Skocz do zawartości

Pociągi Pancerne-Hełmy załóg

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Na dzieńdobry:
Używano min. francuskiego hełmu wz.15 przerobionego w Polsce na typ czołgowy.

A więcej informacji tutaj:
http://www.iirp.prv.pl/pancer/inny/franc_15_czolgowy/Dow_panc_inne_francuski_wz15_czolgowy.htm

Napisano

A tutaj zdjęcie w hełmach francuskich wz.15, ale bez przeróbek. Hełmy zaczęto przerabiać na typ czołgowy gdyż daszek przeszkadzał patrzyć przez wizjery.

Nie mam lepszej jakości tego zdjecia, ale jak sie przyglądnąć, to w środku siedzi 4 oficerów w czapkach, a miedzy nimi ktoś w hełmie niemieckim wz.16 lub 17.

Napisano
Od 1930 to nie wiem, ale przegladalem jakis czas temu pod tym katem fotki zalog pociagow.
Przed 1930 to byly adriany i niemieckie/austriackie, wypatrzylem tez cos co pasowalo jedynie na wloskie. Ale jakie to zdjecie to nijak nie bede w stanie sobie przypomniec.
Napisano
Cytat z mojej strony:
W jednostkach pociągów pancernych pozostawiono hełmy jedynie dla plutownó szturmowych, po 27 hełmów na pociąg. W rozkazie o wycofaniu hełmów podano z 1928 roku: ...bronie pancerne otrzymają specjalne hełmy typu czołgowego i w miarę uzyskiwania tego sprzętu będą one przydzielane. Hełmy piechoty nie nadają się do tego celu...". Rozkaz ten nie był jednak w pełni i konsekwentnie wykonany, bo np. w 1930 roku dowódca dyonu pociągów pancernych prosi o zmianę normalnych hełmów francuskich na hełmy tego samego typu przewidziane dla czołgów. Natomiast pierwszy i drugi dyon samochodów pancernych proszą o zezwolenie na przeróbkę posiadanych i będących w użytku hełmów francuskich na hełmy typu czołgowego.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie