Romo Napisano 1 Marzec 2006 Autor Napisano 1 Marzec 2006 Co to może być ta gwiazda dawida , mapa pochodzi z 1803 roku.
getton Napisano 1 Marzec 2006 Napisano 1 Marzec 2006 Dzielnica lub cmentarz żydowski, choć bardziej stawiam na to drugie.Niestety żeby coś powiedzieć więcej, musiałaby być pełna mapa...
Romo Napisano 1 Marzec 2006 Autor Napisano 1 Marzec 2006 Sorki chłopaki ale nie mogę załączyć więcej zdjęcia bo nie mam, ale powiem że jest to na obrzeżu miasta, poza murami miejskimi(istniejącymi jeszcze wówczas), dzielnica lub synagoga to chyba nie jest bo w tym czasie istniały one w centrum miasta, cmentarz ???? kurde też usytuaowany był w innym miejscu, ....... gwiazda Dawida, cóż może jeszcze oznaczać ?
Romo Napisano 1 Marzec 2006 Autor Napisano 1 Marzec 2006 ...albo to w kółeczku, sorki za te wycinki ale mam to z ksiażki majątki wielkopolski"
getton Napisano 1 Marzec 2006 Napisano 1 Marzec 2006 Może być zaznaczona karczma żydowskiego arendarza, może być osada żydowska, lub cokolwiek.To że za murami, potwierdzałoby hipotezę cmentarza, było bowiem zarządzenie władz o wyprowadzeniu cmentarzy poza tereny miast i miasteczek. Poza tym Żydzi mieli swój obrzęd pochówku, a pewnie hitlerowcy zrównali to miejsce z ziemią...
Cronos Napisano 1 Marzec 2006 Napisano 1 Marzec 2006 Bedzie trudno ponieważ może to oznaczać dosłownie wszystko, niezupełnie jakiś obiekt Żydowski. Najbardziej pomogła by legenda tej mapy. Autor mógł pod tym oznaczeniem ukryć coś zupełnie innego np: pomnik, słup drogowy, szpital bądź co tylko sobie nie wymyslił:/
Pytanie
Romo
Co to może być ta gwiazda dawida , mapa pochodzi z 1803 roku.
6 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.