marecki. Napisano 12 Luty 2006 Autor Napisano 12 Luty 2006 witam !!czy mógłby ktoś przyblizyć bitwy białych z czerwonymi oraz uzbrojenie jakim dysponowali
yorik Napisano 12 Luty 2006 Napisano 12 Luty 2006 Ha! Na uzbrojeniu Armii Czerwonej była nawet oryginalna szabla Napoleona Bonaparte. Ale tylko w 1 egzemplarzu.
marecki. Napisano 12 Luty 2006 Autor Napisano 12 Luty 2006 a bitwy ile ich bylo ? przypomina mi sie z dziecinstwa film pociag pancerny
Darek419 Napisano 12 Luty 2006 Napisano 12 Luty 2006 Ja pamiętam film Czapajew jest tam scena jak główny bohater przedstawiał atak na karabiny maszynowe po lewej stronie stoją dwa a po prawej jeden.Czapajew atakował oczywiście ten po prawej.Autentyczne.p.s To Czapajew jest największym twardzielem,a nie Chuck Noris.
sadyk Napisano 12 Luty 2006 Napisano 12 Luty 2006 Ilość bitew jakie stoczyła Armia Czerwona z Biała Armią i innymi przeciwnikami jest tak duża, że w krótkim poście nie da się tego zrobić. Proponuję na początek skorzystać z radzieckiej encyklopedii rewolucji i wojny domowej i odpowiedniej ukraińskiej. Mimo zastrzeżeń co do interpretacji wydarzeń (poprawność - ideologia i polityka) w warstwie faktograficznej są dobrym przewodnikiem po tym problemie. Tam też można znaleźć omówienie kinematografii dotyczącej tego okresu. Dobryn źródłem informacji są też czasopisma radzieckie z okresu międzywojennego. Ideałem jest sięgnąć do czasopisma Wojna i rewolucja".ps. ciekawe gdzie się podziały m.in. filmy ze zbiorów Muzeum Lenina w Warszawie.
sadyk Napisano 12 Luty 2006 Napisano 12 Luty 2006 W uzupełnieniu do poprzedniego. Biała Armia i Armia Czerwona straciły w wojnie domowej około 800 000 żołnierzy. Warto też zajrzeć do ksiażki N.A.Szefowa o największych wojnach i bitwach Rosji.
marecki. Napisano 12 Luty 2006 Autor Napisano 12 Luty 2006 a w jakich walkach bitwach braly udzial pociagi pancerne i gdzie te walki sie toczyly ?jakie byly najwazniejsze bitwy rewolucji ?czy ktos moze ma filmy fabularne wojenne o rewolucji ?pzdr !!
sadyk Napisano 12 Luty 2006 Napisano 12 Luty 2006 Jeżeli chodzi o pociągi pancerne to napewno trzeba wymienić: Carycyn 1918/1919, Piotrogród 1919, Woroneż, Donbas, Baku, Sewastopol, Perekop, Rostów, Czelabińsk, Nowonikołajewsk.....
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.