Skocz do zawartości

Media a grupy rekonstrukcyjne

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 115
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Wszyscy zajmujący się rekonstrukcją niemiecką wiedzą jak delikatny jest to temat.Bardzo łatwo przekroczyć cienką granicę między rekonstrukcją a gloryfikacją a nie od dziś wiadomo,że niektórzy dziennikarze tylko czekają na takie wpadki".Chwała wszystkim reenactorom,którzy profesjonalnie zajmują się odtwarzaniem jednostek niemieckich i dbają o wysoki poziom rekonstrukcji a jednocześnie odcinają się od wszelkiej maści eo... ".
To prawda,że na W&PS odbywają się imprezy w mundurach z epoki ale są to imprezy zamknięte i ściśle wpisane w konwencję zlotu. A czy Polska ie dorosła" do rekonstrukcji ? No cóż... Jeśli nie dorosła to dlaczego mamy tyle zlotów grup rekonstrukcyjnych ? Kto zabroni podczas takiego zlotu zrobienia imprezy w strojach z epoki z maksymalną dbałościa o szczegóły ?
I jeszcze jedno.. Zloty War & Peace Show odbywają się w kraju gdzie nie było Oświęcimia,Majdanka,Zamojszczyzny i... długo by wymieniać. I właśnie dlatego grupy działające w Polsce muszą wspiąć się na wyżyny profesjonalizmu.
Napisano
Panie mostpegaza. Czuję się wywołany do odpowiedzi. Co do regulaminu to wydaje mi sie że sprawa została wyjaśniona. Jego autor oparł się na regulaminie grupy GD uzyskując wczesniej jej pozwolenie. Ostatni Bastion" skopiował wiekszość nie pytając o zgodę i jeszcze napisał po tym maila z propozycją wspólpracy. Przupomina mi się taki stary kawał z Masztalskiego:
- co to jest szczyt bezczelności?
- nasrać komuś na wycieraczkę, zapukać i poprosić o papier toaletowy

Co do reszty zarzutw nie czuję się upoważniony. Przypomnę tylko że ryciny Volstada są kopiowane na wielu stronach i stało się to po trosze pewną radycją". Nie twierdze ze dobrą ale jest to faktem.

Co do reszty to jestem w stanie się z tobą zgodzić.

A von Nogaj to cham.
Napisano
Panie frost dziwi mnie tylko że w kraju gdzie krzyżacy namordowali tyle osób dopuszczone jest praktykowanie religi katolickiej, kult Maryi zawsze dziewicy" i Radio Maryja które wita się jak witali sie krzyżacy w książce: Niech będzie pochwalony Jezus Chrystus i Maryja zawsze dziewica". Dziwne że dopuszczna jest też rekonstrukcja bitwy pod grunwaldem...
Napisano
Panie Duńczyk, cóż fakty znowu nie po pana myśli. A z Węgrami to niestety prawda, bo wyszło na przeprowadzanej ekshumacji na poczatku lat 90. Ponury też błędy popełniał.
Szczerze mówiąc guzik mnie obchodzi co Pan myśli.
Odnoszę wrażenie ma pan o Kwintę za małe horyzonty.
Napisano
Widzę panie frost żes pan niepojął wiec naświetlę. W Polsce jest tradycja dorabiania ideologii do wszystkiego:
1. Że jak rekonstruuje polską kawaleriie to patriota...
2. Że jak był Oświecim i Majdanek to niemiecka rekonstrukcja beee

Tylko czemu skoro byli krzyżacy i inkwizycja to katolicyzm nie jest beeee? Torquemada to bajka? A do Św. Dominika- katolickiego ksiedza który za okrócieństwo w walce z herezją dostał pozwolenie na założenie zakonu Dominikanów w Polsce sienie modlą?

Czemu zakładanie munduru czerwonoarmisty nie jest beeee? Charków, Miednoje, Katyń, Syberia, Kazachsatn.. Te nazwy nie istniały? W jednym artykule ktoś kiedyś powiedział: Zakładam mundur czerwonoarmisty bo oni bili Niemców. Płytkie bo Polaków bili tak samo ale tego jakoś nikt sie nie uczepił.
Napisano
Frost nie dziw się, jak ktoś nie jest rekonstruktorem tylko przebierancem to nie widzi kiedy przekracza granicę przyzwoitości (to ten moment kiedy prezentując katów zaczyna się obrażać pamięć o ofiarach).
Jeśli chodzi o argument krzyżacki to problem polega na tym, że nie ma eokrzyżaków" ale noeonaziści są i działaja.
Napisano
Szermeirka z panem Acerem jest nudna, fakty są faktami niezależnie co o nich myślimy. Michniów został potraktowany właśnie zgodnie z zasadami terroru, a Ponury wziłą odwet, nikt nigdy nie zaprzeczxał, że był człowiekiem o gorącej głowie, ale bilans jego działalności wypada na korzyść. Natomiast agentura sowiecka pt. GL-AL miała jedno jedyne zadanie, swoją działanością wzmóc terror okupanta wobec polskiej ludności, ażeby osłabić, ażeby poróznić społeczęnstwo z wojskiem podziemnym itd. Konsekwencje funkcjonowania tej linni polityki ponosimy do dziś. Nawet pan Acer dotknięty homo sovieticus, żarliwy stróż poprawności faktów historycznych. Widzi Pan na prawdę ronic łez nie będę, że pana guzik obchodzą moje opinie o Panu, każdy ma prawo zabrac głos na tym forum i niech Pan sobie go dalej zabiera, ja wyraziłem swoją opinię i nie oczekuję niczego w zamian, toteż obszczekiwanie i jazgot nie może mnie poruszyć.
Napisano
Panie Dunczyk, Pana post nie wniosl nic nowego do mojego pytania. Wciaz prosze o Pana opinie na temat tejze roznicy. I prosze nie zaslaniac sie Cichociemnymi. Jak narazie to wnioskuje, ze wg. Pana dobrzy" robili dywersje a zli" to uprawiali terroryzm. Pana wyszukane slownictwo nie maskuje hipokryzji. Kali bic to dobrze ale bic Kalego-to juz zle"...

...dziś każdy może nazwać się jak tylko mu się podoba, nawet Specjalnym Pułkiem Komandosów, czyli twardzielami do 3 potęgi"

Co do oficerow (i innych zolnierzy) Pulku, to w moim (i na szczescie nie tylko) odczuciu sa znakomitymi fachowcami od tematyki dzialan specjalnych. No, chyba, ze ma Pan do nich o cos zal (nie zechcieli Pana?) ;)
Btw. JW4101 to nie tylko 1 Pulk Specjalny Komandosow ale i to, co bylo wczesniej-polecam literature.
Pozdrawiam.
Napisano
Nie ma ekorzyżaków"? A to ciekawe... Jakoś podałem już kto się wita krzyżackim pozdrowieniem... A fanatyków religijnych gorszych od krzyżaków nie brak...
Napisano
Teraz jestem rozbawiony Panie Duńczyk. Homo Sovieticus ?
Wnosi to pan tylko po tym że podałem fakt wiążący się z GL ? Równie dobrze można by podać podobne zdarzenia autorstwa NSZ - wtedy byłbym prawicowym karłem reakcji, któremu marzy się agentura londyńska ?
Napisano
No cóż.. Tych kilka zdań o krzyżakach wyjaśniło wszystko ;) Myślałem,że na III semestrze historii już się wymaga od studenta samodzielnego myślenia ale czasy się zmieniają.
A tak przy okazji okrutnego i krwiożerczego katolicyzmu proponuję niektórym wycieczkę do Teheranu albo Kabulu.
Chyba niechlubną tradycją tego forum jest błyskawiczne odbieganie od tematu;) Pozdrawiam wszystkich profesjonalnych rekonstruktorów:)
Napisano
Przepraszam dżentelmeni, ale odoszę niejasne wrażenie, że rozdajecie sobie klapsy, a wystarczyłoby może porozmawiać o definicjach i okazałoby się, że macie podobne poglądy albo wasze zdania są zbieżne? Wszyscy uprawiają przy tym ciekawą literaturę ( dobrze, że chociaż z pisaniem po polsku nie ma kłopotów bo i składnia i styl ) Pax, Pax między chrześcijany (uuuups to zdaje się cytat z jakiegoś wielkiego mistrza, cytowanego wyżej zakonu ). Porozmawiajmy o historii bez emocji i bez lewych sierpowych, prostych śmiertelnych.
Napisano
Vilkaloki ,nie wiem za co tak ostro do mnie wyskoczyłeś ,pewnie na rekonstrukcji bys mnie bagnetem do drzewa przybił ,co ? Nie rozumiem tego zacietrzewienia w normalnej dyskusji...
Vilkaloki ty nie brales udzialu w tej pyskowce o Ostatnim Bastionie !?
Napisano
mostpegaza - sztama!
co ciekawe po odkryciu ze pomerania tez bawi sie w mundurach zupelnie zmieniono temat. czyzby co niektorym miseczki opadly? gdzie te chojraki od AK"?! juz nie wysadzacie lokali? a gdzie ten sztandarowy tekst o wypaczaniu wizerunku prawdziewgo reenactingu" czy jakos tak...albo ten szeroko rozumiany bojkot". no doslownie jak na zjezdzie partii. jak sie okazalo ze najlepsza(wg mnie) niemiecka grupa rekonstrukcji imprezuja w mundurach to pieniacze nabrali wody w usta
natomiast wnioski nasuwaja sie same co niektore osoby, a widac to po wielu postach o kogo chodzi, robia po prostu ferment. nie wiem po co i na co, moze juz tak maja, taka ponoc typowa polska cecha. ale ile bym nie napisal i tak pewnie niewiele to u nich zmieni.

a co do tematu postu, artykul nie jest taki negatywny. przynajmniej organizator mogl sie wypowiedziec i jego slowa nie zostaly przekrecone, nie wyszedl na zadnego oszoloma. a to ze znalazly sie osoby ktorych to szokuje, no coz maja do tego pelne prawo. moglo byc gorzej.
Napisano
Słuchajcie myśle iż potańcówka w stylu z lat 40. nic nikomu nie zrobi nie potrzebnie wykąpaliście w błocie pomysłodawców.Czy mmnie też wrzucicie bombę do domu bo słycham Willego Fritscha I Marleny Dietrich?(a słucham)Czy mam juz sie przygotowywać na atak bombowy bo nie uznaję jedynej słusznej" rekonstrukcji ale toleruje tez inne grupy?Całkowicie zgadzam sie ze zdnaiem Megakury I Mostpegaza.

Sanshin
Napisano
Witam ponownie!

Jestem miłośnikiem (niepraktykujacym) rekonstrukcji wojsk zachodnich aliantów a mój ulubiony okres i front to jak nick głosi Normandia. Czyemu to piszę? Ano dlatego że jak znam srodowisko rekonstruktorów to znajdą się tacy którzy wiedzą jakie obszycia nosila jego jednostka ale nie wiedzą co to był Most Pegaza bo oni ost front odtwarzają (!). Z drugiej strony przy całym szcunku do odtwarzających tych dobrych, ile wasza działalność byłaby warta bez tych złych? I tak łatwo skreśla się nowych! A skąd mają brać dobry przykład? To że ich opluwacie panowie z doświadczonych grup to niestety świadczy źle tylko i wylącznie o was! Gdybym ja działał to nie krzyczałbym ie robimy z nimi zadnych imprez" tylko wlaśnie jak najszybciej zaciągnął bym chłopakow w pole i pokazał co i jak! To że robi sie w Polsce inaczej świadczy o tym iż grupy mają podejście po nas choćby i potop" a my jesteśmy jedyną słuszną rekonstrukcją w tym kraju. Maży mi się panowie żeby skrzyknąć wszystkich chłopaków z drugiego obiegu rekonstrukcji" (tak, tak istnieje taki) i zrobić soś na dużą skalę i pokazać tym skostniałym gogusiom ktorzy myślą że wszystkie rozumy zjedli że można coś zrobić (całkiem nieźle) bez ich udziału. Wiele grup chwali się mundurkami z Hero a tymczasem na pewnym forum naczytałem się o jakości dzieł" tej firmy tyle że w przeróbkach bym wolał chodzić. A ich chwalenie się że ich mundury brały udział w Kompani Braci" jest mocno naciągnięta bo jak wieść gminna niesie mundury te były noszone przez rzecioplanowych statystów". Zdaje się że cała rekonstrukcja jest chora a nie tylko ta w wydaniu Ostatniego Bastionu. O.B. to tylko zarażone dziecko chorych rodziców!!!
Napisano
I jeszcze jedno. Czy czytaliście tłumaczenie się pana Vilkaloki co do obrazków Volstada? Przypomnę tylko że ryciny Volstada są kopiowane na wielu stronach i stało się to po trosze pewną "tradycją. Nie twierdze ze dobrą ale jest to faktem." Dokładnie tak samo tłumaczyl się kikifas z ukradzionego regulaminu" którego tak ostro pan Vilkaloki zwalcza. Wtedy pan Vilkaloki nie przyjął tłumaczenie twierdzeniem że moze i tak ale was za rękę złapano". Więc panie Vilkaloki za rekę pana złapłem. Gryziecie się a wszyscy robicie to samo! dajcie se siana, idźcie w pole zrobcie imprezę, poznajcie się i nagle wszystko się wyprostuje! Trzeba tylko chcieć!

Pozdrawiam i wiele życzliwości zyczę!!!
Napisano
Pisałem w debuicie że nie będę sie wypowiadał o Ostatnim Bastionie ale posiadająć wiedzę historyczną (amatorsko) i socjologiczną muszę coś o nich napisać na podstawie ich strony (Może przerobie tutaj w ten sposob wszystkie GRH?). Napewno rzucili się na gleboka wodę (jeżeli chodzi o wiedzę historyczną) bo temat jednostek Feldherrnhalle jest w polsce prawie nie znany (brak publikacji polskojęzycznych) i jak głosi tytuł anglojęzycznej monografii na w/w/ temat jest to zapomniana elita". Fakt iż dodatkowo podejmuja temat jednostek zapasowych już w ogóle graniczy z heroizmem. Duze brawa dla Jurgena za dział historia" choć nie uniknął on błędów bo w jednostkach Feldherrnhalle noszono opaskę z nazwą jednostki na lewym a nie na prawym rękawie. Tak naprawdę radość oglądania ich strony burzy tylko ta nieszczęsna pacyfikacja" i niejasna sprawa regulaminu. Poza tym po ciuchach widać że zaczynają ale w dziale z frontu" dowiadujemy się że działają pół roku (to smisznie mało) więc potknięcia do wybaczenia(!!!). Specjalna nagroda dla autora logo!!! Takie logo (forma i treść) nie może należeć do nazioli! Gdybym miał głos w jakiejkolwiek GRH krzyczalbym zabierzmy się za nich, wyprostujmy a będzie pożytek dla rekonstrukcji". Jeżeli chodzi o różne cuda ktore się działy na Allegro (a tak, widziałem) i na tym forum to moge powiedzieć (socjologia) że rozumiem (poniekąd) pana Quadro (czy jak mu tam) i pana kikifasa bo wystarczy się wczuć w rolę człowieka który zaczyna coś robić w obcym środowisku gdzie od razu wszyscy na niego napadają! Wyobraźcie sobie że zafascynowani kulturą masajów (przykladowo) wciskacie się w ich kwadrat a oni od razu (mimo że nie wykazaliście się agresją) na was napadają i za każde potknięcie mówią wam że jesteście do niczego i że znać was nie chcą. W pewnym momencie podniesiecie kamień i przywalicie największemu krzykaczowi bo to normalny odruch obronny. Znam setki ludzi robiących dużo szumu i hałasu w ramach jakiegoś forum a jak się z klientem na osobności pogada to nagle się okazuje że byłbym gotow wlsne dziecko mu powierzyć. Ewentualnym komentatorom próbującym zarzucić mi że nie powinienem komentować rekonstruktorow bo sam nim nie jestem chcę zwrócić uwagę że osobiście poznałem środowisko a stojąc z boku mam lepszą perspektywę (jestem obiektywny).
Napisano
Mówiąc krótko, mój kolega Leśniczy z Bliżyna niejako z ramienia Lasów był naocznym świadkiem ekshumacji podobnie jak Niemców chyba z okolic Baraku. Ekipa ekshumacyjna od razu rozpoznała Węgrów, blaszki, resztki umundurowania, bukłaczki z winem. On widział to dokładnie. W kieszonkach spodni pudełka z prezerwatywami. To wiem na pewno.
Napisano
Witam!

Wydaje mi się że sedno sporu o sensowność propozycji kolegi Kikifasa leży w kontekście i przesłankach jakimi kieruja się potencjalni organizatorzy takiego balu. W rekonstrukcji żołnierzy armii hitlerowskiej należy moim zdaniem przestrzegać wyrażnego rozdziału pomiędzy rekonstrukcją walk i szeroko pojetą działalnoscią edukacji historycznej, a życiem codziennym do którego zaliczyć można taką formę rozrywki jak bal. Wydaje mi się że nie własciwe było by zorganizowanie balu dla osób tylko w mundurach niemieckich. Pojawia się pytanie jaki jest cel tego imprezy gdzie w zamkniętym gronie ludzie w niemieckich mundurach urządzają sobie bal ku własnej uciesze.

Czy jest to rekonstrukcja historyczna?

Uważam że na GRH zajmujących się rekonstrukcją żołnierzy niemieckich spoczywa duża odpowiedzialność.Ważne jest by nie przekraczać poprostu granicy dobrego smaku. By nie zacierać róznicy pomiedzy rekonsrtukcją żołnierzy III Rzeszy ,a bezrefleksyjną zabawą.
Niezapominajmy że zajmujemy się rekonstrukcją najbardziej krwawego okresu w historii, równiez dla naszego kraju.

Co do imprezy walentynkowej" jaka współorganizowaliśmy dwa lata temu ,to odsyłam do ostatniego nr POLITYKI.

-To była otwarta impreza artystyczno-historyczna ze studentami ASP, pokazem filmów traktujących o miłości w kontekście wojny i historycznym konkursem. Na walentynkach były osoby w mundurach polskich, sowieckich, brytyjskich i niemieckich".

Dodam tylko że konsekwencją tej imprezy było zaproszenie nas do lokalnej TV i realizaca programu bardzo pozytywnie przedstawiającego rekonstrukcję historyczną.

Marek-Pomerania 1945

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie