Mathew Napisano 22 Luty 2006 Autor Napisano 22 Luty 2006 Jesienią namierzyłem ciekawą studnię. Najdziwniejsze jest to że znajduje się 2 metry poniżej szczytu ostańca.Mathew
Mathew Napisano 22 Luty 2006 Autor Napisano 22 Luty 2006 Otwór znajduje się za głazem. Po lewej jest szczyt. Dawniej studnia była wyższa. Widać to po wyoblonej sciance, jeno z czasem górna część musiała się rozpaść.Mathew
Mathew Napisano 22 Luty 2006 Autor Napisano 22 Luty 2006 Trochę dziwny jest wybór miejsca na studnię. Teoretycznie łatwiej byłoby kopać poniżej na poziomie pola. Kucie w skale tez nie łatwe. No chyba, że jest to jakaś cysterna na wodę.Mathew
wilzken Napisano 23 Luty 2006 Napisano 23 Luty 2006 Bardzo intrygujące miejsce. Nie pozostaje Ci nic innego jak na wiosnę dokładniej je spenetrować. Proponuję zrobić to wczesną wiosną gdy będzie jeszcze chłodno, bo potem to może być tam kupa robactwa ze żmijami włącznie. One lubią się wygrzewać na takich nasłonecznionych miejscach, a przy okazji może któraś tam wpaść...
Mathew Napisano 23 Luty 2006 Autor Napisano 23 Luty 2006 Może był tam zamek ale miejscowi nic na ten temat nie wiedzą. Ewentualne zejście nie powinno być niebezpieczne, zwłaszcza teraz. Ściany są równe, prawie jak wygładzone. Pewną ciekawostką jest fakt że otwór do samego dołu jest owalny. Zawsze myślałem że studnie sa okrągłe. Czy ktoś widział już taki owal ? Może dawniej była taka moda. Wymiary w przybliżeniu to jakieś 100x90. pozdrawiamMathew
ZnaChoR Napisano 23 Luty 2006 Napisano 23 Luty 2006 kurcze Mathew a jak tam będzie Bursztynowa Komnata" :-))a tak na poważnie to ciekawi mnie jak ona jest głęboka, widać bynajmniej dno??pozdr.ZnaChoR
Mathew Napisano 23 Luty 2006 Autor Napisano 23 Luty 2006 Wystarczyłaby nawet Komnata Wapienna, ;). Dno owszem widać. Głębokość około 9 m, do podłoża. Niestety trochę śmieci. Dziwne, bo miejsce na odludziu. Nie ma żadnych dróg ani ścieżek. Widocznie rolnik pozbierał śmieci z pola i wrzucił albo ktoś kiedyś w pobliżu biwakował. Zakładam że nie wysypywano smieci regularnie bo dostęp utrudniony (wysoko) i brak dojazdu. Później dorzucę fotkę z zawartością studni. pozdrawiamMathew
Natan Napisano 23 Luty 2006 Napisano 23 Luty 2006 Ciekaw może być to poletko , które rozciąga się wokół tego ostańca i studni....Oczywiście pod względem monetkowym.PozdrawiamNatan
Mathew Napisano 23 Luty 2006 Autor Napisano 23 Luty 2006 Dno. Kompletne dno. Warstwa śmieci, potem warstwa rumoszu skalnego i ... no właśnie co ?A poletko wypadałoby obrobić, co by odłogiem nie leżało.Mathew
idiota Napisano 24 Luty 2006 Napisano 24 Luty 2006 Oj Mathew, Mathew.To jest studnia krasowa. Jak najbardziej naturalne u nas zjawisko.Jeżeli Cię interesują, moge pokazać Ci kilkanaście innych.W postaszowicach niedaleko zamku jest też jedna taka, ale co ciekawe ludzie ponieceni legendami o skarbie regularnie ją pogłębiają :)Niedaleko niegowy Gliwicką studnie" harcerze pogłębili do 20m, nie dochodząc jeszcze chyba do dna.Studnia krasowa, to połączenie między dwoma poziomami jaskini i często były myte ciśnieniowo. Jako że nasza jura jest już w trzecim etapie krasowienia, więc sporo jest ich na wierzchu i często na szczytach twardszych wapieni.pozdroJanusz
Cronos Napisano 24 Luty 2006 Napisano 24 Luty 2006 ojj Idiota Idiota, nie taki z ciebie idiota bo masz racje:)
Mathew Napisano 24 Luty 2006 Autor Napisano 24 Luty 2006 Mistrzu mój nauczaj mnie maluczkiego. ;)Definicja :Studnia krasowa, awen - forma krasu podziemnego: pionowy lub prawie pionowy kanał krasowy biegnący w dół, często rodzaj jaskini krasowej lub jej część, łącząca korytarze jaskini położone na różnych głębokościach.Studnia krasowa powstaje w wyniku rozpuszczania skały wapiennej przez wodę opadową wzdłuż pionowych szczelin.Nie twierdzę że tak nie jest. Legendy bardzo lubię ale mnie nie podniecają. Nie postawiłem żadnej sensacyjnej i nieprawdpodobnej tezy. Po prostu dyskutujemy sobie jak to na forum. Widziałem już parę zjawisk krasowych. Budowa w/w studni zaciekawiła mnie ze względu na bardzo regularny kształt, zrobiony jakby ręką ludzką. Niemniej jdnak chętnie zobaczę tego typu studnie, zrobione przez siły natury. Zapodaj fotki tych kilkunastu studni krasowych. Liczymy na Ciebie.pozdroMathew
idiota Napisano 25 Luty 2006 Napisano 25 Luty 2006 Spoko :)Widziałem trzy ręcznie kute w wapieniu studnie, w dwuch z nich byłem (jedna w Niegowej ma ok 70m głębokości) i jestem w 95% pewien, że rozposnam takową od studni krasowej.Ale załóżmy, że ktoś ją wydziabał w skale :)Twoja studnia jest na wzniesieniu i jej dno nie sięga zapewne do poziomu podstawy wzniesienia, nie mówiąc już o poziomie wód gruntowych. Nie jest to więc studnia z nich zasilana. Cysterny były kute w innych wymiarach (po co kuć w dół, nie mogąc się nawet obrócić, jeżeli można wykuć cysterne o większej średnicy. (porównaj z cysterną np. w olsztynie)Więc jak dla mnie pomysł odpada :)Nie mam niestety fotek, ale wiosną chętnie kilka zamieszcze. Oczywiście ni kilkunastu, bo nie chce mi się jeździć.oto lista ciekawszych:złoty potok pod grodziskiem osiedle wały" ciekawa ze względu na to iż jej wejście jest kilka metrów nad ziemiązłoty potok przy żółtym szlaku przed pstrągarniąpostaszowiceniegowa góra ukowa" jest tam ich kilka i na wiosne zaczniemy je ewidencjonować i czyścić, w tym troche dalej gliwicka studnia"zaborzeludwinów na szczycie skałki, dno łączy się z jaskinią ludwinowską (jutro tam jade zajrzeć do brzozowej i na biwak, więc pstrykne coś)itpnie moge rozpoznać tej Twojej, czy jest ona w okolicy Gorzkowa-Ludwinowa, lub niegowej?takie studnie mogły być wykorzystywane kiedyś jako śmietnik, lub schowek więc może coś ciekawego w nich jest :)pozdrawiam
Cronos Napisano 25 Luty 2006 Napisano 25 Luty 2006 Hmmm 70 m w litym wapieniu?? Cosik zagłęboko jak na chłopski rozum, no ale nie wdziałem więc sie ne kłuce:)
idiota Napisano 25 Luty 2006 Napisano 25 Luty 2006 Dla mnie to też było zbyt głęboko, ale mierzyliśmy :)Studnia znajduje się w Niegowie na plebani. Na ok. 30m znajduje się wejście do jaskini tzw. księża grota".Ksiądz nie wpuszcza tam nikogo, ponieważ kiedyś ktoś wszedł, nie mógł wyjść i miał pretensje do plebana :)Nam udało się zdobyć księdza błogosławieństwo :)))Potwierdzam 70, może 68m w litym wapieniu. co 1-2m widać ślady po stolarce więc pewnie tak wynoszono urobek.Obecnie studnia jest sucha.
Mathew Napisano 25 Luty 2006 Autor Napisano 25 Luty 2006 Po co kuć w dół ? Wydaje mi się że na dole jest chłodniej więc i woda będzie dłużej zdatna do picia. Poza tym wykucie szerszego otworu w tym przypadku było nierealne ze względu na dość małe gabaryty samego ostańca.Czy te z studnie, które wymieniłeś również mają regularny kształt na całym przekroju ?Mathew
Ilkenau Napisano 27 Luty 2006 Napisano 27 Luty 2006 Potwierdzam opinie o studni krasowej, 4 lata temu odsłoniła się taka w Olkuszu, tylko nieco węższa w przekroju, co najśmieszniejsze kopaliśmy ją przez dwa dni metodą archeologiczną, wykonując szereg zdjęć, rysunków, przesiewając ziemię itd. Nawet zdążył się ukazać artykuł w prasie o sensacji archeologicznej (chyba w SuperExpresie"), zanim pokapowaliśmy, że to wszystko naturalne. Trochę się wstydu najedliśmy.
Mathew Napisano 1 Marzec 2006 Autor Napisano 1 Marzec 2006 Szukałem na necie zdjęć studni krasowych i nie znalazłem. Jlkenau, robiłeś zdjęcia studni to pokaż na forum. Mathew
Ilkenau Napisano 1 Marzec 2006 Napisano 1 Marzec 2006 Muszę poszukać, robiłem zdjęcia, ale tradycyjnym aparatem, nie cyfrówką i chyba, o ile pamiętam, bo minęło już 4 lata, nawet nie zrobiłem odbitek, więc muszę przejrzeć negatywy. Po prostu w momencie kiedy zorientowaliśmy się, że to naturalny układ szczelin w skale, porzuciliśmy robotę i nie zajmowałem się tym więcej. Nasza studnia była znacznie mniejsza, zaczynała się na głębokości ok. 1,5 m od powierzchni ziemi, dokopaliśmy ją też do mniej więcej 1,5 m, zrobiła się bardzo wąska (jakieś 40-50 cm średnicy) i zaczęła iść lekko po skosie (stąd m.in. się właśnie zorientowaliśmy, że to twór naturalny). Na początku w warstwach ziemi pokazała się jako intensywnie czarna plama, po prostu jej otwór, jak się to ładnie mówi zreprodukował się" w warstwach piasku i gruzu wapiennego i wypełnił się ziemią orną o innej barwie. Ale sama studnia w wapieniu miała właśnie taki owalny kształt o idealnie wygładzonych ścianach. zdjęć poszukam i wstawię, jeśli znajdę.
idiota Napisano 1 Marzec 2006 Napisano 1 Marzec 2006 Prosze, foto mniej regurarnej studni krasowej z netu.
idiota Napisano 1 Marzec 2006 Napisano 1 Marzec 2006 Ze studni w jaskini ludwinowskiej na tą chwile mam tylko to.Ta jest już bardziej zkorodowana i zerodowana.
idiota Napisano 1 Marzec 2006 Napisano 1 Marzec 2006 A to paskudne foto z gliwickiej studni. Na wiosnę będę miał więcej ciekawych :)Mathew, zapreszam do zwiedzenia osobiście :)Ta Twoja gdzie się znajduje?
idiota Napisano 1 Marzec 2006 Napisano 1 Marzec 2006 W rejonie rozbicia 7DP też jest jedna, dość duża, ale dno czyste niestety :)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.