Skocz do zawartości
  • 0

pocisk - bomba lotnicza ??

Gutek

Pytanie

Napisano

Witam
Proszę o identyfikację tego oto korpusu. Od czego to może byc? jakis pocisk czy moze cos z samolotu wyskoczyło. Wymiary ok srednica 26cm, wysokośc 57cm
Pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
A, to przepraszam za popsucie intrygi, nawet podejrzewałem, że to podpucha, ale... :)

Tia, z namiarami i fotkami ciężko będzie, nie mam nijakich elektronicznych pod ręką. :(

W każdym razie pocisk M-30 powstał z wyposażenia zwykłego M-13 w taką właśnie nadkalibrową głowicę plus usterzenie z ośmioma statecznikami połączonymi pierścieniem wiodącym. Osiągi były, jak łatwo wyczuć, mizerne.
Dlatego powstał M-31, miał takie samo usterzenie i głowicę, ale wydłużony silnik, mieszczący 11,2 kg paliwa (zamiast 7,1 kg jak w M-13/20/30).
Odpalano je z czteropociskowych wyrzutni koszowych Rama M-30 wzorowanych na niemieckich 28/32 cm sWG 41, potem wprowadzono ośmiopociskowe dwurzędowe Rama M-31, a w końcu dwunastoprowadnicowe samochodowe BM-31-12.

Pzdr

Grzesiu
Napisano
....Pojawiłu się oryginalne urządzenia. Na przykład w 2 Froncie Białoruskim skonstruowano tak zwaną latającą torpedę, bardzo prostą w konstrukcji. Na pocisku rakietowym M-13 żelaznymi obręczami umocowywano drewnianą beczkę o kształtach opływowych. Do beczki wlewano płynny
materiał wybuchowy. Ogólny ciężar takiego urządzenia wynosił 100-130 kilogramów. Dla nadania urządzeniu stateczności podczas lotu w tylnej części przymocowywano drewniany stabilizator. Odpalenia dokonywano z drewnianej skrzyni wyposażonej w żelazne płozy, spełniające rolę prowadnic. Przed wystrzałem skrzynię tę umieszczano w rowie i nadawano jej odpowiedni kąt podniesienia. W razie potrzeby torpedy te można było odpalać seriami po pięć - dziesięć jednocześnie.
9 czerwca przeprowaziliśmy strzelania doświadczalne. Wystrzelono 26 torped pojedynczo i seriami. Maksymalna odległość strzelania wynosiła 1400 metrów, a wybuchy miały taką siłę, że na gliniastym gruncie powstawały leje o średnicy sześciu i głębokości trzech metrów....."

Siergiej Sztiemienko
Sztab generalny w latach wojny"
Wyd. MON, Warszawa 1969.
Napisano
Tak, głowica ze zdjęcia Gutka pochodzi z radzieckiego pocisku M-30 lub M-31 (ale to była Waniusza, a nie Katiusza ;) ). Jest na tyle charakterystyczna, że i bez wymiarów się obejdzie.
Natomiast wynalazek Strazakawaffe - co po usterzeniu widać - od M-13 lub M-20.

Pzdr

Grzesiu
Napisano
strazak mozesz pokazac ten 380mm nie widziałem jeszcze takiego, a tak na marginesie to wydmuszka jest kumpla i on mi podał takie wymiary dopiero jak sie go zapytałem czy mierzył na środku to powiedział ze to był wymiar ze spodu. Pozdrowienia dla wszystkich firefighter'ów
Napisano
moze były robione w różnych firamach ??? obie część były łączone na zakładke moze to jakaś modyfikacja-pozdro-moze ktoś poszpera jeszcze na germańskich stronach-pozdro
Napisano

Skoro jesteśmy przy temacie to chyba ta głowica jest od katiuszy nadkalibrowej ale moge sie mylic. Proszę fachowców o wypowiedź na ten temat
Pozdrawiam

Napisano
Tia, to ciekawe, Szyrokorad też o nich pisał (powołując się na Sztiemienkę zresztą), a w jednej z ostatnich Frantowych Illustracji są nawet zdjęcia onych 'lietajuszczich torpied' - widać na nich jednakowoż, że były one torpedy sporządzane z pocisków M-20, a nie M-13, na które nakładano blaszane poszycie na drewnianym szkielecie; kaliber tego cudu sięgał - na oko - jakichś 270 mm, a długość całkowita gdzieś pod 2,50 m.

Pzdr

Grzesiu
Napisano
bomba lotnicza to napewno nie jest-prosze podaj wymiary-mogą to być wymiary-320mm-300 mm-280mm-200mm-380mm-jezeli jest to co myśle prosze dokładnie pomierzyć w najgrupszym miejscu-pozdro prosze o szybkie podanie bo może mnie nie być dłużej na forum-pozdro-gratuluje żadkiego znależiska
Napisano
Tak Panowie to jest ten pocisk 320mm na 100%. ta średnica 26cm którą podałem mierzyłem przy spodzie a na środku jest 32. Bardzo dziękuje za pomoc. Odpowiedź dla damianb" ta dziurka jest po odłamku
Napisano

Witam
Proszę o identyfikację tego oto korpusu. Od czego to może byc? jakis pocisk czy moze cos z samolotu wyskoczyło. Wymiary ok srednica 26cm, wysokośc 57cm
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie