Skocz do zawartości

bagnet wz.29 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam,
Spotyka się czasami bagnety wz. 29, tzw produkcję mobilizacyjną z ostrzoną do połowy głownią. Zarówno Radomiaki jak i Perkuny. Zwykle mają bitą datę 1939, ale mam też w ogóle bez oznaczeń. Pytanie, czy są jakięś dane od kiedy były produkowane, ile zrobili, itp. Z tego co widuję to wcale tak mało ich nie było, ale nie trafiłem na słowo pisane w tym temacie. Wie koś coś ?

Pozdrawiam, Grec
Napisano
cześć,
sprecyzuj co miałeś na myśli pisząc: bez oznaczeń. (może jakies zdjęcie)
1. całkowicie czyste progi? nie widziałem jeszcze takiego okazu...
2. F.B. RADOM bez numerów na jelcu i bez odbiorów? najprawdopodobniej przejęty przez niemców z magazynów fabryki.
3. orzeł i d2 w owalu na jednym progu, a na drugim czysto? bagnet radomski wz. 29(30) tzw. o uproszczonym sygnowaniu". Powiadają, że 31 maja 1939r. zamówiono 10tys. takich bagnetów. ile ich faktycznie wyprodukowano nie wiadomo...
pozdr,
Napisano

Witam .Pewno chodzi Ci no takiego radomiaka . Te bagnety są rzadsze od Perkuna wz.27. Mam dwa jeden z cztero-cyfrowym numerem , drugi z pięcio- cfyrowym. Napewno nie ma ich dużo , na allegro widziałem około pięciu ( w różnych stanach - w tym dwa wykopkowe ) , a ogólnie miałem w rękach 6szt. z czego 2szt. są w mojej kolekcji . A bagnet nawet ładnie jest opisany w książce Bagnet Wojska Polskiego 1914- 1999" tom 2 , K. Szczegłowa .Pozdrawiam .

Napisano

Stan kiepski, ale bez oznaczeń oprócz znaczka odbioru. To właśnie ten Radom. Jak widac na jelcu jest numer

Napisano
Cytując Krzysztofa Szczegłowa: ...o bagnetach sygnowanych rokiem 1939 nie udało się uzyskać wiarygodnych informacji, wiadomo tylko, że istnieją i to w dość dużej ilości..."
Ja niestety nic więcej na ich temat nie wiem :-(
pozdr,
Napisano
Witam .Radomskie bagnety mobilizacyjne noszą litery serii -l,m,n,( innych nie spodkałem ) - jeżeli przyjąć że było wyprodukowane w każdej seri 9999 bagnetów - więc liczba tych bagnetów będzie oscylowała koło 30tys. Pozdrawiam .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie