Skocz do zawartości

Tygrys B -z MOB

huk 100

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Zaden Tygrys B, tylko niekompletna i zardzewiala 8.8cm KwK 43 L/71 z dwuczesciowa lufa w jarzmie i ze zrzynem przedniej czesci wiezy Henschel'a do Pz.Kpfw. VI Ausf B.Widac slady po wylamanych wieszakach" ogniw gasienicy.
Tytul watku mylacy - myslalem, ze MOB wzbogacilo zbiory.
Pozdrowienia
Grendel
Napisano
Nie chodzi o to czy ktoś ma czy nie, tylko się też napaliłem na niewiadomo co wchodząc tutaj ;-)

BTW czy to złomiarze pocieli czy wojsko rozwaliło reszte??
Napisano
jezeli sie pomyliłem to sory -a co do eksponatu to nie wiem kto go tak urządził trzeba zapytać MOB-pod0bno to depozyt kogoś znanego z pod Warszawy ale juz nie pamiętam-dawno tam byłem wydaje mi sie ze jest tak w muzeum opisany ze to jestTy.Królewski ale moge nie pamietać i sie myle -nara
Napisano
lufa ta kiedyś miała jeszcze hamulec wylotowy , który sobie ktoś w nocy pożyczył . Obiło mi się o ucho , że podobno już go namierzyli . Prawda to czy nie?
Napisano
Strazakwaffe,
Nie chodzilo mi o jakosc eksponatow, ale o wprowadzajacy w blad (w dodatku niepoprawny!) tytul watku.
Obiekt znany, ale zdjecia i tak fajne - zapomnialem za nie podziekowac, co niniejszym czynie: dziekuje!
Pozdrowienia
Grendel
Napisano

Errr...Pz.Kpfw. VI Ausf. B to wlasnie to, co nazywasz T.K.
Jesli juz koniecznie Tygrys, to II", albo Königstiger", ale nie Tygrys B...Ot i wszystko.
Na oslode - takie samo jarzmo, armata i wieza z dokrecona reszta" ;o)
Pozdrowienia
Grendel

Napisano
A już tak zupełnie poza tematem to powinno się mówić Królewski Tygrys czy Tygrys Bengalski?? Bo jakoś tak znalazłem że Königstiger" to Panthera tigris tigris" czyli Tygrys Bengalski"...
Napisano
panie Grendel to ja juz nic nie rozumię to drugi tygrys nazywany B bo na pierwszego mówili A i tak podają to w pubikacjach-czy to pana filozofia-prosze mi wytłumaczyć jak chłopu na roli-siemka
Napisano
Huk 100,
Podnosze kwestie poprawnosci nazewnictwa.
Ten pierwszy" Tygrys, to Pz.Kpfw.VI Ausf E.Inaczej: Tygrys", Tygrys I", VK4501(H)" - to oznaczenie prototypu od Henschel'a, czasami uzywane niezbyt poprawnie, jako oznaczenie serii produkcyjnej.
Ten drugi" zas to Pz.Kpfw. VI Ausf B.Inaczej Tygrys II", VK4503", Pz.Kpfw. Tiger Ausf B".Takie nazwy pojawiaja sie w dokumentach.Königstiger" tez w zasadzie nie jest nazwa do konca oficjalna...
Nie bylo czegos takiego, jak Tygrys A", czy B".
Nie ma w tym zadnej filozofii.I wlasnie tak podaja publikacje.
A za zdejcia jeszcze raz dziekuje!
A propos - ma ktos zblizenia detali gwintu mocowania zamka tej armaty?Oraz detale jarzma od wewnatrz?
Michal L,
Tiaaa...Bledne tlumaczenie i to podwojnie ;o)Ale coz - przyjelo sie w polszczyznie.
Pozdrowienia
Grendel
Napisano
Jezeli p.Grendel pozwoli to poszperam w wolnej chwili w pubikacjach i postaram sie coś zeskanować na temat nazewnictawa Tygrys B bo równiez sie z takimi spotakłem -siemka
Napisano
Pojecia typu Tiger B" spotkasz i u tak szacownych autorow, jak Spielberger, ale beda to skroty myslowe, a nie pelne nazwy.Problem lezy w tym, ze pozniej sie to pojawia w przekladach (i roznistych kompilacjach modelarskopodobnych) zaczynajac zyc wlasnym zyciem jako pelna i oficjalna nazwa, ktora nie jest.
Jentz to calkiem niezle opisal.
Pozdrowienia
Grendel
Napisano
ok.masz racje ze powinno sie pisać PzKpfw 6[sory za 6]Ausf.B lub PzKpfw 6 Ausf.H1 itd.ale na forum wszyscy wiedzą o co chodzi nawet w rozmowie między kumplami tak mówimy-p.Grendel !nie ujmując nic z pana wiedzy- siemka

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie