ponury Napisano 24 Luty 2006 Napisano 24 Luty 2006 Teoretycznie ciekawym miejscem było by tzw. Jeziorko Dziekanowskie za Łomiankami.W 39r. we wrześniu nasza armia zatopiła tam sporo sprzętu.Jeszcze w okupację AK wyławiało coś dla siebie.Wszystkiego napewno nie wyłowili.
KURT2005 Napisano 24 Luty 2006 Autor Napisano 24 Luty 2006 Magnesiki mozna kupic na allegro sa rózne rodzaje i kształty ale ceny tez różne:)mocowanie we własnym zakresie linka tez jest tania.Ale naprawde trzeba sie zastanowic czy warto.
01111977 Napisano 24 Luty 2006 Napisano 24 Luty 2006 Bardzo prosze o linki jesli mozlewe( link do neodymkow na allegro) oczywiscie.Z gory dziekuje
Darek419 Napisano 24 Luty 2006 Napisano 24 Luty 2006 http://www.allegro.pl/item88814356_magnes_magnesy_neodymowe_50_50_n_45.html
KURT2005 Napisano 24 Luty 2006 Autor Napisano 24 Luty 2006 Prosze w Allegro w szukaj wpisac MAGNES mi wyskoczyło 5 stron.A tu link mozna w niego kliknąc http://www.allegro.pl/search.php?string=magnes&search_type=1&exclude=&location_radio=1&selected_country=1&state=0&city=&price_from=&price_to=&category=0&order=t&st=gtext&listing_sel=2&listing_interval=7MOZE LINK ZADZIAŁA
honker Napisano 25 Luty 2006 Napisano 25 Luty 2006 a nie lepiej od producenta ma zakład gdzieś na babicach oglądałem jego stronę chyba na goglach ma różnego typu również z uchem a czy nie lepszy byłby elektromagnes ? zawsze można by wyłączyć prąd w nieciekawej chwili ( w temacie o studniach któryś z kolegów pisał że wyciągnął f1 za zawleczkę) pozd,marek
TIX Napisano 25 Luty 2006 Napisano 25 Luty 2006 tak z ciekawości... magnes ma udźwig 60 kg ... to jeśli do czegoś pod wodą się przyczepi ( np do jakiegoś wraku samochodu) to aby go oderwać będzie potrzebna linka która wytrzyma 60 i więcej kg ? :) a moze żyłka ? wędkarska ;)
woyta Napisano 25 Luty 2006 Napisano 25 Luty 2006 Najsampierw proponuję ćwiczenie. Wziąć mały magnes neodymowy i przyłożyć do rury stalowej. Uważać na palce! Duży magnes większy ból! I próbować oderwać. Z zardzewiałymi klamorami mniejszy problem, gorzej jak leży w mule. Czy ktoś próbował wyciągać z łódki, pontonu dobrze zassaną kotwicę? Tak może być w przypadku płaskich gładkich blach np. zatopiony samochód. Co do żyłki to też odradzam, jeżeli już to linka alpinistyczna czy coś w tym stylu, o dużej wytrzymałości na zerwanie. Dużym problemem jest samo mocowanie sznura do magnesu. Optymalnie to magnes z dziurą w środku. Czy na linkę czy na śrubę. Znam parę studni z utopionymi kankami z mlekiem :) Problemem nie jest ruszenie jej z dna, ale wyciągnięcie z powierzchni wody do góry. Różnica 6-8m. pzdr woyta
sexo Napisano 25 Luty 2006 Napisano 25 Luty 2006 do krazka mozna rozkminic mocowanko, stalowy pierscien wokol magnesu, leciutko nawiercic w pierscieniu i magnesie otwory, np 4, co by mozna bylo srubami polaczyc, a do pierscienia przymocowac solidne ucho do linki ( bedzie lepsza niz zylki, nawet latwiej przy wyciaganiu, jest za co zlapac).ale ja pomysle nad zrobieniem elektromagnesu, budowa prostsza niz cepa, a zawsze mozna wylaczyc zasilanie jak nie da rady czegos wytargac.musze cosik takiego zmontowac, jak u nas w Elblagu poglebialikanał koło nowego portu, to powyciagali kupe bagnetow i innych gadgetow, budowlancy raz dwa je powybierali, ale cos jeszcze powinno zostac :)
maxim026 Napisano 25 Luty 2006 Napisano 25 Luty 2006 wlasnie te mocowanie to jest najgorszy problem, jak ktos wpadnie na jakis dobry pomysl to prosze sie pochwalic, pozdrawiam.
sexo Napisano 25 Luty 2006 Napisano 25 Luty 2006 apropo elektromagnesu, jakby sie ktos orientowal (raczej umysl fizycznie scisly) jakiej wielkosci rdzenia uzyc oraz ilosc zwoi i fi drutu do zasilania 12 V aby uzyskac jak najmniejsze straty oraz wzrostu temperatury?:)
berdan Napisano 25 Luty 2006 Napisano 25 Luty 2006 koledzy - czytam te wypowiedzi, trochę ich jest...Ale zasadnicze pytanko:czy ktoś z Was (nie jacyś znajomi...)wyjął coś ciekawego magnesem?sam szukam parę lat, znam też wielu poszukiwaczy i opinia jest dośc agodna- nikt nic ciekawego na magnes nie trafił...
j35 Napisano 25 Luty 2006 Napisano 25 Luty 2006 Na forum jest spec od eodymania" ,Grove3 się nazywa.Sporo o temacie można się dowiedzieć z forum PS ,w dziale poszukiwanie skarbów" jest b. długi temat szukanie magnesem".Polecam.Dałem link do niego ,ale cosik nie działa.Pzdr
maxim026 Napisano 26 Luty 2006 Napisano 26 Luty 2006 ktos moze sie czyms pochwalic, jakos mi sie wydaje ze prendzej rozrywek nawyciongamy nisz jakis ciekawych fantow np , bron , puchy, chalery.////??????
zaraz Napisano 26 Luty 2006 Napisano 26 Luty 2006 Bawię się w rzucanie magnesem od paru lat. Z racji że spędzam urlopy na Mazurach ( pływam żaglówką ), głownie tam poszukuję.Moje znaleziska to głównie utopione przez żeglarzy sztućce, narzędzia,i błystki wędkarskie.A najczęściej to puszki po konserwach ,kapsle, stare baterie,itp. No ,na osłodę dodam że w ubiegłym sezonie trafiłem na zrzutowisko rozrywek ( stany agonalne ). Wydaje mi się że ciekawsze fanty (jeżeli są) siedzą w mule .Magnes ciągnięty po dnie ich nie złapie . Jeżeli już to magnesem na tyczce.Pzdrw.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.