Hartmann Napisano 24 Luty 2006 Autor Napisano 24 Luty 2006 Witam!Głupie pytanie . Jakie hełmy były uzywane przez załogi pociągów Pancernych - zwłaszcza od 1930.Hart
Widdowmaker Napisano 24 Luty 2006 Napisano 24 Luty 2006 Na dzieńdobry:Używano min. francuskiego hełmu wz.15 przerobionego w Polsce na typ czołgowy.A więcej informacji tutaj:http://www.iirp.prv.pl/pancer/inny/franc_15_czolgowy/Dow_panc_inne_francuski_wz15_czolgowy.htm
Darda Napisano 24 Luty 2006 Napisano 24 Luty 2006 Jeśli dobrze patrzę w lewy dolny róg tej fotki, to takie same jak Ty w swojej pancerce :-)
Darda Napisano 24 Luty 2006 Napisano 24 Luty 2006 Ups... Widdowmaker zdążył przede mną :-)Pozdrawiam, Darda
Gebhardt Napisano 24 Luty 2006 Napisano 24 Luty 2006 Uwazalem ze obowiazywalo umundurowanie i wyposazenie jak w calej broni pancernej, do ktorej pociagi pancerne nalezaly. Czy mam racje?
Widdowmaker Napisano 24 Luty 2006 Napisano 24 Luty 2006 A tutaj zdjęcie w hełmach francuskich wz.15, ale bez przeróbek. Hełmy zaczęto przerabiać na typ czołgowy gdyż daszek przeszkadzał patrzyć przez wizjery.Nie mam lepszej jakości tego zdjecia, ale jak sie przyglądnąć, to w środku siedzi 4 oficerów w czapkach, a miedzy nimi ktoś w hełmie niemieckim wz.16 lub 17.
mietek Napisano 26 Luty 2006 Napisano 26 Luty 2006 Od 1930 to nie wiem, ale przegladalem jakis czas temu pod tym katem fotki zalog pociagow.Przed 1930 to byly adriany i niemieckie/austriackie, wypatrzylem tez cos co pasowalo jedynie na wloskie. Ale jakie to zdjecie to nijak nie bede w stanie sobie przypomniec.
Widdowmaker Napisano 26 Luty 2006 Napisano 26 Luty 2006 Cytat z mojej strony:W jednostkach pociągów pancernych pozostawiono hełmy jedynie dla plutownó szturmowych, po 27 hełmów na pociąg. W rozkazie o wycofaniu hełmów podano z 1928 roku: ...bronie pancerne otrzymają specjalne hełmy typu czołgowego i w miarę uzyskiwania tego sprzętu będą one przydzielane. Hełmy piechoty nie nadają się do tego celu...". Rozkaz ten nie był jednak w pełni i konsekwentnie wykonany, bo np. w 1930 roku dowódca dyonu pociągów pancernych prosi o zmianę normalnych hełmów francuskich na hełmy tego samego typu przewidziane dla czołgów. Natomiast pierwszy i drugi dyon samochodów pancernych proszą o zezwolenie na przeróbkę posiadanych i będących w użytku hełmów francuskich na hełmy typu czołgowego.
sura Napisano 27 Luty 2006 Napisano 27 Luty 2006 Ktoś może dysponuje zdjęciem/zdjęciami wnętrz wagonów pancernych?
malpa Napisano 27 Luty 2006 Napisano 27 Luty 2006 Sura W czesci II o pociagach peancernych sa fotki wnetrza
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.