broń należała do jednej z najgroźniejszych grup przestępczych, tzw. grupy mokotowskiej". Do czego wykorzystywali ją gangsterzy?
Napisano
Sposoby zabezpieczenia dysków o których piszecie działają tylko przy próbach odzwyskiwania domowymi sposobami. W przypadku sprzętu specjalistycznego można odzyskać dane nawet po 10krotnym zapisaniu informacji w tym samym miejscu (w tym formatowaniu).

Oczywiście prawie nigdy nie uda się odzyskać 100% informacji, ale zasadniczo dużą część można.

Pozdrawiam
Krzysiek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie