Skocz do zawartości
  • 0

kpt. WP

dr.Wstrząs

Pytanie

Napisano

Witam.
W rodzinnych zbiorach posiadam takie zdjęcie mojego dziadka. Często gdy je komuś pokazuje pytany jestem o medale które są tam widoczne i nie znam odpowiedzi. Uświadomiłem sobie ze wstydem że w zasadzie to ja niewiem nic o karierze wojskowej mojego przodka. Postanowiłem to nadrobić i nie świecić oczami" w przyszłości.
Pytanie w związku z tym jest takie: czy ktoś z szanownych forumowiczów mógłby zidentyfikować te odznaczenia? lub podać link do strony z polskimi odznaczeniami z tamtego okresu, oraz czy można coś powiedzieć na pdst. tego zdjęcia i kolejnego w jakiej formacji mógł służyć?

Dziękuję za wszelką pomoc.

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Gwiazdka na wstążce VM to rany odniesione w jednej bitwie.

Różowy nazwałbym raczej amarantowym.
Napisano
na oko i bez przygotowania ...

nad lewą górną kieszenią odznaka za dwukrotne cieżkie zrananie na froncie", medali nie potrafię poznać, pod nimi 2 odznaki pułkowe - ciężko mi je rozpoznać ale najbardziej przypominają górna 8 Pułk Ułanów, a dolna 23 Pułk Ułanów.
Napisano

Witam.
W rodzinnych zbiorach posiadam takie zdjęcie mojego dziadka. Często gdy je komuś pokazuje pytany jestem o medale które są tam widoczne i nie znam odpowiedzi. Uświadomiłem sobie ze wstydem że w zasadzie to ja niewiem nic o karierze wojskowej mojego przodka. Postanowiłem to nadrobić i nie świecić oczami" w przyszłości.
Pytanie w związku z tym jest takie: czy ktoś z szanownych forumowiczów mógłby zidentyfikować te odznaczenia? lub podać link do strony z polskimi odznaczeniami z tamtego okresu, oraz czy można coś powiedzieć na pdst. tego zdjęcia i kolejnego w jakiej formacji mógł służyć?

Dziękuję za wszelką pomoc.

Napisano
Alianckie odznaczenie MEDAILLE DE LA GRANDE GUERRE -
Medal Wielkiej Wojny 1914-1918.

http://medaille.decoration.free.fr/France/P_Medaille/M_C_1418.htm

Hallerczyk?
Napisano
Poprawka ten medal jest międzyalinacki:
Medal Zwycięstwa

http://medaille.decoration.free.fr/France/P_Medaille/M_Victoire.htm
Napisano

Nad kieszenią gen. Józefa Dowbor-Muśnickiego odznaka krzyż dowborczyków".

Poznaniak, Wielkopolanin?

Napisano
Witam.Mi się wydaje,ze ten mały krzyżyk na prawej klapie to Krzyż I Polskiego Korpusu w Rosji,a ten krzyż na samym dole to Odznaka Honorowa Za Wybitną Działalność Na Polu Ratownictwa Mienia Polskiego,Zabytków i Dzwonów na Terytorium b.Cesarstwa Rosyjskiego w latach 1915-1920!
Odznaczenia na wstążkach są francuskimi medalami.Pierwszy za I wojnę,a drógi to medal Za Oddanie i Poświęcenie.
Została jeszcze ta pierwsza odznaka w formie krzyża.Sprubuje ją znależć.Pozdrawiam...
P.S.zawsze się moge mylić...
Napisano
Dzięki za zainteresowanie tematem
grba, nie jestem w stanie potwierdzić czy Hallerczyk czy Dowborczyk bo jedyna osoba którą znam a która pamięta tamte czasy jest przyjaciólka mojej śp. ciotki i ojca ale z racji jej wieku /95 lat/ nie jest w stanie przypomnieć sobie jaki kolor miał śliniaczek", niebieski czy różowy a to byłby najlepszy identyfikator. Ale jak sam zauważyłeś jest tam też krzyż dowborczyków.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie