Skocz do zawartości

rewolucja pazdziernikowa , bitwy i uzbrojenie

marecki.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Ha! Na uzbrojeniu Armii Czerwonej była nawet oryginalna szabla Napoleona Bonaparte. Ale tylko w 1 egzemplarzu.
Napisano
Ja pamiętam film Czapajew jest tam scena jak główny bohater przedstawiał atak na karabiny maszynowe po lewej stronie stoją dwa a po prawej jeden.Czapajew atakował oczywiście ten po prawej.Autentyczne.
p.s To Czapajew jest największym twardzielem,a nie Chuck Noris.
Napisano
Ilość bitew jakie stoczyła Armia Czerwona z Biała Armią i innymi przeciwnikami jest tak duża, że w krótkim poście nie da się tego zrobić. Proponuję na początek skorzystać z radzieckiej encyklopedii rewolucji i wojny domowej i odpowiedniej ukraińskiej. Mimo zastrzeżeń co do interpretacji wydarzeń (poprawność - ideologia i polityka) w warstwie faktograficznej są dobrym przewodnikiem po tym problemie. Tam też można znaleźć omówienie kinematografii dotyczącej tego okresu. Dobryn źródłem informacji są też czasopisma radzieckie z okresu międzywojennego. Ideałem jest sięgnąć do czasopisma Wojna i rewolucja".

ps. ciekawe gdzie się podziały m.in. filmy ze zbiorów Muzeum Lenina w Warszawie.
Napisano
W uzupełnieniu do poprzedniego. Biała Armia i Armia Czerwona straciły w wojnie domowej około 800 000 żołnierzy.
Warto też zajrzeć do ksiażki N.A.Szefowa o największych wojnach i bitwach Rosji.
Napisano
a w jakich walkach bitwach braly udzial pociagi pancerne i gdzie te walki sie toczyly ?
jakie byly najwazniejsze bitwy rewolucji ?
czy ktos moze ma filmy fabularne wojenne o rewolucji ?
pzdr !!
Napisano
Jeżeli chodzi o pociągi pancerne to napewno trzeba wymienić: Carycyn 1918/1919, Piotrogród 1919, Woroneż, Donbas, Baku, Sewastopol, Perekop, Rostów, Czelabińsk, Nowonikołajewsk.....

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie