VanWorden Napisano 9 Marzec 2006 Napisano 9 Marzec 2006 Witam!W Ciboli wchodzisz w All Metal naciskając i trzymając Pinpoint.. Jeśli spodziewasz się szukac na różnych terenach, to weź pod uwagę Vaquero, które ma manualne strojenie i włączany All Metal.. To taka Cibola z turbo doładowaniem:)PozdrawiamVW
sloneczny Napisano 9 Marzec 2006 Autor Napisano 9 Marzec 2006 OK, tylko ciekawy jestem czy lepsze jest strojenie ręczne? Jak Cibola ma rozwiązane strojenie, czy jest automatyczne? Czy nic nie zaszkodzi Ciboli chodzenie z wciśniętym Pinpointem przez np. 10 min?
VanWorden Napisano 9 Marzec 2006 Napisano 9 Marzec 2006 Nie sądzę żeby szkodziło.. Bardziej ucierpi Twój palec:)Po prostu przełączasz ją tylko w inny tryb pracy.. Cibola nie ma automatycznego strojenia tylko ustawione średnie" fabryczne. Dobre na ok.90% gruntów w Polsce. Mogą być czasem sytuacje, że przyda się manual..PozdrawiamVW
sloneczny Napisano 10 Marzec 2006 Autor Napisano 10 Marzec 2006 Vaquero oprócz recznego strojenia i stałej funkcji all metal, to się chyba niczym nie różni od Ciboli? oczywiście nie wspominając o cenie :) Zasięgi chyba są takie same?
beaviso Napisano 11 Marzec 2006 Napisano 11 Marzec 2006 Vaquero może być minimalnie bardziej czuły.[z testów na stronie Gary'ego]:I must say even though it's a manual ground adjust vers of Cibola, it sounds sharp on the Cibola's softer target signature.Muszę stwierdzić, że pomimo iż Vaquero jest odmianą Ciboli z dodanym ręcznym strojeniem do gruntu, to jednak daje wyraźny sygnał także tam, gdzie Cibola dawała już delikatny."Czyli wygląda na to, że dobrze dostrojony Vaquero ma normalnie czułość mniej więcej taką jak Cibola z podkręconym w górę progiem.
sloneczny Napisano 11 Marzec 2006 Autor Napisano 11 Marzec 2006 beaviso,skoro już zabrałeś głos to wypowiedź się na temat, jaki wykrywacz wg Ciebie ma najlepszy stosunek ceny do sprzętu, proszę oto także innych poszukiwaczy.Pozdrawiam sloneczny
VanWorden Napisano 11 Marzec 2006 Napisano 11 Marzec 2006 Witam!Zgadza się - oprócz wymienionych cech, Cibola niczym się nie różni.. Generalnie manual nie jest niezbędny(większość gruntów w Polsce jest absolutnie do przyjęcia na ustawione fabrycznie strojenie)ale w pewnych sytuacjach z pewnością kilka centymetrów więcej można uzyskać.. Szkoda, że Vaquero nie ma oprócz manuala także przełącznika na fixed":( A tak, sprawa poprawnego dostrojenia do gruntu jest w Vaku kluczowa i jeśli ktoś tego nie potrafi albo zaniedba w terenie, to gość z Cibolą będzie mu wyciągał fanty sprzed nosa.. Dlatego to właśnie Cibola ma ten ajlepszy stosunek":)PozdrawiamVW
beaviso Napisano 11 Marzec 2006 Napisano 11 Marzec 2006 Słoneczny,napisałem Ci tylko jak inni porównują Cibolę z Vaquero. Kolega VW napisał Ci także, że Vaquero może pogrążyć swego użytkownika, jeśli go poprawnie nie dostroi.Cibola mnie interesowała i interesuje, bo takową zakupiliśmy z przeznaczeniem dla mojej dziewczyny, ale w terenie jeszcze nie była. Miał być Rutus Ultra2, ale zakłóca się z posiadanym już przez nas Firstem Plus, więc trzeba było szukać czegoś innego. Przy wyborze kierowałem się entuzjastycznymi opiniami Gary'ego i spółki, głosem kolegi Sapertorun", opiniami kumpli z forum pomorskiego (gdzie są 4 tesoraki) i wreszcie super ergonomią tej konstrukcji. Wierzę, że właśnie ergonomia i zapowiadana dyskryminacja i selektywność będą niezłe. Jeśli zaś chodzi o zasięgi, to nie przewiduję zdetronizowania Firsta Plusa, który wypada naprawdę dobrze i sprawdził się nam w zeszłym sezonie wielokrotnie. Czas pokaże. Wg mnie to właśnie Ultra2 ma lepszy stosunek wartości do ceny niż Cibola. Zwłaszcza dla silnego chłopa, gdzie argument o lekkości Tesoro schodzi na dalszy plan.A Vaquero generalnie wybierają ci, którzy latają po terenie z mocno zmineralizowaną glebą.pozdr, M.
Martin Napisano 11 Marzec 2006 Napisano 11 Marzec 2006 Mogę przyznać ,że Rutuski to bardzo , bardzo dobry sprzęt za stosunkowo nieduże pieniądze. Skuteczność tych wykrywaczy jest równie dobra, aczkolwiek Rutusy + mają czasem problemy ze stabilnością , a nowsze z dyskryminacją ( zdarza się znajdować żelazne gwożdzie ,z czym w R+ ma wysokiej dyskryminacji się nie spotkałem). Twierdzę , że praca na Tesoro nie ozniesie na strzępy" Rutusa , ale praca na nim będzie o wiele bardziej komfortowa, szczególnie na pewnych specyficznych terenach.pzdr.
beaviso Napisano 11 Marzec 2006 Napisano 11 Marzec 2006 Od czasu zmiany, w połowie zeszłego sezonu, w moim Firście Plus sondy pełnej" na nową sondę z dziurką", żadnych problemów ze stabilnością nie doświadczyłem.Na temat zardzewiałych gwoździ głosu nie zabiorę, bo zdania nie mam. Wiem natomiast, że maszynka prawie zawsze wykrywa drut stalowy o okrągłym kształcie (zamknięty obwód). Dyskryminacja nie pomaga. Ale Tesoro też tak robi - na stronie Gary'ego jest o tym napisane ;-)
anRO Napisano 11 Marzec 2006 Napisano 11 Marzec 2006 Pare slow o Ultrze II.Uzywalem od lipca ubieglego roku do zimy,teraz ma ja brat.Nigdy nie wykopalem zadnego gwozdzia ani drutu chyba ze bylo to kilka zwoi lub byl grubosci 4mm.Natomiast zmora byly zardzewiale kapsle po piwie ale tak maja rowniez inne sprzety/nie wszystkie/.Nie da sie zdyskryminowac przedmiotu zardzewialego ktory jest wiekszy od pudelka zapalek.Na razie nie znam sprzetu za 850zl ktory by mial taki zasieg w trybie dynamicznym.Miedzy innymi wykopalem cztery 1 groszowki z 1933-34-36 roku,wszystkie z glebokosci wiekszej niz 20cm,w bardzo kiepskiej gliniastej glebie.Chyba wszyscy znaja wielkosc tej monety.Wiec stosunek ceny do oferowanych parametrow jest chyba dobry.To tyle.
rumianki Napisano 11 Marzec 2006 Napisano 11 Marzec 2006 ZDECYDOWANIE RUTUS SOLARIS1)cena jak na jego możliwości jest niska 2)polski producent w razie awarii masz sprzęt naprwiony w miarę szybko 3)skonstruowany jest specjalnie z myślą o polskich poszukiwaczach czyli na monetki oraz na militaria.
sloneczny Napisano 16 Marzec 2006 Autor Napisano 16 Marzec 2006 Do VW,Pozwole sobie zacytować Twoje słowa Jeśli poczytać moje posty to widać wyraźnie że nawet Tejona czy inne Tesoro rekomenduję jako spoko sprzęty (sam się cieszyłem Tejonem i sądzę że to najlepszy Tesoro w ich historii)" To jest wypowiedź dosyć stara, ale czy nie było jeszcze CORTES'a, czy wg Ciebie Tejon jest lepszy od Cortesa? Ja sądziłem że skoro Cortes jest droższy to powinien być lepszy. Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.