Skocz do zawartości
  • 0

granat z płomieniem

berdan

Pytanie

Napisano
Szanowni, proszę o pomoc.W zeszłym roku trafiłem taki oto emblemat, pozostał jeden uchwyt, dwa pozostale sa niestety urwane.Fant pochodzi z okolic Raiszewa.Czy ktoś może mi dostarczć wiecej?Kraj pochodzenia?Kiedy był używany i przez jaką formację?Będę bardzo wdzięczny za info.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
beyo - dzięki za linkę, ściągnałem zdjęcia.To chyba jest to czego szukałem, zaczepy bardzo podobne, także sam kształt granatu i płomienia.Do pełni szczęścia brakuje mi tylko wymiarów...Może coś masz?pozdro dla wszystkich którzy starali się pomóc...
Napisano
Niestety nie dysponuje w tej chwili aparatem, by zrobić zdjęcie.
Emblematy te były noszone np. na ładownicach" ,torbach (nie wiem jaka jest prawidłowa nazwa tych ładownic). Dysponuje zdjęciem orginalnego pasa grenadiera napoleońskiego i u nich te granaty były noszone właśniew rogach klapy Ladownicy", a pośrodku cyfra z nr pułku. U rosjan mogło być podobnie choć mój granat jest dość spory i wydaje mi się że raczej był umieszczany centralnie na klapie torby (ładowmicy). Pozdr.
Napisano
Podobny (jeśli nie identyczny) płomień wystąpił na forum PS:
http://www.poszukiwanieskarbow.com/Forum/viewtopic.php?t=9422&highlight=
Napisano
Szanowni, proszę o pomoc.W zeszłym roku trafiłem taki oto emblemat, pozostał jeden uchwyt, dwa pozostale sa niestety urwane.Fant pochodzi z okolic Raiszewa.Czy ktoś może mi dostarczć wiecej?Kraj pochodzenia?Kiedy był używany i przez jaką formację?Będę bardzo wdzięczny za info.
Napisano
Witam emblemat jednostek grenadierskich.Gdzie tak mniej więcej w tym Raiszewie wykopany ?? bo raczej wygląda na I światową.Pozdrawiam
Napisano
ciężko precyzyjnie prowiedzieć gdzie- generalnie między jabłonną, a Raiszewem po stronie Wisły - miedzy jezdnią a wałem p.powodziowym. Grenadierzy, ale z jakiej armii?
Napisano
To nie są rysunki odzwierciedlające dokładnie obraz twojego granatu, to raczej 'graficzne pomysły'z epoki sygnalizujące gdzie mógł być. Wyrażniejszy skan i tak nie pozwoli na upewnienie się czy to ten.
Napisano
W 1915 ten teren był zajęty przez 169 brygadę piechoty Landwehry podczas oblężenia twierdzy Modlin". Wcześniej były tam polowe pozycje Rosyjskiej artylerii.
Napisano
masz jakieś fotki z takim granatem?Trudność polega na tym, że tego oznaczenia używano powszechnie w XiX wieku w prawie całej Europie.Mój kolo który fant widzial twierdzi np, że to z okresu wojen napoleonskich.
Napisano
Masz całkowitą rację to bardzo powszechny emblemati funkcjonował powszechnie w wielu armiach.Działań wojsk Napoleona w tym rejonie Jabłonna-Raiszew jednak nie było.
Napisano

Witam
Podobny stylistycznie gorejacy granat" z pobojowiska 1806 roku ( Golymin ). Zalaczam mapke moze sie przyda:)
http://www.napoleon-series.org/images/military/maps/1807/golimin2.jpg
pozdrawiam maciej

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie