Skocz do zawartości
  • 0

co to za łuski

michal1945

Pytanie

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
te posrednie to nawet moga byc nie od moska, nie od mausera a od jakiegos terazniejszego sztucera mysliwskiego. wydaje m ise ze te wszystkie luski sa nowe
Napisano
Od góry:
SzWAK- 23mm,
DSzK- 12,7mm pomiędzy nimi cztery 14,5mm od rusznicy (PTRS miał kaliber 14,5mm Frozzer- jak znajdziesz 12,7mm od rusznicy to będzie cud- Rosjanie wyprodukowali w 39 roku coś koło 400szt. rusznicy na ten kaliber nie pamiętam typu ale miała chyba inną amunicję od DSzK-a choć ten sam kaliber).
7,62mm od mosina (te z pociskami), poniżej chyba mauser albo sztucer myśliwski,
7,62mm TT (PPSz).
Napisano
A może jakaś podpowiedź...np.kaliber lub oznaczenia na denkach-chyba że wiesz i nas sprawdzasz :) he...he...
Napisano
No,teraz to już dokładnie widać:od lewej-23mm np.od działek plot ZSU-23,12,7mm np. od wkm DSzK,nabój i łuska 7,92mm Mauser i 7,62mm np.od pistoletu TT lub od pepeszy".
Napisano
Chodziło mi że o to ,że rusznice PTRS i PTRD są kalibru 14,5mm a nie 12,7mm. Ale skoro mnie pytasz to już ci odpowiem. Nabój 12,7x108 stosowany w DSzK bądź w lotniczych BS, UBS, UBT i UBK posiadał kryzę, Natomiast nabój 12,7x108R stosowany w wkm lotniczym SzWAK miał kołnierz. Ponadto SzWAK został wycowany z produkcji w 1935 roku. Wkm-y Berezina były lepsze. Zdjęcia tych naboi możesz znaleźć na stronie http://www.geocities.com/Pentagon/Base/1852/145mm.html#3
Natomiast wszyscy popełniliśmy błąd ponieważ nie ma 23mm działka SzWAK- istnieje tylko 20mm na nabój 20x99R. W czasie IIWŚ stosowano dwa typy działek lotniczych na kaliber 23mm (Rosjanie). Były to NS-23 na nabój 23x115 oraz WJa-23 na nabój 23x151B.
I nie traktuj tego jako ataku na twoją osobę. Po prostu denerwuje mnie mylenie podstawowych kalibrów a także używanie angielskich nazw rosyjskiego czy niemieckiego sprzętu. A ponieważ korespondowaliśmy kiedyś ze sobą to twoja ksywka bardziej wryła mi sie w pamięć. Pozdro.
Napisano
dla mnie ro pestka :D
od tych najwiekszych,
- szwak 20mm je sie, nie pamietam kalibru, no moze 22mm
- potem ptrs (ptrd) rusznica radziecka, luski kalibru 12,7
- mosin
- ppsh (tt)
Napisano
mam tylko watpliwosci co do lusek 12,7 bo kaliber to tez moze byc 14,5 i chyba raczej 14,5 bo jakos takie na wieksze mi wygladaja, sami rozumiecie ze raczej trudno z takiego zdjecia odczytac
Napisano
Jezeli mowisz o luskach od rusznic to chyba moga one miec tylko i wylacznie kaliber 14,5 mm .Ale tak z daleka to naprawde trudno ocenic roznice 2mm.
A i jeszcze jedno czy napewno te posrednie luski sa od mosina jak dla mnie to jest bardziej mauser.
pozdrawiam kaliber

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie